16.8 C
Thessaloniki
18.9 C
Athens

Διαδικτυακά η Ομήρου «Οδύσσεια, Ραψωδία Ρ» του Δημήτρη Μαρωνίτη από το ΚΘΒΕ

Διανύουμε ήδη την τριακοστή ένατη μέρα της ΟΔΥΣΣΣΕΙΑΣ από τις σαράντα μία συνολικά. Αφηγηματικός μας χώρος παραμένει η Ιθάκη. Απ’ το μεγάθεμα του νόστου της, εντρυφούμε στο κεφαλαιώδες ζήτημα της Μνηστηροφονίας.

Η Ραψωδία Ρ’ που φιλοξενεί από 10 Φεβρουαρίου το ΚΘΒΕ στην ιστοσελίδα και τα podcast του, σε μετάφραση ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ και σκηνοθεσία ΕΦΗΣ ΔΡΟΣΟΥ, επικεντρώνεται στην προοδευτική διείσδυση του Οδυσσέα απ’ την αγροτική περιφέρεια στο πολιτικό κέντρο του νησιού του, απ’ το περιφερειακό υποστατικό του Εύμαιου, στο παλάτι του βασιλιά, όπου τόσο η εξουσία όσο και η συζυγική κλίνη διακυβεύονται άμεσα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τηλεμάχου καὶ Ὀδυσσέως ἐπάνοδος εἰς Ἰθάκην

Όταν ξημέρωσε, ο Τηλέμαχος ζήτησε από τον Εύμαιο να οδηγήσει τον μεταμφιεσμένο Οδυσσέα στην πόλη για να ζητιανέψει, ενώ αυτός έφυγε για το παλάτι. Εκεί, ζήτησε από την μητέρα του να κάνει θυσίες στους θεούς για να τους βοηθήσουν να εκδικηθούν, ενώ ο ίδιος θα πήγαινε να φέρει τον μάντη Θεοκλύμενο. Όταν επέστρεψε στο παλάτι, άφησε την μητέρα του να πιστεύει ότι ο Οδυσσέας είναι στο νησί της Καλυψώς. Ο μάντης, όμως, της αποκάλυψε ότι βρίσκεται ήδη στην Ιθάκη. Στο μεταξύ, ο Εύμαιος και ο Οδυσσέας συνάντησαν τον βοσκό Μελάνθιο, ο οποίος κακομεταχειρίστηκε τον Οδυσσέα. Όταν αργότερα έφτασαν στο παλάτι, άκουσαν τον Φήμιο που έπαιζε κιθάρα. Στάθηκαν για λίγο και έπειτα ο Οδυσσέας είδε τον σκύλο του. Ο Άργος τον αναγνώρισε αλλά δεν είχε δυνάμεις να τον πλησιάσει. Όταν μπήκαν στο παλάτι, ο Τηλέμαχος έδωσε στον Εύμαιο φαγητό για τον μεταμφιεσμένο Οδυσσέα και του είπε να τον παροτρύνει να ζητιανέψει από όλους τους μνηστήρες, ενώ η θεά Αθηνά, που εμφανίστηκε πάλι μπροστά του, τον προέτρεψε, καθώς θα ζητιανεύει να προσπαθεί να καταλάβει τον χαρακτήρα του καθενός. Ο Αντίνοος αμέσως έδειξε την δυσαρέσκεια του για τον ζητιάνο και στράφηκε εναντίον του Εύμαιου που τον έφερε στο παλάτι. Ωστόσο, πολλοί από τους μνηστήρες ελέησαν τον μεταμφιεσμένο Οδυσσέα. Όμως, όταν έφτασε στον Αντίνοο, εκείνος εξοργίστηκε από τα λόγια του και τον χτύπησε με ένα σκαμνί. Ο Τηλέμαχος άφησε ένα δάκρυ να του φύγει αλλά δεν μίλησε. Η Πηνελόπη ζήτησε από τον Εύμαιο να φέρει τον ζητιάνο μπροστά της για να ακούσει η ίδια, αν έχει πληροφορίες για τον Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας παρακάλεσε να τον δεχθεί στα δικά της δωμάτια, το βράδυ. Ο Εύμαιος, αφού μετέφερε τα λόγια του Οδυσσέα στην Πηνελόπη, έφυγε για την καλύβα του.

Ομήρου «Οδύσσεια» από το ΚΘΒΕ
σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη
Διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Σκηνοθεσία- Συντονισμός: Έφη Δρόσου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης
Μουσικοί: Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα), Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming)
Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου
Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη

ΡΑΨΩΔΙΑ Ρ΄

Αφήγηση: Γιάννης Παλαμιώτης
Τηλέμαχος: Βασίλης Τρυφουλτσάνης
Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης
Πηνελόπη: Μαρία Καραμήτρη
Πειραίος: Έφη Δρόσου
Θεοκλύμενος: Δημήτρης Διακοσάββας
Μέδων: Δημήτρης Τσιλινίκος
Εύμαιος: Γιάννης Καραμφίλης
Μελάνθιος: Θανάσης Ρέστας
Αντίνοος: Χρήστος Μαστρογιαννίδης
Μνηστήρας Β’: Βασίλης Παπαδόπουλος
Ευρυνόμη: Μάρα Τσικάρα

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
16.8 ° C
18.3 °
15.6 °
63 %
1.5kmh
0 %
Πα
25 °
Σα
22 °
Κυ
25 °
Δε
27 °
Τρ
22 °