Με τι κρασί να συνδυάσουμε τον τηγανιτό μπακαλιάρο;

Η (Επ) Ανάσταση του Ελληνικού κρασιού και οι προτάσεις της 25ης Μαρτίου

Θα αποτελούσε ένα υπέροχο θέμα φιλοσοφικής ή μη συζήτησης για την περίοδο που βιώνει τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό κρασί. Επανάσταση, κατά τα πρότυπα της βιομηχανικής, όπου η παραγωγή πέρασε μία περίοδο μεταβολών και ανακατατάξεων και Ανάσταση καθώς η αρχαία μας κληρονομιά άφησε έντονο το οινικό της αποτύπωμα  και τώρα αναγεννάται.

Όπως και να ‘χει, το ελληνικό κρασί έχει περάσει σε μία περίοδο ανάπτυξης , αναγνώρισης και μεγάλων βελτιώσεων κάτι που ευχαριστεί τους απανταχού Έλληνες οινόφιλους και όχι μόνο.

Κατά την 20ετή και πλέον παρατήρηση και ενασχόληση μου με το κρασί, έχουμε καταγράψει  μεγάλα βήματα στην παραγωγή κρασιού.  Έχουμε φτάσει να μετράμε πάνω από 1200 οινοποιεία και σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε την επόμενη γενιά να ασχολείται. Σπουδαγμένη σε συναφείς ειδικότητες, με όρεξη για δουλεία και δημιουργία θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και όνειρα.

Οι βάσεις που μπήκαν, έφεραν τεχνογνωσία, νέες τεχνικές οινοποίησης, νέες φυτεύσεις , νέες εγκαταστάσεις και εν γένει πιο επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί και πόσα συναφή επαγγέλματα επωφελούνται και αναπτύσσονται κοντά στην οινοποιία. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα προφανή (μπουκάλια, φελλοί κτλ.). Γραφίστες για τις ετικέτες, Διαφημιστές για την προώθηση, λέσχες οινόφιλων, εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης κρασιού και πολλά άλλα που αξίζουν εκτενή ανάλυση σε επόμενο άρθρο.

Ας αφήσουμε τα θεωρητικά να περάσουμε στα πιο διασκεδαστικά που είναι το ζητούμενο με την ευκαιρία της επερχόμενης «διαφορετικής»  επετείου της  25ής Μαρτίου.  Μπακαλιάρο πήραμε, κουρκούτι θα φτιάξουμε και καλή επιτυχία σε όλους τους αγωνιστές της κουζίνας.

Με τι κρασί να συνδυάσουμε τον τηγανιτό μπακαλιάρο;

Η γεύση είναι υποκειμενική αλλά υπάρχουν και κάποια χαρακτηριστικά που ίσως βοηθήσουν στην κατάλληλη επιλογή. Μην φοβάστε να δοκιμάστε και να πειραματιστείτε. Άλλωστε αύτη είναι και η ομορφιά του κρασιού. Να γίνεται αντικείμενο συζήτησης.

Λιπαρό φαγητό απαιτεί υψηλή οξύτητα στο κρασί

Κανόνας που αμφισβητείται από πολλούς αλλά προσωπικά το επιλέγω. Ο λόγος προφανής. Η δροσιστική οξύτητα του κρασιού έρχεται να ξεπλύνει την λιπαρότητα του τηγανιτού και να δημιουργήσει την ποθητή ισορροπία της γεύσης.

Ένα Ασύρτικο Σαντορίνης ή άλλης περιοχής θα ήταν μία καλή επιλογή. Η οξύτητα είναι δεδομένη και υπάρχουν απίθανα κρασιά που θα απογειώσουν τα πιάτα σας. Βαρελάτο ή όχι (δηλ. να έχει περάσει το κρασί από βαρέλι) είναι στην ευχέρεια του καθενός.

Το Chardonnay που είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους θα αποτελούσε επίσης έναν καλό συνδυασμό. Αλλά σπίτι καθόμαστε ας δοκιμάσουμε και κάτι άλλο.  Ένα Βιδιανό από την Κρήτη για παράδειγμα ή μία Ρομπόλα Κεφαλονιάς .

Το λιγότερο γνωστό στην Β. Ελλάδα Σαββατιανό θα στεκόταν πολύ καλά στην τηγανίλα  και γιατί όχι και ένας Ροδίτης. Καθόλου τυχαίο που άφησα τελευταίες αυτές τις δύο ποικιλίες. Η Ρετσίνα (θα ταίριαζε πολύ) που παραμένει ένα σημαντικό κρασί της Ελλάδας έχει επίσης βελτιωθεί και έχει πάρει την ανιούσα ποιοτικά, γίνεται παραδοσιακά από τις δύο προαναφερθείσες ποικιλίες.

Διαβάστε επίσης- Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Υπάρχουν υπέροχα εμφιαλωμένα Ελληνικά κρασιά για όλα τα πορτοφόλια. Η γεύση είναι ταξίδι και κάθε κρασί ένας καινούργιος προορισμός (αυτό το κλέβω από τον συνεταίρο Γιώργο που είναι η ατάκα του)

Να περάσετε καλά με ότι κρασί και  αν επιλέξετε.
Εις το επανιδείν και εις το επαναπιείν

Κείμενο: Μιχάλης Λιάκος*

Photo Pixabay

*Κάβα Fiali Αιγαίου 68 Καλαμαριά Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε