Γιώργος Ξένος και Mice Jankulovski | Gallery Λόλα Νικολάου

H Gallery, Λόλα Νικολάου θα φιλοξενήσει τα έργα των Γιώργου Ξένου και Mice Jankulovski σε έκθεση με όνομα: συν + ύπαρξη, συν + αίσθηση.
Η κοινή παρουσίαση, η συνύπαρξη, ο διάλογος και η αλληλοσυμπλήρωση, αν προτιμάτε, δύο ζωγράφων που έρχονται μεν από διαφορετικές, αισθητικές παραδόσεις αλλά συγκλίνουν σε μία κοινή αισθητική θύοντας και ομνύοντας στην αδιαίρετη νεωτερικότητα.

Οι καλλιτέχνες

Ο Mice Jankulovski ξετυλίγει τους πυκνούς, πολυδουλεμένους, μαύρους καμβάδες του ισορροπώντας ανάμεσα στο ηρωικό ύφος και την ελεγεία, το υπαρξιακό δράμα και την αναψηλάφηση του εσωτερικού χάους, το πένθος για εκείνη την χαρά που δεν δικαιούνται τα ανθρώπινα όντα αλλά και το δικαίωμα στην υπόκωφη κραυγή, στην αντίσταση. Το μαύρο, ή καλύτερα, τα μαύρα, τα φαιά, ως σύμβολα απουσίας και αισθητοποίηση του οντολογικού ερέβους αποτελούν την σταθερή, εκφραστική επιλογή του.
Από την άλλη ο Γιώργος Ξένος εκθέτει μικρή επιλογή από τον όγκο της πιο πρόσφατης δουλειάς του την οποία χαρακτηρίζουν η εμμονή στην αυθόρμητη, άμεση γραφή, στην μεγάλη χειρονομία που αποτυπώνεται μνημειακά πάνω στο χαρτί αλλά και στην αναζήτηση εκείνου του μινιμαλισμού που μπορεί και υπαινίσσεται τα περισσότερα με την λιγότερη, δυνατή φωνασκία.
Μαυρισμένοι, κορμοί δέντρων σαν πρωτόγονες, ιερατικές φιγούρες που εκλιπαρούν και ικετεύουν προφητεύοντας τα επερχόμενα, οικεία κακά. Και βέβαια σαν τα συμβολικά ξόανα εκείνης της φύσης, την οποία συνέχεια προσβάλλουμε, ρυπαίνουμε και υποβαθμίζουμε.
Ο άνθρωπος σταθερά εναντίον του περιβάλλοντος που όμως τον κυοφόρησε και τον προίκισε με αδιανόητη δύναμη! Και είναι ενδεικτικό πως σ’ αυτή την ενότητα των έργων η ανθρώπινη μορφή έχει παραμεριστεί – με μόνη εξαίρεση τον πίνακα με τους πνιγόμενους – για να προβληθεί μέσα από μίαν υπαρξιακή παραφορά του χρώματος, ο φυσικός χώρος αλλά και το αφύσικο δράμα του.

► Info

Gallery Λόλα Νικολάου
Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη
συν + ύπαρξη, συν + αίσθηση
11 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου


Διαβάστε επίσης: Έκθεση φωτογραφίας: fly high

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως