«Φύσηξε Βαρδάρης»: Παρουσίαση ημερολογίου του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το θεματικό ημερολόγιο «Φύσηξε Βαρδάρης 2021» της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ παρουσιάζεται σε διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, στις 19.00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 20 χρόνια Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης (ΠΠΑ)

Στο πλαίσιο της πρότασης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία λειτουργεί το πρόγραμμα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη», όπου από κοινού μέλη, προσωπικό, εθελοντές/τριες και εταίροι στο κοινωνικό πεδίο έχουν δομήσει τη δράση αυτή. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που έχει αποφέρει σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως τα θεματικά ημερολόγια «Φύσηξε Βαρδάρης 2020-21» και «Φύσηξε Βαρδάρης 2022».

Το φετινό ημερολόγιο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» με την φωτογραφική ομάδα ESP team με επιμελήτρια την φωτογράφο Ευδοξία Ράδη και επιφανείς λογοτέχνες της πόλης. Η έκδοση του ημερολογίου στοχεύει στην περαιτέρω δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη», στην ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, στη σύνδεση της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» με την τοπική κοινωνία και στην προβολή του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της πρότασής του για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του ημερολογίου, έχει σχεδιαστεί και διατίθεται ως συνοδευτικό υλικό χάρτινος σελιδοδείκτης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν μέλη της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη», ο επιμελητής της έκδοσης, Θωμάς Κοροβίνης, η επιμελήτρια του φωτογραφικού υλικού, Ευδοξία Ράδη, και μέλη της φωτογραφικής ομάδας ESP team η εκπρόσωπος της Κοιν.Σ.Επ. “dot2dot”, Βάσω Καρτσιακλή και η Δέσποινα Βενετούλια, πολύτιμη συνεργάτιδα της ομάδας. Παρόντες θα είναι όλοι/όλες όσοι/όσες συνέβαλαν στη δημιουργία του φετινού ημερολογίου, ο επιμελητής των γραφιστικών Γιάννης Γαλάνης (Kunst Studio), οι συγγραφείς και καλλιτέχνες που διέθεσαν τα έργα τους, καθώς και συνεργάτες/ιδες και φίλοι/ες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Τη συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρίνα Αγγελάκη.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM (link: https://authgr.zoom.us/j/94957078777 ) και θα μεταδοθεί ζωντανά (live streaming) μέσα από τη σελίδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο Facebook.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μεταξύ άλλων, θα έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε κάποιους λογοτέχνες να διαβάζουν τα κείμενά τους, καθώς και τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη να αλληλοεπιδρούν με τους/τις φωτογράφους της ομάδας ESP σχετικά με την εμπειρία τους στον Βαρδάρη.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του ημερολογίου θα διατεθούν από την «Ομάδα γειτονιάς του Βαρδάρη» σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις και παρεμβάσεις στην περιοχή.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και υλοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα στον σύνδεσμο https://www.selfhelp.gr/