Site icon Cityportal.gr

Δ. Μήτρου: Έχουμε τη γνώση, φέραμε την αλλαγή, πετύχαμε το αποτέλεσμα

Ο Δημήτρης Μήτρου
Η τεχνική παραγωγή επί διοίκησης Ζέρβα αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Την τελευταία τριετία 2020-2022, οι ασφαλτοστρώσεις εξαπλασιάσθηκαν σε τετραγωνικά μέτρα (350.000 τ.μ.) σε σχέση με την τριετία 2017-2019.

Υποψήφιος με την παράταξη Ζέρβα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και πρ. τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης για πάνω από τρία χρόνια, ο Δημήτρης Μήτρου, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο cityportal, στον Κλ.Χατζηβασιλείου και τη Χ. Αγριδιώτη, κάνει έναν μίνι απολογισμό για τα έργα που έγιναν στην πόλη, αλλά και για αυτά που πρέπει να βελτιωθούν. Μας γνωστοποιεί τους στόχους του σε περίπτωση εκλογής του και μας κατατοπίζει για την πολιτική Ζέρβα σχετικά με το μείζον και πάντα επίκαιρο θέμα των προσεισμικών επεμβάσεων σε σχολικά κτήρια της πόλης.  Θεσσαλονικιός «από κούνια», καμαρώνει για το κάθε έργο που γίνεται στην πόλη και με διάθεση… εξομολογητική μας αποκαλύπτει ποιο είναι το μεράκι του!

Διατελέσατε τεχνικός σύμβουλος Ζέρβα για πάνω από τρία χρόνια. Σε έναν μίνι απολογισμό σας ποια θεωρείται μεγαλύτερη επιτυχία της διοίκησης στον τομέα των έργων και αντίστοιχα τι θεωρείτε ότι χρειάζεται βελτίωση;

Η διοίκηση μας πέτυχε πολλά. Προχώρησε σε συνεργασία με το στελεχιακό δυναμικό και το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών, στην ανασυγκρότηση των παραγωγικών διαδικασιών του Δήμου στον τομέα των μελετών και των έργων.
Για έργα που βάλτωναν, δουλέψαμε μεθοδικά και τα βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης.
Εφαρμόσαμε στους διαγωνισμούς έργων διαδικασίες, όπως οι συμφωνίες πλαίσιο, που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή και την Εθνική νομοθεσία αλλά ο Δήμος δεν αξιοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι αποτελούν συνήθη πρακτική για πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το διοικητικό κόστος και να επιταχυνθεί η ανάθεση και η παραγωγή έργων με θετικά αποτελέσματα υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος και των δημοτών. Έχουμε τη γνώση, φέραμε την αλλαγή, πετύχαμε το αποτέλεσμα. Και αυτό το κάναμε παρά τις δύσκολες συγκυρίες και τις παγκόσμιες εξωγενείς κρίσεις, τις επιπτώσεις των οποίων είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Καταρχήν με το εκλογικό σύστημα των προηγούμενων εκλογών το γεγονός ότι η πόλη διοικήθηκε, ήταν ένας άθλος. Η ακυβερνησία θα προκαλούσε στην πόλη λειτουργικά προβλήματα και θα της στερούσε ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης. Με ισχυρή εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο, σχεδιάσαμε και προχωρήσαμε στην ωρίμανση έργων παρά την πανδημία, τον πόλεμο, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Και ανεξάρτητα με το τι υποστηρίζει ο καθένας αυτό λένε τα δεδομένα και τα συγκριτικά στοιχεία. Η τεχνική παραγωγή επί διοίκησης Ζέρβα αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Την τελευταία τριετία 2020-2022, οι ασφαλτοστρώσεις εξαπλασιάσθηκαν σε τετραγωνικά μέτρα (350.000 τ.μ.) σε σχέση με την τριετία 2017-2019. Για την ίδια περίοδο οι πλακοστρώσεις πεζοδρομίων τριπλασιάστηκαν. Ο Δήμος επεμβαίνει με το κατασκευαστικό πρόγραμμα των γειτονιών και ανακατασκευάζει ή συντηρεί τις υποδομές μεγάλων πυκνοκατοικημένων και πυκνοδομημένων περιοχών. Αυτή τη στιγμή γίνονται επεμβάσεις σε τουλάχιστον 1.000.000 τ.μ. αστικών περιοχών.

Αδυναμίες και αστοχίες υπήρξαν. Για παράδειγμα, στην επόμενη θητεία θα αναβαθμίσουμε την ανταπόκρισή μας στα αιτήματα των πολιτών που αφορούν στο πεδίο – βλάβες, ζημίες, ογκώδη, σημειακή έλλειψη φωτισμού. Σε αυτά θέλουμε γρηγορότερη απόκριση και θα το πετύχουμε.

Τι στόχο έχετε θέσει σε περίπτωση εκλογής σας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Καταρχήν θα συνεχίσω να εργάζομαι για την υλοποίηση του οκταετούς σχεδιασμού που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια για τη συντήρηση του οδικού δικτύου της πόλης, στα σημεία που χρειάζεται.

Στις τρέχουσες εργολαβίες και τις εργασίες των συνεργείων του Δήμου έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 4 εκ. ευρώ. Ο σχετικός ανοικτός δημόσιος ηλεκτρονικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μέσα στο Φλεβάρη.


Παράλληλα έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια, το κατασκευαστικό πρόγραμμα των γειτονιών με στόχο να φτάσει ο Δήμος σε κάθε γειτονιά μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας. Σαρώνονται ολόκληρες περιοχές σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Επίσης, θα ήθελα να συμμετάσχω στον συντονισμό του προγράμματος της Αστικής Αναζωογόνησης και της Οικονομικής Ανασυγκρότησης των εμπορικών δρόμων της πόλης. Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέα πεζοδρόμια, φωτισμό, αστικό εξοπλισμό, υπογειοποίηση των κάδων των απορριμμάτων και την τοποθέτηση έξυπνων συστημάτων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τη στάθμευση, την ενημέρωση των επισκεπτών αυτών των αγορών και την άρδευση των δέντρων. Ήδη κατόπιν προτάσεων των δημοτικών κοινοτήτων, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός. Τα επόμενα χρόνια θα ήθελα να εργασθώ για την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες εμπορικές οδούς.

Αλλά και πέρα από αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα θα είχε η ενασχόλησή μου με projects όπως αυτό της λεγόμενης«Νοτιοανατολικής Πύλης» που περιλαμβάνει τη διάνοιξη του τμήματος της οδού Μ. Ψελλού πλησίον του τερματικού σταθμού του μετρό της Ν. Ελβετίας, μητροπολιτικό πάρκο 160 στρ., πολυτροπικό σταθμό μετεπιβίβασης λεωφορείων και ταξί και δημοτικό χώρο στάθμευσης 1000 αυτοκινήτων και θα δημιουργήσει νέα βελτιωμένα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά δεδομένα στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά σε εμβληματικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης πρωτεύουσα θέση έχει η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους με πολύ πράσινο και σύγχρονα υλικά βιοκλιματικού σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την επέκταση της παλιάς παραλίας με ξύλινο deck. Έργα που θα αποτελέσουν ένα νέο ορόσημο για την ίδια την πόλη.

Τέλος, η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος μαζί με τη δημιουργία του ενός Μητροπολιτικού πάρκου πλησίον του, θα αναβαθμίσουν τη δυτική περιοχή, ενώ παράλληλα, με την πολεοδομική τακτοποίηση και τη βελτίωση των υποδομών που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε, ήδη γίνεται προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων που θα ιδρύσουν παραρτήματά τους στην περιοχή και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δυτικού τμήματος του Δήμου ως επιχειρηματικού κέντρου.

Με αφορμή τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Υπάρχει πρόβλεψη budget προσεισμικών επεμβάσεων σε σχολικά κτήρια;

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η διοίκηση Ζέρβα προχώρησε από την αρχή της θητείας της στον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο και έχοντας πρωτίστως εξασφαλίσει ότι δεν υφίσταται σχολείο σε λειτουργία που να εμφανίζει εμφανείς αστοχίες, προτίθεται να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου των σχολικών κτιρίων – αν και η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στην ΚΤΥΠ -, έχοντας προβλέψει στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2023 ένα ποσό για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο των σχολείων πρώτης προτεραιότητας.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών τη χρηματοδότησή του, με ποσό της τάξης των 500.000,00 ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το πρόγραμμα των δευτεροβάθμιων ελέγχων και να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων.

Είστε αρκετά δραστήριος στα social media παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται πάντα για έναν χώρο όπου υπάρχει μία υγιής ανταλλαγή απόψεων. Πώς αντιδράτε στα αρνητικά – τοξικά σχόλια;

Είναι κοινός τόπος σήμερα ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινείται ένα μεγάλο μέρος των ιδεών, των προτάσεων, των παραπόνων και των πληροφοριών – ειδήσεων. Συνεπώς, η παρακολούθησή τους και η συμμετοχή σε αυτά είναι απαραίτητη. Επειδή δεν προλαβαίνω να γράψω συνήθως αναρτώ φωτογραφίες από τα εργοτάξια που επισκέπτομαι καθημερινά. Πιστεύω στο «περισσότερα έργα – περισσότερες εικόνες, παρά εκθέσεις ιδεών» που λέει και ο δήμαρχος.
Τώρα σε ό,τι αφορά τα σχόλια τα θετικά με εμψυχώνουν, η εποικοδομητική κριτική ή η γνωστοποίηση ενός προβλήματος με βοηθούν. Στα τοξικά σχόλια δεν δίνω σημασία γιατί δεν έχει νόημα για την παραγωγική διαδικασία.

Τι σημαίνει Θεσσαλονίκη για εσάς και ποια τα αγαπημένα σας σημεία στην πόλη;

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ζω με την οικογένειά μου και εργάζομαι. Κάθε δρόμος, κάθε γειτονιά, πάρκο και πλατεία στην οποία κάνουμε καθημερινά έργα, αποκτά μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμένα και δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές περνάω τα βράδια από αυτά, ελέγχω για περαιτέρω βελτιώσεις και καμαρώνω. Είναι το μεράκι μου!


Θεσσαλονίκη 15 Φεβρουαρίου 2023                #Αυτοδιοίκηση

Exit mobile version