Site icon Cityportal.gr

Καρκίνος του μαστού: Τι δεν είναι και πώς θα αφήσουμε πίσω μας την ενοχή

κοπέλα σχηματίζει καρδιά με τα δάχτυλά της και μέσα φαίνεται η ροζ κορδέλα του καρκίνου του μαστού

*του Κωνσταντίνου Παπαζήση, ογκολόγου – παθολόγου

Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια αγάπησα την ογκολογία. Ο καρκίνος του μαστού σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον μου στο διάβασμα, στη δουλειά και στην έρευνα για περισσότερα από 20 χρόνια, ώστε να υπηρετηθεί ο ουσιαστικός λόγος της ύπαρξής μου ως γιατρού,  που δεν είναι άλλος από τον ασθενή. Τη γυναίκα ασθενή, νέα ή νεότερη (ηλικιωμένες γυναίκες δεν υπάρχουν de facto), που βλέπει τη νόσο όχι μόνο ως ένα ξαφνικό εμπόδιο, αλλά ως απειλή για την ίδια της τη ζωή, ως προσβολή στη γυναικεία της φύση. Τη βλέπει και ως προδοσία από όλους εμάς που, στην προσπάθεια να τη βοηθήσουμε, χειρουργούμε ένα τόσο ευαίσθητο και αγαπημένο μέρος του σώματός της, τροποποιούμε την ορμονική της ισορροπία και «τολμάμε» να ρίχνουμε -έστω και προσωρινά- τα μαλλιά της στην περίπτωση που θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε χημειοθεραπεία.

Τι άλλο έμεινε; Μια καταιγίδα συναισθημάτων, όλων αρνητικών, με τα οποία πρέπει να αντιπαλέψουν όσες γυναίκες έρχονται στην πρώτη -ή και στις επόμενες επισκέψεις-  στον ειδικό ογκολόγο του καρκίνου του μαστού.

Από πού να πιαστεί κανείς;

Από πού να πιαστεί κανείς; Από την ειδική ψυχολογική υποστήριξη που είναι τόσο δύσκολο να βρεις στη χώρα μας; Από τη σχέση με τον/τη σύντροφο ή τον σύζυγο, η οποία σε όσες από τις νέες ασθενείς δεν ήταν ήδη κλονισμένη (δύσκολοι καιροί), κλονίζεται τόσο συχνά από τον φόβο για το άγνωστο που νιώθουν και οι δύο; Από όσα θα διαβάσει κανείς στο διαδίκτυο (θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου) ή θα ακούσει από τις άλλες ασθενείς που έχουν ήδη ζήσει τη νόσο (αλλά όχι ακριβώς την ίδια νόσο – και σε τελική ανάλυση το να είσαι ομοιοπαθής δεν σε κάνει ταυτόχρονα και όμοιο);


Σας ενδιαφέρει ⇒  Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις


 

Χρόνια πριν άκουσα από τον μέντορά μου στον καρκίνο του μαστού, τον David Miles, ότι η τέχνη του ογκολόγου είναι να προσπαθήσει να «μοιραστεί» την ενοχή που νοιώθει η ασθενής και να την πάρει από πάνω της. Κούνησα το κεφάλι μου. Γιατί ενοχή; Σε τι φταίει η ίδια, αναρωτήθηκα; Κι όμως, όσο το παρατηρείς τόσο το βλέπεις εκεί μπροστά σου. Κι αν τολμήσεις να το φέρεις απευθείας στη συζήτηση, θα χρειαστούν πολλά χαρτομάντιλα για τα δάκρυα…

Η ενοχή δεν έρχεται από μόνη της. Την καλλιεργήσαμε ως κοινωνία και δίνει καρπούς μόλις βρει πρόσφορο έδαφος. Ας δώσω μερικά παραδείγματα:

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι «ο τάδε διάσημος απεβίωσε από την επάρατη νόσο»; Επάρατος λοιπόν ο δυστυχής αποθανών, άρα κάποιος τον καταράστηκε (!). Δηλαδή κάποιος καταράστηκε κι εμένα που νοσώ, που έχω κι εγώ μια μορφή της «επάρατης νόσου». Σε τι φταίω; Σε κάτι θα έχω φταίξει, αλλιώς δεν εξηγείται.

Τι εννοούμε με το «Μαρία, να έχεις καλή ψυχολογία και όλα θα πάνε καλά»; Μήπως φταίει το ότι δεν είχα καλή ψυχολογία ως τώρα; Μήπως τα κρατάω όλα μέσα μου και «βγάζω τον καρκίνο»; Μήπως η ψυχολογία μου, ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα, η κοσμοθεωρία μου, ο/η σύντροφός μου, τα προβλήματα της ζωής είναι η αιτία; Μήπως το άγχος; Αχ, αυτό το άγχος, που του τα φορτώνουμε όλα… χωρίς βέβαια να έχουμε αποδείξει τίποτα. Και «οι αγχωμένες» και «οι ζεν» εμφανίζουν καρκίνο με την ίδια συχνότητα. Και πώς να το αποφύγεις, όταν όλη η ζωή μας είναι ένα διαρκές stress, με τη μια κρίση μετά την άλλη;

Βασικές αρχές για τον καρκίνο

INFO!

Κωνσταντίνος Παπαζήσης MD, PhD
Ογκολόγος- Παθολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης: Υπερηχογράφημα ισχίων νεογνών: Μια «πολύτιμη» εξέταση

Exit mobile version