Ερωτευμένα Άλογα | Κριτική παράστασης

«Ερωτευμένα άλογα»: μια θεατρική εμπειρία |  Κριτική παράστασης Αλεξάνδρα Τσουκάτου


Η Ομάδα “Εν Δυνάμει” είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη από την Ελένη Δημοπούλου και την Μαρία Ιωαννίδου, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Η Ελένη Δημοπούλου τονίζει ότι “ο κόσμος συμπερίληψης και ισότητας που ονειρευόμαστε να μην είναι μια ακόμη ουτοπία αλλά μια πραγματικότητα, ένα κοινό έδαφος…”

Η παράσταση «Ερωτευμένα άλογα» παρουσιάστηκε το 2018 στο Φεστιβάλ Δάσους και συνέχισε την πορεία της σε ελληνικά κι ευρωπαϊκά θέατρα μέχρι που ξαναγύρισε φέτος στη Θεσσαλονίκη στη Σκηνή “Σωκράτης Καραντινός” της Μονής Λαζαριστών για 8 μόνο παραστάσεις. Αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο Το Άλλο το Κανονικό κι ακολουθεί το πρώτο μέρος: “Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα” και το δεύτερο μέρος: Το “Άλλο” σπίτι.

Το κείμενο της παράστασης είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στο ζήτημα του έρωτα και της αναπηρίας. Περιλαμβάνει αποσπάσματα συνεντεύξεων των μελών της ομάδας και φράσεις από γνωστούς ποιητές και λογοτέχνες. Θα το χαρακτηρίζαμε ολόκληρο ένα ποίημα, άλλοτε τρυφερό κι άλλοτε σκληρό, όπως οι ερωτικές μας ιστορίες. Η ψυχανάλυση μίλησε πολύ για την Libido και σε αυτή την παράσταση νιώθουμε βαθιά κι επιτακτικά την ανάγκη ικανοποίησης της. Ο έρωτας εδώ ξυπνά, ανθίζει, μαραίνεται, πονάει, τρελαίνει, εξουσιάζει και κυριαρχεί στις επιθυμίες μας.

Το βιβλίο της Γιώτας Τεμπέρη “Η Ωδή που δεν έγραψα” από τις εκδόσεις Ένεκεν (2017) περιλαμβάνει το κείμενο “Η Σύμβαση” που ακούγεται στην παράσταση.

Πρόκειται για μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Υπάρχει συνεχές πέρασμα από την αναπηρία του “φυσιολογικού” έρωτα στον φυσιολογικό ερωτισμό των “αναπήρων” ανθρώπων. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Μια παράσταση που ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το ά-λογο, το ασυνείδητο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.

Η σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου έχει μια ξεχωριστή αυθεντικότητα, μας θυμίζει τις περφόρμανς! Είδαμε το έργο με κομμένη την ανάσα. Ειδικά, η σκηνή με τους γονείς η συγγενείς των ατόμων με “διαφορετικές” ανάγκες αποδίδει όλα τα ερωτήματα και τις δυσκολίες των οικογενειών με παιδιά ΑΜΕΑ. Οι σκηνές με τα ημίγυμνα ή τα γυμνά σώματα που τυλίγονται με πανιά, σαν ένα είδος παλιού ζουρλομανδύα συγκινούν το θεατή και κινητοποιούν όλες τις ψυχικές του άμυνες.

Η Ευαγγελία Κιρκινέ επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια με πολύ δημιουργικό τρόπο. Το δέντρο που τρέχει νερό και μετά ανασηκώνεται ή ξεριζώνεται μας έφερε πολλούς συνειρμούς. Το υπνοδωμάτιο που στέκεται ψηλά στη σκηνή, υποδέχεται ατομικές εξομολογήσεις, χάδια και περιπτύξεις ζευγαριών.

Οι εικόνες που προβάλλονται στο φόντο ανεβάζουν το συναίσθημα και την αισθητηριακή απόλαυση της παράστασης. Τα άλογα που τρέχουν μας χάρισε το αίσθημα απίστευτης ελευθερίας.

Η πρωτότυπη μουσική της Ελένης Ευθυμίου και του θεατρικού συνθέτη Οδυσσέα Γκάλλιου προσθέτει στη βιωματική εμπειρία.

Η χορογραφία του Τάσου Παπαδόπουλου έχει στυλ, ρυθμό και θυμίζει αρχαίο χορό τραγωδίας!

Οι ηθοποιοί, 28 στον αριθμό, παίζουν κυρίως με το σώμα τους, μιλάνε με τον ιδιαίτερο τρόπο τους και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα έκφρασης που θα φανταζόμασταν…

Δεν συνιστούμε απλά να δείτε την παράσταση, είναι μοναδική εμπειρία αν τα καταφέρετε!

Συντελεστές

Σύλληψη – Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Έρευνα – Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει»
Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Συνεργάτης σκηνογράφος: Richard Anthony
Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony, Βαγγέλης Μαρούλης
Χορογραφία – διδασκαλία κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Βιτόρια Κωτσάλου
Οπτικό περιβάλλον – Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Διεύθυνση φωτογραφίας βίντεο: Ορέστης Ψωμόπουλος
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Οδυσσέας Γκάλλιος
Σχεδιασμός ήχου – Ενορχήστρωση: Οδυσσέας Γκάλλιος
Μάσκα: Μάρθα Φωκά
Οργάνωση παραγωγής: Απόστολος Λιάπης
Μετάφραση στα αγγλικά: Έλλη Μαρμαρά
Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μακρής, Δημήτρης Κουρδής
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σοφία Πατσινακίδου
Βοηθός παραγωγής: Χρυσιάννα Καραμέρη
Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ομάδας «Εν Δυνάμει»: Απόστολος Λιάπης

Επί σκηνής: Κλειώ Αντωνοπούλου, Γιάννος Γαβαλάς, Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Θεανώ Κόντα, Μαργαρίτα Καιναδά, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Σοφία Κύρινα, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Βασίλης Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Φωτεινή Τιμοθέου, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Μαρία – Ταρσή Χελά, Αλέξανδρος Χάτσιος

Πιάνο: Γιώργος Χωλόπουλος
Στην παράσταση ακούγεται το κείμενο Η σύμβαση της Γιώτας Τεμπρίδου.
Στα βίντεο της παράστασης συμμετέχουν η Ρούλα Αλαβέρα και ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

«Ερωτευμένα άλογα»: μια θεατρική εμπειρία |  Κριτική παράστασης Αλεξάνδρα Τσουκάτου

Αλεξάνδρα Τσουκάτου
Ψυχαναλύτρια- Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια


 

Ζακ Λακάν: O πιο αμφιλεγόμενος ψυχαναλυτής μετά τον Φρόυντ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως