Το σωτήριον έτος 1497 ένας ιεροεξεταστής, ειδικός στην ερμηνεία κωδίκων, ξεκινάει το ταξίδι του από την Ρώμη για το Μιλάνο.
Τελικός προορισμός του το μοναστήρι Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε και πιο συγκεκριμένα η τραπεζαρία του μοναστηριού. Εκεί για 9 χρόνια τώρα ένας αλλοπρόσαλλος ζωγράφος δούλευε σε ένα φρέσκο, μια τοιχογραφία. Τον Μυστικό Δείπνο. Κάποιοι είναι πολύ αναστατωμένοι γιατί η απεικόνιση απέχει κατά πολύ από τις περιγραφές των ευαγγελίων. Ο ζωγράφος ονομάζεται Λεονάρντο Ντα Βίντσι και εκκρεμεί εναντίον του ήδη μία υπόθεση την οποία μελετά η ιερά εξέταση και η οποία τον έκανε να αφήσει την Φλωρεντία.
Μέσα από την έρευνα του ιεροεξεταστή ανακαλύπτουμε σιγά σιγά την αυλή του Μαύρου, Δούκα του Μιλάνο, κατά κόσμον Λουδοβίκου Σφόρτσα. Ρίχνουμε μία ματιά μέσα στην παπική αυλή του πάπα Αλέξανδρου ΣΤ΄ κατά κόσμον Ρονδρίκο ντε Βοργία, πατέρα του Καίσαρα και της Λουκρητίας Βοργία. Μαθαίνουμε για την διακίνηση και την συσσώρευση από το Βατικανό αρχαιοτήτων που πίστευαν ότι απειλούσαν την δύναμη του πάπα.
Αλλά το πιο σημαντικό του βιβλίου αυτού είναι ότι μαθαίνουμε τον τρόπο σκέψης του Λεονάρντο. Τι πίστευε, τον τρόπο που δίδασκε στους μαθητές του την τέχνη. Τι τον ενέπνεε.
Ο συγγραφέας Χαβιέρ Σιέρρα λέει ότι τα βιβλία του ανήκουν στην ερευνητική μυθιστοριογραφία. Και αυτό φαίνεται πολύ καλά στον Μυστικό Δείπνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει για την ζωγραφικής της αναγέννηση, πιστεύεται ότι οι ζωγράφοι κάτω από την σπάθη της ιεράς εξέτασης έμαθαν να προσθέτουν στους πίνακές τους σύμβολα τα οποία αναγνωρίζονταν μόνο από τους μυημένους. Έτσι ένας κόμπος σε ένα πίνακα της αναγέννησης μας δείχνει ότι αυτός είναι αφιερωμένος στην Μαρία Μαγδαληνή.
Σελίδα τη σελίδα βλέπουμε και αναγνωρίζουμε όλα τα πρόσωπα του Μυστικού Δείπνου. Ποια ήταν τα μοντέλα του Λεονάρντο, τι δείχνει ο φωτισμός της τοιχογραφίας, γιατί δεν υπάρχει το Άγιο δισκοπότηρο, γιατί μερικοί μαθητές έχουν γυρισμένη την πλάτη τους στον Χριστό και το κυριότερο ποιο είναι το κρυπτογραφημένο μήνυμα της τοιχογραφίας.
Ομολογώ ότι τα πρώτα κεφάλαια είναι λίγο βαρετά γιατί είναι κυρίως η αφήγηση του ιεροεξεταστή για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της μετάβασής του στο Μιλάνο. Μετά όμως το βιβλίο γίνεται συναρπαστικό.
Ο συγγραφέας στην παρουσίαση του βιβλίου δηλώνει ότι μετά την ανάγνωσή του θα βλέπουμε με διαφορετικό μάτι τον πίνακα. Και αυτό είναι αλήθεια. Όχι απλά τον βλέπουμε με άλλο μάτι αλλά και μαθαίνουμε κάθε λεπτομέρειά του μιας και το κείμενο σε οδηγεί συνεχώς στην φωτογραφία της τοιχογραφίας που υπάρχει στο εξώφυλλο του βιβλίου.
«Μυστικός Δείπνος»
Χαβιέρ Σιέρρα
Εκδόσεις Πατάκη
Β΄ Βραβείο Μυθιστορήματος της πόλης Τορρεβιέχα το 2005 (το δεύτερο βραβείο με το μεγαλύτερο οικονομικό έπαθλο στην ισπανική γλώσσα)
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε
