Μήπως δεν φθάνει η αγάπη;! | Action Theater Drama Studio

Μήπως δεν φθάνει η αγάπη;! | Action Theater Drama Studio| Γράφει η Αγγέλα Μάντζιου

 

Action Theater Drama Studio
Μήπως δεν φθάνει η αγάπη;!
Μονόπρακτα του Ζοέλ Πομμερά
Και 5 μονόπρακτα εργασίας του Πέτρου Ζηβανού

Παρουσίαση εργασίας του μικτού κύκλου
εκπαίδευσης στην υποκριτική τέχνη 2025-2026

Στον χώρο του Action Theater, παρακολουθήσαμε την παρουσίαση της εργασίας των ηθοποιών του μικτού κύκλου εκπαίδευσης στην υποκριτική τέχνη, για το έτος 2025-‘26.

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε, σε σκηνοθεσία Π. Ζηβανού, με τον ενδεικτικό τίτλο -Μήπως δεν φθάνει μόνο η αγάπη;! βασίστηκε σε κείμενα του Γάλλου συγγραφέα Ζ. Πομμερά, συμπεριλαμβάνοντας και πέντε κείμενα εργασίας του σκηνοθέτη.

Ήδη η αναμονή πριν την είσοδο στο θέατρο ήταν ζωηρή. Ο αέρας γέμισε από φωνές ανθρώπων νεαρής κυρίως ηλικίας. Πολύχρωμες παρέες αγοριών και κοριτσιών στις δυναμικές συζητήσεις τους κατέκλυσαν τον χώρο και γονείς με μικρά παιδιά αιχμαλώτισαν την ενέργεια της στιγμής στο καλοκαιρινό φως της πόλης.

Ύστερα μπήκαμε στην αίθουσα. Οι υπεύθυνοι μας καλωσόρισαν ευγενικά και καθίσαμε στις θέσεις μας. Η αίθουσα του θεάτρου γέμισε. Μαξιλαράκια τοποθετήθηκαν ως και στο δάπεδο. Κορίτσια, αγόρια και μικρά κοριτσάκια κάθισαν σε ημικύκλιο στο πάτωμα.

Ο σκηνοθέτης προλόγισε με ειλικρινή συστολή την παράσταση, τονίζοντας τον ρόλο της τέχνης ως προς το ερώτημα (και όχι το «μήνυμα») που θέτει κάθε φορά.

Ύστερα τα φώτα έσβησαν και οι ηθοποιοί εισήλθαν στην σκηνή, παρουσιάζοντας μια σειρά θεατρικών σκηνών στον άξονα της θεματικής που υποδήλωνε ο τίτλος του έργου, φράση που ειπώθηκε σε σκηνή της παράστασης.

Η δομή της παράστασης ήταν συμπαγής και ενδιαφέρουσα στις τομές της. Η πολυθεματικότητα αναπτύχθηκε σε μια εναλλαγή ρόλων, διαθέσεων, αισθημάτων, σχέσεων, ιδωμένη στο πρίσμα μιας διαχρονικότητας που αγγίζει και τα σύγχρονα προβλήματα.

Ώριμες ερμηνείες και αίσθηση των ρόλων από την πλευρά των ηθοποιών, σεβασμός και λεπτότητα χειρισμού και έκθεσης του ανθρώπινου δυναμικού, εναλλασσόμενες καταστάσεις στην σκηνοθετική εικόνα της καταγραφής, έδωσαν στο εγχείρημα παραστατική χάρη, προβάλλοντας την πολύτιμη ομορφιά της απλότητας της θεατρικής μεταφοράς.

Λιτά μέσα, υπαινικτικές αναφορές, δραματικές και μικροκωμικές καταστάσεις, περιέγραψαν την ατμόσφαιρα των σχέσεων και των δεσμών των ανθρώπων, αποκαλύπτοντας συναισθήματα, αισθήσεις και αισθήματα που καθορίζουν το κοινό (προσωπικό-ατομικό και κοινωνικό-συλλογικό) στίγμα.

Δεν ήταν τυχαίο που οι θεατές, ακόμα και τα μικρά παιδιά, ήταν απολύτως προσηλωμένοι στην παράσταση, παρακολουθώντας με άκρα σιωπή τα όσα ξεδιπλώθηκαν στην σκηνή με λόγια ή και χωρίς λόγια, δείχνοντας όψεις της ζωής που ζούμε μέσα από τα δυνατά θέματα της παράστασης: οικογενειακές σχέσεις, δεσμοί μητέρας-παιδιού, απώλεια της μνήμης, εκφοβισμός, φόβοι, εξομολογήσεις, ασθένεια, ελαφρότητα, συνείδηση, παρεξηγήσεις, σχολικό -εργασιακό περιβάλλον, ετερόκλητες επιλογές, έρωτες, τραύματα, εμμονές, μυστικά, ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, προσφορά, τρυφερότητα, κατανόηση, στοργή και αγάπη.

Το χειροκρότημα ήταν θερμότατο, ο χαιρετισμός της υπόκλισης δυναμικός και απροσποίητος. Η χαρά των ηθοποιών εκδηλώθηκε σε αβίαστους εναγκαλισμούς ευχαριστώντας όλοι μαζί και ξεχωριστά τους συμπαίκτες τους για την εμπειρία του μοιράσματος. Έτσι βγήκαμε από το θέατρο με χαρά, κρατώντας στο μυαλό μας εικόνες και αισθήματα που μας άγγιξαν, αναμένοντας με ενδιαφέρον και τις προσεχείς δράσεις και παραστάσεις του Action Theater.

Μήπως δεν φθάνει η αγάπη;!
Γενική επιμέλεια Πέτρος Ζηβανός
Επιμέλεια κίνησης -χορογραφία Δημήτρης Τσάκας
Βοηθός σκηνοθέτη Γεωργία Πασχαλέρη
Μουσική επιμέλεια Γεωργία Πασχαλέρη Χρήστος Μπόσμος
Σχεδιασμός φωτισμού Χριστίνα Θεοδωρίδου
Χειρισμός κονσόλας φώτων Χριστίνα Θεοδωρίδου Ελευθερία Κασικτσή Χειρισμός κονσόλας ήχου Χρήστος Μπόσμος Στέφανος Μόσχου
Φωτογράφηση Χρήστος Φλέγγας
Σχεδιασμός αφίσας- κείμενα προγράμματος Προώθηση Επικοινωνία Ελένη Μίχου
Τεχνική υποστήριξη Δημήτρης Μοσχόπουλος
Εκπαιδευτές
Κατερίνα Μπόλματη Σεναριογράφος. Εκπαιδεύτρια Θεατρικής Γραφής και Θεατρικής Τέχνης
Λήδα Μπατσή Εμψυχώτρια Θεατρικών Ομάδων. Σκηνοθέτις
Δημήτρης Τσάκας Εκπαιδευτής Κινησιολογίας και Ομαδικών Χορών
Πέτρος Ζηβανός Σκηνοθέτης Θεάτρου

Γράφει η Αγγέλα Μάντζιου


 

Γέρμα | Κριτική | Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκη 2026

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε