Πόστερ ταινιών

«Matrix Resurrections» & «Eternals»: Δυστυχώς, 2 ταινίες με «κλασική περίπτωσης βλάβης»

“Κλασική περίπτωσης βλάβης” όπως έλεγε και ο αείμνηστος κωμικός μας, Κώστας Τσάκωνας, μάλλον υπάρχει κάπου στις δύο ταινίες επιστημονικής φαντασίας “Matrix Ressurections” και “Eternals”, αν κρίνουμε και από τις χαμηλές πτήσεις στις βαθμολογίες του imDb (5.7/10 – 6,7/10) και rottentomatoes (63%-47%) αντιστοίχως.

Τελικό ο Νίο έπρεπε να πάρει το μπλε χαπάκι!

Στις ταινίες σίκουελ, οι οποίες φέρουν στις πλάτες τους μία ισχυρή παρακαταθήκη-γιατί κακά τα ψέματα το Matrix έχει μπει στο πάνθεον των καλύτερων ταινιών επιστημονικής φαντασίας- και επανέρχονται μετά από πολλά χρόνια, ελλοχεύει μία μεγάλη παγίδα.

Η σύγκριση με το παρελθόν γίνεται σχεδόν άμεσα αλλά ακόμα και να μην συγκρίνει κάποιος το “τώρα” με το “χθες”, ο θεατής γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δε θα δει π.χ τον πρωταγωνιστή με την ίδια ενέργεια όπως το 1999 ή το 2003, όμως περιμένει τα διάφορα κενά να καλυφθούν έξυπνα.

Δυστυχώς από το “Matrix Ressurections” του 2021 δεν έχεις την ευχέρεια να περιμένεις πολλά… Οι βασικοί πρωταγωνιστές στο σύνολο της ταινίας ήταν άοσμοι σε αντίθεση με τους δευτεραγωνιστές που παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον (βλ. π.χ πράκτορας Smith, Buggs). Αν εξαιρέσεις μία καλή εισαγωγή όπου ο Nίο παλεύει με τους εσωτερικούς του δαίμονες πριν μπει και πάλι στο παιχνίδι, η συνέχεια είναι απογοητευτική.

Οι σκηνές δράσης βαρετές και μακροσκελείς με τα ίδια επαναλαμβανόμενα μοτίβα για πολύ ώρα, ο “εκλεκτός” να ενεργοποιεί τις δυνάμεις του σαν τον Γιούρι Γκέλερ και μέσα σε όλα αυτά, ένα ρομάντζο που ναι μεν λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για το resurrection των ήρωων αλλά κι από κει λείπει η ένταση.

Όσο για το τέλος… (για να μην κάνουμε και spoiler) ένας συνδυασμός από “Marry Poppins” και “The Prisoner of Azkaban”.

Οι “Eternals” δε θα μπουν στην αιωνιότητα των ταινιών Marvel!

Και σαν μην έφτανε η απογοήτευση από το “Matrix Ressurections”, ήρθε και το “Eternals” για να δέσει το γλυκό…

Ή πιο ορθά δεν έδεσε καθόλου, καθώς η βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτης Cloe Zao, δεν κατάφερε να πιάσει τον ρυθμό τόσο στο τιμόνι της σκηνοθεσίας όσο και στην υπογραφή του σεναρίου. Αντιθέτως άφησε να της ξεφύγει από τα χέρια ένα πλούσιο υλικό, όπως είναι αυτό που προσφέρουν οι ιστορίες των υπερ-ηρώων της Marvel.

Η ταινία “Eternals” αποτελεί ένα δείγμα της αποτυχημένης συνταγής μάρκετινγκ βάζω A-list ηθοποιούς (Angelina Jolie, Salma Hayek,) και μελλοντικά Α-list αστέρια (π.χ. Richard Madden, Gemma Chan,Barry Keoghan) να παίξουν σε ρόλους που δεν τους ταιριάζουν ή που δεν μπορούν να τους αποδώσουν όπως απαιτείται. Σε καλά επίπεδα πάντως κινήθηκαν οι Kit Harington,Lia McHugh,Lauren Ridloff,Ma Dong-seok,Harish Patel Kumail Nanjiani και οι κακοί της υπόθεσης, τα τερατάκια Deviant.

H πιο ενδιαφέρουσα σκηνή της ταινίας βρίσκεται στην αρχή (βλ. σκηνή στο Λονδίνο), ενώ με βαθμό “λίαν καλώς” κινούνται τα φλας-μπακ και η αναζήτηση των μελών της παλαιάς παρέας.

Από εκεί και πέρα ξεκινάει η δεύτερη περίπτωση “κλασικής βλάβης”.

(Δε θα σχολιάσω τις παραλλαγές των ονομάτων “Θήνα”, “Φάστος”, “Ίκαρης” που παραπέμπουν σε κάτι πρόχειρο και θυμίζουν τουλάχιστον σε εμάς κάτι από “..σπέραα”, “μέρααα” και άλλους μόρτικους χαιρετισμούς…!)

(Ούτε τα κοινωνικά μηνύματα, τα οποία καλώς κάνουν και υπάρχουν αλλά δεν κολλάνε με το είδος αυτών των ταινιών).

Ο θεατής που επιλέγει να δει μία ταινία με υπερ-ήρωες της Marvel, ουσιαστικά επιλέγει μία ταινία δράσης/επιστημονικής φαντασίας με δυνατή πλοκή-τουλάχιστον έτσι κακομάθαμε από τις προηγούμενες παραγωγές, Iron Man, Spider-man, Avengers, X-men κλπ- δυνατό cast ηθοποιών (δηλ. ο κατάλληλος ρόλος στον κατάλληλο ηθοποιό) και δυνατές σκηνές δράσης.

Όσο και να τα ψάξεις αυτά στο “Eternals” δυστυχώς δε θα τα βρεις…Οι μονομαχίες διαθέτουν ένα χαμηλού επιπέδου περιτύλιγμα ειδικών εφέ και πολεμικών κινήσεων και η κορύφωση της δράσης μάλλον έχει μετακομίσει στο “Eternals 2” γιατί σε αυτό νο.1 είναι ανύπαρκτη.

(Δέκα φορές καλύτερη από το “Eternals”, The Yin-Yang Master Dream of Eternity (2021))


►►►►►► Διαβάστε: Ποιες ταινίες θα δούμε σήμερα στην τηλεόραση -οι ταινίες δημοσιεύονται καθημερινά από το πρωί το αργότερο μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως