Ευάγγελος Τάσιος | Μια απόδοση της αγροτικής πραγματικότητας μέσω της χαρακτικής

Η χαρακτική αποτελεί μια τέχνη με μικρή σχετικά πορεία στον ελλαδικό εικαστικό χώρο. Εισάγεται από το εξωτερικό και αρχίζει να αναπτύσσεται περίπου κατά τον 17ο αιώνα. Εδραιώνεται, ωστόσο, ως τέχνη μόνο μετά το 1930, όταν εισάγεται πια με τον Γιάννη Κεφαλληνό στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Στο διάστημα αυτό δεν είναι λίγοι οι έλληνες καλλιτέχνες που δημιουργούν πρωτότυπα έργα υψηλής αισθητικής αξίας, διαμορφώνοντας έτσι μια σύντομη ιστορία και επιτρέποντάς μας να μιλάμε για την πορεία της νεοελληνικής χαρακτικής. Αν και πιθανόν η τεχνοτροπία της χαρακτικής να μην είναι πάντα αναγνωρίσιμη και οικεία στο ευρύ κοινό, ωστόσο παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη ενασχόληση νέων καλλιτεχνών με το αντικείμενο.

Σε παλιότερη αναφορά μας στη συγκεκριμένη τέχνη είχαμε εξετάσει την αλληλεπίδρασή της με τις βυζαντινές μορφές μέσα από το έργο του Φώτη Βάρθη. Σήμερα θα τη δούμε να συνδιαλέγεται με την αγροτική ζωή και τη θεματική της ελληνικής υπαίθρου μέσα από το έργο του Ευάγγελου Τάσιου.

Γεννημένος στο χωριό Κρεμαστή της Ξάνθης, ο Ευάγγελος Τάσιος ανέδειξε από μικρή ηλικία την κλίση του στις εικαστικές τέχνες. Το παιδικό του ενδιαφέρον για τα χρώματα και τη ζωγραφική εξελίχθηκε σταδιακά σε μια συστηματική ενασχόληση, στις σπουδές του και στην τέχνη της χαρακτικής. Με αφορμή τη διατομική έκθεση στη Gallerie Mikrou, σε συνεργασία με την Νίκη Βαρελίδου, ο Ευάγγελος Τάσιος παρουσίασε στο κοινό της Θεσσαλονίκης ένα μέρος του έργου του. Στα τυπώματά του βλέπουμε το βουκολικό στοιχείο να αποτυπώνεται άλλοτε μέσα από το τρυφερό βλέμμα ενός έμβιου όντος και άλλοτε μέσα από αφηρημένες αναπαραστάσεις τεχνικών εργαλείων και μηχανών άρρηκτα δεμένων με την αγροτική πραγματικότητα. Ενώ στην πρώτη περίπτωση η λεπτομέρεια της χάραξης προσφέρει στο τύπωμα τη γλυκύτητα του ίδιου του εικαστικού αντικειμένου, στη δεύτερη σειρά έργων οι χαρακτικές υφές προσδίδουν στο έργο μια ονειρική ποιότητα, μια οπτική ψευδαίσθηση που πλησιάζει ή απομακρύνεται από τον θεατή δημιουργώντας την εντύπωση μιας θολής ανάμνησης.

Ευάγγελος Τάσιος | συνέντευξη

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη χαρακτική; Η πρώτη μου επαφή ήταν στο Τεχνικό Λύκειο όπου είχα επιλέξει την ειδικότητα της γραφιστικής. Σε ένα από τα μαθήματα μας μίλησαν για τη χαρακτική και μας μοίρασαν από ένα μικρό κομμάτι λινόλεουμ. Έπειτα, περνώντας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχοντας επιλέξει ως κατεύθυνση την ζωγραφική, παρακολουθούσα τα μαθήματα των «Στοιχείων Χαρακτικής» μία φορά την εβδομάδα. Το κλίμα του εργαστηρίου, οι συμφοιτητές μου, που κάποιοι από αυτούς είναι έως σήμερα πολύ καλοί μου φίλοι, οι καθηγητές μου Ξενοφών Σαχίνης και Ουράνια Φραγκουλίδου, αλλά και ο τεράστιος ανεξερεύνητος για εμένα κόσμος της χαρακτικής ήταν αυτά που με ώθησαν στο να ακολουθήσω αυτή την πορεία και να αλλάξω κατεύθυνση.

Ποιο ανακαλείς σαν το πρώτο σου έργο χαρακτικής; Η αλήθεια είναι πως η ερώτηση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί με ποικίλους τρόπους. Εκλαμβάνοντάς την με την κυριολεξία του πρώτου έργου χαρακτικής που δημιούργησα, θα απαντήσω πως ήταν μία προσωπογραφία σε λινόλεουμ ενός τυχαίου προσώπου που είχα βρει στο διαδίκτυο.

Ποιος καλλιτέχνης αποτέλεσε πρότυπο χαρακτικής για εσένα; Ποιον θαύμασες ή θα έλεγες πως είναι από τους πιο αγαπημένους σου; Ο Γιάννης Κεφαλληνός και ο Gustave Doré είναι σίγουρα δύο από τους καλλιτέχνες που επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τη χαρακτική, τόσο σε τεχνικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Δεν μπορώ να πω πως έχω αγαπημένο καλλιτέχνη, θαυμάζω πολλούς και για διάφορους λόγους, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά πως μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου τα τελευταία χρόνια έχει η δουλειά των φίλων και των δασκάλων μου.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης τέχνης και τεχνικής που σε κέρδισε; Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό είναι η πολλαπλότητα των αντιτύπων. Το ότι έχω τη δυνατότητα μέσω μιας μήτρας να παράγω και να αναπαράγω το ίδιο έργο.

Ποιο είναι το περιεχόμενο των έργων σου; Από πού αντλείς έμπνευση; Με τα έργα μου έχω επιλέξει να σχολιάσω τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο, τη ζωή του εργάτη της γης, να αναδείξω τους σύγχρονους προβληματισμούς, τις ανησυχίες που γεννάει η γενικότερη κοινωνικοπολιτική αλλά και οικονομική κατάσταση της χώρας. Έμπνευση αντλώ από την καθημερινότητά μου, καθώς κατάγομαι από αγροκτηνοτροφική οικογένεια. Με εμπνέει το περιβάλλον μου, οι καθημερινές εργασίες στην ύπαιθρο αλλά και τα διάφορα γεγονότα που μας επηρεάζουν.

Επιλέγεις έγχρωμο ή ασπρόμαυρο τύπωμα και γιατί; Επιλέγω συνειδητά το ασπρόμαυρο καθώς μου αρέσει το βάθος του μαύρου μελανιού της τυπογραφίας και πιστεύω πως ταιριάζει αισθητικά με τα θέματα που έχω επιλέξει να σχολιάσω. Ωστόσο, σε κάποια από τα τελευταία μου έργα πρόσθεσα για πρώτη φορά ένα μουντό μπεζ χρώμα σε συγκεκριμένα σημεία. Είναι κάτι το οποίο σκοπεύω να κάνω και στις επόμενες δουλειές μου. Πιστεύω πως εμπλουτίζει τη σύνθεση με όμορφο τρόπο.

Στην έκθεση της Gallerie Mikrou, πέραν των τριών έργων «Αφρόγαλη», «Μπέλα», «Καφετούλα» με αναφορά στην ύπαιθρο, παρουσιάζεις έργα μικρότερου μεγέθους πιο αφηρημένα, ίσως πιο σύνθετα και αφαιρετικά. Πώς προέκυψαν τα έργα αυτά; Τα συγκεκριμένα είναι δοκιμές για μία νέα ενότητα έργων την οποία δουλεύω τους τελευταίους μήνες. Ξεκίνησε από την προσπάθειά μου να αφηγηθώ με μη παραστατικό τρόπο τη θεματολογία μου και να αποδώσω την υφή διαφορετικών αντικειμένων χρησιμοποιώντας πάλι ως βασικό υλικό το λινόλεουμ. Έτσι κατέληξα σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ποια είναι η σχέση της τέχνης σου με το φυσικό περιβάλλον και το βουκολικό τοπίο; Είναι μια σχέση που εμπεριέχει προσωπικά βιώματα και συναισθήματα. Αυτά έπαιξαν και τον καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου να σχολιάσω συγκεκριμένα θέματα. Εάν δεν είχα την προσωπική, βιωματική εμπειρία των καταστάσεων που εκτυλίσσονται σε αυτά τα τοπία, η προσέγγιση μου θα ήταν πιθανόν πολύ διαφορετική.

Πάνω σε τι δουλεύεις σήμερα; Υπάρχει κάποιο καινούριο project ή έκθεση; Προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι ενεργός, να συμμετέχω σε διάφορες εκθέσεις και διαγωνισμούς ανά τον κόσμο. Παράλληλα δουλεύω τη νέα μου σειρά έργων, η οποία ευελπιστώ να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.instagram.com/evangelos_tasios/


Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 / Συνέντευξη-παρουσίαση Άννα Κάμπα φωτογραφίες Άννα Μαργαριτίδου

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε