Funny Face του Τιμ Σάτον - κριτική

Ο Τιμ Σάτον γράφει το σενάριο και ταυτόχρονα σκηνοθετεί το Funny Face ένα σύγχρονο αστικό road movie στην Νέα Υόρκη. Μια Νέα Υόρκη άγνωστη στους περισσότερους. Μακριά από την πολυχρωμία και την ζωντάνια της Times Square. Μακριά από την ψυχρή filthy rich
όψη του Μανχάταν. Μέσα στα τούβλινα παρακμιακά κτίρια του Μπρούκλιν, που φιλοξενούν μετανάστες που ρίζωσαν κυνηγώντας το αμερικάνικο όνειρο επί ματαίω. Χωρίς ελπίδα να αφομοιωθούν από την πολυπολιτισμική νέα πατρίδα τους, επιμένοντας όμως εμμονικά στην διατήρηση της κουλτούρας τους .

Funny FaceFunny Face (original title)
Imdb Αξιολόγηση 5,7/10  ψήφοι 334
Director: Tim Sutton
Writer: Tim Sutton
Stars: Cosmo Jarvis, Dela Meskienyar, Barzin Akhavan

Ο Κόσμο Τζάρβις υποδύεται με επιτυχία τον Σάουλ, έναν κοινωνικά δυσπροσάρμοστο νεαρό άνδρα , ο οποίος φορώντας μια μάσκα με γελαστό- αστείο πρόσωπο (εξ ου και ο τίτλος της ταινίας), αντιμετωπίζει την σκληρή καθημερινότητα ενός loser. Με φόντο το άδειο από ζωή στο φως της μέρας λούνα παρκ του Κόνι Άιλαντ, εξελίσσεται σε αργή κίνηση η αλληλεπίδραση των ηρώων της ταινίας, του Κόσμο και της Ζάμα.

Funny Face – Tο προφίλ ενός νεαρού εγκλωβισμένου στην δυστοπική κοινωνία του Μπρούκλιν

Ο Σάτον σκιαγραφεί αριστοτεχνικά το προφίλ του εγκλωβισμένου στην δυστοπική κοινωνία του «αναπτυσσόμενου» Μπρούκλιν νεαρού, που έλκεται ανεξήγητα από την νεαρή μουσουλμάνα, την Ζάμα, χωρίς να μπορεί να δει το πρόσωπό της πίσω από το ολόσωμο κάλυμμα. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που την βοηθάει να επιβιώσει στον έξω κόσμο από την στιγμή που δραπετεύει από την δική της πραγματικότητα. Μια δυσάρεστη πραγματικότητα πίσω από νικάμπ, χιτζάμπ ή όπως αλλιώς ονομάζονται τα πέπλα της καταπίεσης που υφίσταται καθημερινά ως φιλοξενούμενη στο σπίτι των θείων της. Με οδυνηρή έκπληξη εκείνη διαπιστώνει ότι ο φερετζές που μισούσε και αποτέλεσε την αιτία φυγής της, αποτελεί την πανοπλία προστασίας της απέναντι στον έξω κόσμο, για τον οποίο είναι απροετοίμαστη.

Ο Σάουλ νιώθει υπερήρωας φορώντας την γελαστή μάσκα του funny face. Αυτό το γεγονός, μαζί με το πάθος του για την αγαπημένη του ομάδα μπάσκετ είναι οι άξονες ανάμεσα στους
οποίους κινείται η εσωτερική του εξέγερση στην έξωση των παππούδων του από το σπίτι που μένουν για να κτιστούν σύγχρονα κτίρια. Βαδίζουν παράλληλα με την μουσουλμάνα συνοδοιπόρο, ακολουθώντας ασυνείδητα έναν πλατωνικό έρωτα. Διαβιούν και επιβιώνουν στον δρόμο. Τα βράδια κοιμούνται σε αυτοκίνητο. Με την αυθεντική συμπεριφορά του καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Του το αποδεικνύει φορώντας χρωματιστή
μπούρκα, βάζοντας ταυτόχρονα χρώμα στην μιζέρια που βιώνουν. Ο κακός εργολάβος της ιστορίας που κάνει εξώσεις, στήνει πλεκτάνες για ανέγερση σαθρών κτιρίων και κάνει κομπίνες με χρηματικά ανταλλάγματα, υποστηρίζεται δυναμικά από τον Τζόνι Λι Μίλερ. Ζει μόνος στο γυάλινο πολυτελές διαμέρισμα του, αποστειρωμένος και αποστασιοποιημένος, ακόμα και από το σεξ.

Παρατηρητής γυναικείων περιπτύξεων που εξελίσσονται μπροστά του. Ακίνητος ανέκφραστος, αμέτοχος. Σωματική αδυναμία συμμετοχής ή αδιαφορία λόγω εκούσιου εσωτερικού εγκλεισμού;

Εξαιρετικά εκφραστικό το ανέκφραστο προσωπείο του Μίλερ

Εξαιρετικά εκφραστικό το ανέκφραστο προσωπείο του Μίλερ στην διάρκεια της αισθησιακής σεξουαλικής ηδονής, διαμετρικά αντίθετο στην ένταση ηδονής κατά τα ειωθότα.
Περνάει ένα ένα τα πέντε στάδια της ανίσχυρης οργής, όπως τα πέντε στάδια του πένθους. Από την άρνηση να αποδεχτεί την έξωση των παππούδων του από το σπίτι τους, περνάει στον θυμό που ψάχνει ευκαιρία να εκτονωθεί. Ανταλλάσσει την διαπραγμάτευση που ούτως ή άλλως είναι εκ προοιμίου μάταιη, με την παρά λίγο δολοφονική επίθεση, πέφτοντας στο τέταρτο στάδιο της κατάθλιψης λόγω της αδυναμίας του να εκδικηθεί με φόνο.

Φτάνει τέλος στην αποδοχή εξουθενωμένος, καθισμένος κατάχαμα στο άδειο πάρκινγκ, κάνοντας πιθανόν τον απολογισμό του. Εκεί ο Σάτον αφήνει μια χαραμάδα φωτός στέλνοντας την Ζάμα να τον συναντήσει. Μια πρωτότυπη επιβράβευση στον αυτόκλητο υπερήρωα με την γελαστή μάσκα, μια ελπίδα για όλους μας.

Κείμενο: Κορίνα Κιτικίδου

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως