Αλίμονο στους Νέους (1961)

★★★★★
Ελληνική, Κωμωδία, Ρομαντική, Φαντασίας

87'

Ελλάδα

Ελληνικά

Ελεύθερη διασκευή του μύθου του Φάουστ με ήρωα έναν πλούσιο ηλικιωμένο ο οποίος πουλά την ψυχή του στο διάβολο προκειμένου να κερδίσει την καρδιά μιας κοπέλας.Δύο αρκούντως εύποροι και ηλικιωμένοι φίλοι, πολλά χρόνια γείτονες, περνούν την ώρα τους παίζοντας σκάκι και συζητώντας τα της ηλικίας και της υγείας τους. Ταυτόχρονα νοστιμεύονται μια φτωχή νέα, την όμορφη Ρίτα, που έχει έρθει να περάσει το Πάσχα με τους δικούς της. Ο Αγησίλαος, αναλογιζόμενος την ανέχειά της, σκέφτεται παρά την ηλικία του να της κάνει πρόταση γάμου αλλά ο Ανδρέας, παρ όλο που κι αυτός κάνει ανάλογες σκέψεις, δεν τολμά να το ομολογήσει. Σ ένα ενύπνιο εμφανίζεται – όπως στον Φάουστ – ο διάβολος και του προτείνει να ανταλλάξει την ψυχή του με τη νιότη. Ο Ανδρέας δέχεται μεν, αλλά τάχιστα συνειδητοποιεί ότι τα νιάτα δεν αρκούν από μόνα τους για να κάνουν κάποιον ευτυχισμένο. Όμως, η ανταλλαγή (στο όνειρό του) έχει ήδη γίνει.


ΟΛΕΣ οι ταινίες που παίζουν ΣΗΜΕΡΑ στην τηλεόραση
 

Αλέκος Σακελλάριος

Χρήστος Γιαννακόπουλος • Αλέκος Σακελλάριος

Μάνος Χατζιδάκις

Δημήτρης Χορν • Μάρω Κοντού • Σμαρώ Στεφανίδου • Σπύρος Μουσούρης • Ανδρέας Ντούζος • Νίκος Φέρμας • Εύα Ευαγγελίδου • Γιώργος Βελέντζας

Σχόλια/Κριτική


Ο Δημήτρης Χορν κέρδισε το βραβείο Α ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961 για το ρόλο του ως Ανδρέας. Την μουσική επένδυση της ταινίας ανέλαβε ο Μάνος Χατζιδάκις. Το soundtrack της ταινίας περιλαμβάνει τα τραγούδια «Ας είν καλά το γινάτι σου», που ερμηνεύει ο Δημήτρης Χορν και «Πες μου μια λέξη», που ερμηνεύουν ο Χορν και η Μάρω Κοντού, σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου. Για τον ρόλο του Ανδρέα προοριζόταν εξαρχής ο Δημήτρης Χορν, που είχε ενσαρκώσει τον ρόλο και στο ομώνυμο θεατρικό, αλλά ο Φίνος που επρόκειτο να χρηματοδοτήσει την κινηματογραφική μεταφορά του έργου είχε αντιρρήσεις για τον “αντιεμπορικό” Χορν και θέλησε να προτείνει τον ρόλο στον Ντίνο Ηλιόπουλο. Όταν εκείνος τον απέρριψε, ο Σακελλάριος συνεργάστηκε με άλλη ομάδα παραγωγής, δίνοντας τον ρόλο στον Χορν. Η προσπάθεια των μακιγιέρ να μετατρέψουν τον Χορν σε γέρο δεν έφερε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, οπότε αποφασίστηκε να κληθεί ένας φημισμένος makeup artist του κινηματογράφου από την Αγγλία, ο Dick Bonnor-Morris (1911–1964). Μάλιστα ο τελευταίος είχε αμοιβή ισάξια του Χορν και όταν το έμαθε, είπε: “Με τόσα λεφτά που πήρε αυτός για να με γεράσει, δεν τα δίναμε καλύτερα σ' έναν πλαστικό να με κάνει 20 χρόνια νεότερο;”

Trailer