Ο Φανφαρόνος (1972)

Il Sorpasso
★★★★★
Δράμα, Κωμωδία

105'

Ιταλία

Italian

Ο Ρομπέρτο, ένας ντροπαλός φοιτητής νομικής στη Ρώμη, συναντά τον Μπρούνο, έναν σαραντάχρονο πληθωρικό και ιδιότροπο άντρα, ο οποίος τον ταξιδεύει στις ρωμαϊκές και τοσκάνικες χώρες το καλοκαίρι του 1962. Θα περάσουν δύο μέρες μαζί, και θα γνωρίσουν μέχρι και τις οικογένειες ο ένας του άλλου. Η σχέση του Ρομπέρτο ​​με τον Μπρούνο είναι μια ξεκαρδιστική, αλλά μερικές φορές συναισθηματικά ανελέητη, επιταχυνόμενη διαδικασία ωρίμανσης και για τους δύο. Ενώ η εύκολη ζωή του Μπρούνο και η κοινωνική του επιτυχία εντυπωσιάζουν αρχικά τον Ρομπέρτο, ο ίδιος συνειδητοποιεί σιγά -σιγά το κενό, την επιπολαιότητα και τη δυστυχία του Μπρούνο.

Dino Risi

Dino Risi • Ettore Scola • Ruggero Maccari

Edoardo Vianello • Edoardo Vianello

Vittorio Gassman • Catherine Spaak • Jean-Louis Trintignant • Claudio Gora • Linda Sini • Luciana Angiolillo • Annette Stroyberg

Σχόλια/Κριτική


Η επιτυχία αυτής της ταινίας οφείλεται (πέραν της χημείας των ηρώων) σε ιδιόμορφα στοιχεία της. Το road movie (κατ ουσία) του Risi είναι δημιουργημενο πάνω σε χαρακτήρα που είναι χαρισματικός αστείος, όμορφος και(επιπόλαια) επικίνδυνος. Αυτός ο συνδυασμός ακραίων καταστάσεων(ρεαλιστικό επιπέδου) με κωμωδία ήταν κάτι πολύ καινούργιο στον ιταλικό κινηματογράφο, ωστόσο η ίδια η ασάφεια - που οδήγησε την commedia all’italiana στα όριά της - ήταν που φαινόταν να προσελκύει το κοινό.. Ο παραγωγός είχε προσπαθήσει να πείσει τον Risi να γυρίσει διαφορετικό τέλος αλλά η του σκηνοθέτη μίλησε απευθείας στο κοινο. Η ταινία παρουσίασε κάτι ειλικρινές για την πραγματικότητα του ιταλικού πολιτισμού, των εθίμων και των ονείρων. Αυτό είναι οι Ιταλοί και δεν μπορούν να είναι διαφορετικοί, όπως διακήρυξε η ταινία: η κωμωδία συνοδεύεται από την τραγωδία έτσι και αλλιώς στην Ιταλία, η κατάσταση είναι πάντα τραγική, αλλά ποτέ σοβαρή. Η αφήγηση βασίζεται στη σύγκρουση όπως και στην συμπορευση δύο χαρακτήρων με τον παλαιότερο να οδηγεί τον νεότερο να δει τη ζωή μέσα από τα μάτια του. Στον κόσμο του Bruno, η άμεση ευχαρίστηση κερδίζει την πραγματική χαρά, ο συναισθηματισμός το πάθος και η επιπολαιότητα το βάθος. Ο σκηνοθέτης εκφράζει εδώ το όραμά του για μια αρχετυπική ιταλική ψυχή και οι πράξεις του Μπρούνο προβλέπουν τα κρίσιμα χρόνια που θα ακολουθήσουν: σε λιγότερο από μια δεκαετία, η Ιταλία θα αντιμετωπίσει οικονομική λιτότητα, κοινωνικές συγκρούσεις και τρομοκρατία. Βήμα προς βήμα. Μέσα στο καλοκαίρι στους έρημους δρόμους της Ρώμης ένας άνδρας ο Bruno (Gassman) οδηγεί σπορ αυτοκίνητο και αναζητά ένα τηλέφωνο. Συνεσταλμένος νέος, ο Ρομπέρτο (Trintignant) ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του και του προσφέρει τηλέφωνό προς επικοινωνία. Μεταξύ των δύο ανδρών θα δημιουργηθεί σχέση φιλιας. Κατά την διάρκεια του (αγνώστου πορείας) ταξιδιού τους τα χαρακτηριστικά και των δύο θα κάνουν την εμφάνισή τους. Ο ντροπαλός όσο και συνεσταλμένος Ρομπέρτο θαυμάζει τη ζωή του πιο έμπειρου άνδρα ενώ ο εξωστρέφεις, εκδηλωτικός, και υπερ του δέοντος αισιόδοξος όπως και επιπολεος άνδρας, θα παρασύρει σ' έναν άλλο τρόπο ζωής το σεμνό νεαρό. Πίσω από την ευχάριστη και ανέμελη όμως ροή των πραγμάτων υπάρχει το τίμημα των πράξεων. ΣΚΛΗΡΟΣ ΗΘΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ.

Trailer