Site icon Cityportal.gr

Γνωριμία με τοπικούς οίνους στον «Χαμόδρακα»

Είναι περίπου ένας αιώνας που οι γεύσεις, οι ιστορίες, οι παραδόσεις, οι συνταγές, οι άνθρωποι… ορίζουν τον «Χαμόδρακα». Είναι αυτός ο λόγος που αυτή η χρονιά θα είναι αφιερωμένη στην πραγματική απόλαυση και την αληθινή επαφή που τόσο έχει σε όλους. Η δράση ξεκινά στον «Χαμόδρακα» με δύο ξεναγήσεις στον αμπελώνα του «Μοσχόπολις» στο Μονοπήγαδο και στο Οινοποιείο του «Ασλάνη» στη Νέα Μηχανιώνα. Ο τρύγος, η οινοποίηση, η δοκιμή – γευσιγνωσία θα καταλήξει εκείνο το μεσημέρι της εναρκτήριας Παρασκευής στον χώρο του «Χαμόδρακα» στην Αρετσού, για ένα γεύμα όπου τα κρασιά και των δύο Κτημάτων θα ακολουθήσουν τα πιάτα με συνέπεια και αρμονία.

Μια βραδιά γεμάτη από οίνους των Κτημάτων «Μοσχόπολις» και του «Ασλάνη» έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά από την πρώτη γευστική αυτή επαφή στον «Χαμόδρακα», για να θυμίσει σε όλους την μαγεία των τοπικών οίνων και κυρίως το μεράκι των τοπικών παραγωγών. Ειδικό μενού θα φιλοξενηθεί στους καταλόγους του «Χαμόδρακα», ενώ πληροφορίες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κρασιών θα κάνουν τον γύρο των τραπεζιών, σε μια προσπάθεια ανακάλυψης του τόπου μας μέσα σε ένα ποτήρι, πάνω σε ένα πιάτο.
O “Χαμόδρακας” ιδρύθηκε το έτος 1926 από τον Λεωνίδα Χαμόδρακα στην πασίγνωστη Καλαμαριά, στην παραλία της Ν. Κρήνης, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Το ιστορικό εστιατόριο λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες σερβίροντας ψάρια και θαλασσινά στις πιο λατρεμένες εκδοχές τους, με θέα το φάρο του Καρά-Μπουρνού.

Ο Χαμόδρακας της Καλαμαριάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Οικογενειακό Οινοποιείο Ασλάνη

Ο μπαμπάς Λάσκαρης Ασλάνης καλλιεργεί τα αμπέλια, η μία κόρη Βίκυ ασχολείται με το Marketing και την πώληση, ενώ η άλλη κόρη η Ελένη σπούδασε οινολογία. Αν και η πραγματική ηρωiδα είναι η Μαμά Σύρμω, η οποία συντονίζει άπαντες, παρακολουθεί τα οικονομικά και κάνει τη σημαντικότερη δουλειά σε αυτή την οικογένεια, που είναι να μαγειρεύει. Χόμπυ της οικογένειας είναι η φιλοξενεία. Η μαγειρική της Σύρμως, αλλά και οι μερακλίδικοι μεζέδες του Λάσκαρη, την ανάγουν σε επιστήμη, οπότε δεν είναι τυχαίο, που και τα κρασιά τους είναι άκρως γαστρονομικά. Η αγάπη βέβαια του Λάσκαρη για το αμπέλι ήταν η κινητήριος δύναμη για ένα από τα πιο προσεγμένα κτήματα της Ελλάδας. Η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός του Λάσκαρη στο αμπέλι είναι πραγματικά μοναδικά στοιχεία. Ο προσανατολισμός σε ποιοτικές ελληνικές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Κυδωνίτσα και το Λημνιό είναι στοιχείο, που μας άρεσε πολύ σε αυτό το κτήμα, χωρίς ωστόσο να σταματούν να μας εκπλήσσουν τα βαθιάς ωρίμανσης Merlot, Syrah και Cabernet Sauvignon.

Διαβάστε ακόμα: Χαμόδρακας 100 χρόνια ιστορίας στις γεύσεις της Θεσσαλονίκης

Moschopolis

Ο Γιώργος Γερμάνης είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του αμπελιού στην Ελλάδα. Έχει στην πλάτη του συνεργασίες με κορυφαίους παραγωγούς. Εγώ τον γνώρισα και εκτίμησα τις γνώσεις του πολλά χρόνια πριν ως συνάδελφο. Ένας γκουρού των αμπελιών, που αποφάσισε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και το όραμά του στον γιό του Θοδωρή και στον γαμπρό του Δημήτρη, οι οποίοι δημιούργησαν ένα από τα πιο δυναμικά new entry των τελευταίων ετών και το ονόμασαν Moschopolis, προς τιμή της χαμένης μητρόπολης των Βλάχων. Η παρούσα και νόστιμη οξύτητα στα λευκά, η πυκνότητα και δύναμη των ερυθρών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του παραγωγού. Ήπιας παρέμβασης και αφιλτράριστα!
https://www.facebook.com/MoschopolisWinery/

Info

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου @ 19.00
Χαμόδρακας, Μανώλη Γαγύλη 13, Καλαμαριά
Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310447943
Επιμέλεια κρασιών: Ανέστης Χαϊτίδης, Οινολόγος
Κόστος μενού με κρασί: 35 € / άτομο
Facebook https://www.facebook.com/HamodrakasSeafoodRestaurant
Instagram Hamodrakas Seafood Restaurant
Website http://hamodrakas.gr/
Οικογενειακό Οινοποιείο Ασλάνη
Τοποθεσία: Νέα Μηχανιώνα, Μακεδονία | Έκταση αμπελώνα: 40 στρέμματα | Έδαφος: αμμοαργιλώδες | Υψόμετρο: 20-350 m. | Καλλιέργεια: βιολογική

Moschopolis
Τοποθεσία: Μονοπήδαγο, Θεσσαλονίκη | Έκταση αμπελώνα: 115 στρέμματα | Έδαφος: Κόκκινη ασβεστούχα άργιλος (Θεσ/νίκη) & κόκκινη αμμώδης άργιλος (Καστοριά). Και στα δύο πολλές πέτρες.| Υψόμετρο: 250-600 m. | Καλλιέργεια: bio (φάση πιστοποίησης)

Χαμόδρακας 100 χρόνια ιστορίας στις γεύσεις της Θεσσαλονίκης

Exit mobile version