Η ιστορία του Γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Περιγράφει για ένα ιδιόμορφο ληστή, ικανό να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν.
“Καθόλου εγωιστής, ούτε κι εφοπλιστής, παλαιστής, τραγουδιστής αλλά μέγας ταξιδευτής”.
Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο Γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Ο υπερήρωας μας διδάσκει την ανιδιοτέλεια, την προσφορά και τη φροντίδα των παιδιών!
Ο Δημήτρης Μπασλάμ μας είχε αρέσει πολύ και με τον παράσταση του Αγησίλαγου. Με τον Γαργαληστή θέτει με ευχάριστες ρίμες πάρα πολύ επίκαιρα θέματα στην εποχή της καραντίνας και της κοινωνικής αποξένωσης. Πολλά παιδικά χαμόγελα μειώθηκαν, τα ομαδικά παιγνίδια περιορίστηκαν οπότε το δώρο του γέλιου είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Το γέλιο και το η χρήση του χιούμορ μας σώζουν κι από εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.
Ο Δημήτρης Σωτηρίου με τον Αλέξη Τσιαμόγλου, ταλαντούχοι χορογράφοι και οι δύο, δίνουν μια υπέροχη χορευτική πνοή στην παράσταση. Ο Γαργαληστής περπατά με ένα στυλ που μοιάζει να πετάει, οι κυρίες “ντετέκτιβ” χορεύουν συνέχειας με την συνοδεία του ακορντεόν.
Η μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ και τα μυστηριώδη και λιτά σκηνικά της Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα και της Ράνιας Υφαντίδου δένουν την παράσταση. Το παίξιμο με το φως και τις σκιές μας άρεσε πολύ. Η ζωντανή συνοδεία ακορντεόν και μαντολίνου από την Λυδία Ανεστοπούλου (και βοηθός σκηνοθέτη) ζωντανεύει ακόμη περισσότερο την παράσταση.
Η Φωτεινή Ευαγγέλου δίνει πολύ πιστά το ρόλο μιας “αφελούς” γυναίκας με συνεχείς συνειρμούς από την τηλεόραση και μας εντυπωσιάζει η υπέροχη χροιά της φωνής της όταν τραγουδά.
Η Μαργαρίτα Νασιούλα αποδίδει στιβαρά το ρόλο της ώριμης επιθεωρητού που καταγράφει τα στοιχεία του μυστηρίου.
Η Κασσιανή Τζιάτζη αποδίδει πολύ χαριτωμένα την πιο «ατίθαση» επιθεωρητή, τον πιο εφηβικό ρόλο της παράστασης.
Η Σοφία Φραγγή μας κέρδισε με τον αρχηγικό ρόλο της Γαλλίδας επιθεωρητού και την ζεστή φωνή της στα τραγούδια.
Ο μοναδικός άνδρας του θιάσου, ο Ανδρέας Παράσχος μας χαρίζει έναν αέρινο Γαργαληστή που μιλάει μόνο προς το τέλος της παράστασης για να μας αποκαλύψει το μυστήριο με το άρωμα…
Η παράσταση είναι ιδανική για παιδιά της προσχολικής ηλικίας που θα ξετρελαθούν από αυτό το μιούζικαλ και θα ονειρευτούν έναν Αη Βασίλη του γέλιου.
Το θέατρο Αυλαία στο νεοκλασικό κτίριο της ΧΑΝΘ ταιριάζει πολύ με την ατμόσφαιρα του μύθου.
Συστήνουμε λοιπόν πολύ θερμά την παράσταση αλλά και παράλληλα την ανάγνωση του ομώνυμου βιβλίου από τους μικρούς μας φίλους! Κυκλοφορεί από το 2005 από τις εκδόσεις “Επόμενος Σταθμός”. Από κοντά και η ακρόαση του υπέροχου cd από την εταιρεία Sony με 24 υπέροχα τραγούδια! Έτσι η απόλαυση της παράστασης θα συνεχίζεται…
Συντελεστές
Σκηνοθεσία, κείμενο, μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου
Σκηνικά, κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Φωτισμοί: Αθηνά Μπανόβα
Μουσική Διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου
Παίζουν επί σκηνής: Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ανδρέας Παράσχος, Κασιανή Τζιάτζη, Σοφία Φραγγή
Ακορντεόν: Λυδία Ανεστοπούλου
Γράφει η Αλεξάνδρα Τσουκάτου Ψυχολόγος-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια-Μανούλα
Το Δάσος της Μελωδίας: Μουσική δωματίου για παιδιά 0-3 ετών από την ΚΟΘ
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε