Site icon Cityportal.gr

Εμπορευματικός πόλος η Θεσσαλονίκη με επένδυση σε logistics στο Στρ. Γκόνου

Logistics

Mια νέα προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου  με τη σφραγίδα του ΤΑΙΠΕΔ, σχεδιάζεται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου και τη μετατροπή του σε κέντρο logistics.

Ένα δίκτυο ολοκληρωμένων εμπορευματικών κέντρων είναι απαραίτητο ώστε η χώρα μας να εκμεταλλευτεί το γεωγραφικό της πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των λιμανιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στο στρατόπεδο που καταλαμβάνει έκταση 672 στρεμμάτων και βρίσκεται σε προνομιακή θέση λόγω εγγύτητας τόσο στον ΟΛΘ όσο και στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και την Εγνατία Οδό, σχεδιάζεται να  αναπτυχθεί εμπορευματικό κέντρο με ζώνη ελευθέρου εμπορίου και μεταποίησης. Η δημιουργία του θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη ως εμπορευματικό πόλο και πύλη εξόδου εμπορευμάτων προς την Κεντρική Ευρώπη.  Η διάρκεια της παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον σε 30 έτη.

Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου εντάχθηκε τον Μάρτιο του 2022, μετά από απόφαση της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής, στη δέσμη των έργων  που προωθεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Η πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του ακινήτου, που ξεκίνησε στα τέλη του 2017, ναυάγησε, παρά το αρχικό επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω της έλλειψης ωριμότητας του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική προμελέτη σκοπιμότητας που διενήργησε η ΓΑΙΟΣΕ, σε συνεργασία με μεγάλο διεθνή οίκο, κατέληξε σε δύο εναλλακτικά σενάρια με διαφορετικό μείγμα χρήσεων logistics και μεταποίησης, ενώ εξετάστηκε και χρήση για συναρμολόγηση εξαρτημάτων που έρχονται από την Άπω Ανατολή.

Οι εκκρεμότητες

Για να γίνουν πραγματικότητα τα παραπάνω, αξιοποιώντας την εμπειρία του ΤΑΙΠΕΔ στην ωρίμανση ακινήτων, το PPF θα αναλάβει να ολοκληρώσει μια λίστα εκκρεμοτήτων, καθώς και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ, που είναι κύριος του έργου. Σήμερα, το ακίνητο δεν διαθέτει χρήσεις γης, ενώ εντός της έκτασης παραμένει πολεμικό υλικό (νάρκες, βόμβες και βλήματα) που θα πρέπει να απομακρυνθεί, όπως και τα αρτοποιεία του Στρατού που θα πρέπει να μετεγκατασταθούν.

Με πληροφορίες από το Βήμα της Κυριακής / έντυπη έκδοση

Διαβάστε σχετικά

Εμπορευματικά Κέντρα: Επόμενος στόχος η Θεσσαλονίκη

Exit mobile version