Παχυσαρκία

Νοσογόνος Παχυσαρκία: Υπάρχει λύση;

Μια επιδημία παγκόσμιων διαστάσεων, η παχυσαρκία, εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας τα τελευταία χρόνια με αυξητικούς ρυθμούς που χτυπούν «καμπανάκι» για όλους τους διεθνείς φορείς Υγείας. Το ανησυχητικό μάλιστα είναι πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε νεαρές ηλικίες είναι παχύσαρκοι, κινδυνεύοντας να νοσήσουν από σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος και η κατάθλιψη.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περί τα 650 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο είναι παχύσαρκα, ενώ πάνω από 1,9 δισ. είναι υπέρβαρα, ο δε αριθμός των βαριατρικών επεμβάσεων έχει εκτιναχθεί την τελευταία δεκαετία.

Όπως επισημαίνει ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ Παναγιώτης Δεληβοριάς, επικεφαλής της έμπειρης ομάδας παχυσαρκίας του Τμήματος Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Διαταραχών της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός, στην Ελλάδα η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, που φέρνουν τη χώρα μας στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την παχυσαρκία σε αυτές τις ηλικίες.

Παχυσαρκία: Αίτια και συνέπειες

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που μας καθηλώνει σε έναν υπολογιστή ή σε μια οθόνη και έχει μετατρέψει το αυτοκίνητο στο μοναδικό μέσο μεταφοράς, η κακή διατροφή, με τα junkfood να πρωταγωνιστούν ειδικά στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες, η περιορισμένη ή μηδαμινή άσκηση, αλλά και η χρόνια λήψη φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά, τα στεροειδή είναι μερικά μόνο από τα εξωγενή αίτια της παχυσαρκίας. Πέραν αυτών, η παχυσαρκία μπορεί να έχει και κληρονομικό χαρακτήρα, αφού μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά παχύσαρκων γονέων έχουν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και αυτά παχύσαρκα.

Σύμφωνα με τον κ. Δεληβοριά, η σύνδεση της παχυσαρκίας όμως με μια σειρά απειλητικών για τη ζωή ασθενειών είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία που προκαλεί η παθολογική αυτή κατάσταση. Σακχαρώδης διαβήτης, στεφανιαία νόσος, αρτηριακή πίεση, αγγειακό, εγκεφαλικό επεισόδιο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση -που μπορεί να φτάσει και σε οισοφάγο Barrett- καρκίνος του εντέρου, του μαστού και του ενδοημητρίου, υπογονιμότητα, οστεοαρθρίτιδα, δυσλιπιδαιμία, χολολιθίαση, ακράτεια ούρων, φλεβοθρόμβωση, πνευμονική εμβολή, νεφρωσικό σύνδρομο, κήλες, καλοήθης ενδοκράνιος υπέρταση, αναπνευστική ανεπάρκεια, σύνδρομο υποαερισμού, υπνική άπνοια, καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχές ΕΡ–αμηνόρροια, είναι μόνο μερικές από τις παθήσεις που μπορεί να πυροδοτήσει η παχυσαρκία.

Και βέβαια δεν μένει αλώβητη ούτε η ψυχική υγεία του παχύσαρκου ατόμου, που μπορεί να αντιμετωπίσει κατάθλιψη, άγχος, ζητήματα αυτοεκτίμησης, αλλά και να περιθωριοποιηθεί, βιώνοντας κοινωνικό ρατσισμό.

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία και βαριατρική χειρουργική

«Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και υπό τη δαμόκλειο σπάθη χειρότερων καταστάσεων, τη λύση έρχεται να δώσει η χειρουργική θεραπεία, που είναι και η πλέον αποτελεσματική οδός», σημειώνει ο κ. Δεληβοριάς.

Ο τύπος της βαριατρικής επέμβασης που θα εφαρμοστεί στο παχύσαρκο άτομο εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, από την ηλικία, το φύλο και τη σοβαρότητα των συνοδών νοσημάτων μέχρι τη βαρύτητα και το είδος της παχυσαρκίας, αλλά και τις προσδοκίες και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

«Στις μέρες μας έχει αναπτυχθεί μια σειρά βαριατρικών επεμβάσεων, που στόχο έχουν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του παχύσαρκου ατόμου. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η επιμήκης γαστρεκτομή, η γαστρική πτύχωση, η γαστρική παράκαμψη, η μίνι γαστρική παράκαμψη και ο γαστρικός ασκός», τονίζει ο ιατρός.

Όπως αναφέρει, πιο δημοφιλής είναι η επιμήκης γαστρεκτομή, γνωστή και ως «γαστρικό μανίκι», που προβλέπει την επιμήκη εκτομή του 85% περίπου του στομάχου με σωληνοποίηση του εναπομείναντος τμήματος. Η εν λόγω επέμβαση οδηγεί σε απώλεια του 60-70% του πλεονάζοντος σωματικού βάρους, με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Δεύτερη δημοφιλέστερη και μέχρι πρότινος κραταιά είναι η γαστρική παράκαμψη. Η επέμβαση αυτή έχει ως στόχο τον περιορισμό της γαστρικής χωρητικότητας και τη δυσαπορρόφηση λόγω της παράκαμψης του μεγαλύτερου μέρους του στομάχου, του 12δακτύλου και ενίοτε άλλου τμήματος του λεπτού εντέρου. Με τη γαστρική παράκαμψη το παχύσαρκο άτομο μπορεί να χάσει το 70% του πλεονάζοντος σωματικού βάρους και να πετύχει καλά μακροχρόνια αποτελέσματα. Μια απλούστερη παραλλαγή της γαστρικής παράκαμψης είναι η μίνι γαστρική παράκαμψη.

Πέραν των τριών αυτών επεμβάσεων μια σχετικά νέα μέθοδος μείωσης της γαστρικής χωρητικότητας χωρίς όμως γαστρεκτομή είναι η γαστρική πτύχωση, που προβλέπει την πτύχωση του στομάχου. Με δεδομένο ότι πρόκειται για νέα μέθοδο, δεν έχει αποδείξει την αντοχή της στον χρόνο, ενώ θεωρείται λιγότερο αποτελεσματική από την επιμήκη γαστρεκτομή.

Στις βαριατρικές επεμβάσεις περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση του γαστρικού ασκού, μια μέθοδος που επιλέγεται για να χάσει το παχύσαρκο άτομο προεγχειρητικά βάρος, ώστε να εγχειριστεί με ασφάλεια. Πρόκειται για μια επέμβαση που προσφέρει μικρή απώλεια βάρους, το οποίο όμως επανακτάται γρήγορα μετά την αφαίρεση του ασκού που έχει τοποθετηθεί γαστροσκοπικά σε 6 ή 12 μήνες.

Λιγότερο συνήθεις είναι η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου και οι χολοπαγκρεατικές εκτροπές, εξαιτίας των επιπλοκών τους.

Εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας

Το Τμήμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Διαταραχών της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός διαθέτει εξειδίκευση στη βαριατρική χειρουργική.

Στο εν λόγω Τμήμα έχει οργανωθεί πλήρης ομάδα παχυσαρκίας, με διαιτολόγο, ενδοκρινολόγο, ψυχίατρο, δύο γαστρεντερολόγους (gastricbotox), εξειδικευμένη νοσηλεύτρια χειρουργείου για νοσογόνο παχυσαρκία, εξειδικευμένο έμπειρο αναισθησιολόγο και γραμματεία. Ο σύγχρονος υλικοτεχνικός εξοπλισμός του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ειδικά κρεβάτια στους θαλάμους, ειδική αίθουσα χειρουργείου τελευταίας γενιάς, χειρουργικά αναλώσιμα ειδικά για παχύσαρκους ασθενείς και αξονικό τομογράφο.

Ο συνδυασμός της εμπειρίας και της εξειδίκευσης της ομάδας, αλλά και του εξοπλισμού του Τμήματος Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Διαταραχών οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα, ίδια ή ακόμα και καλύτερα της διεθνούς βιβλιογραφίας.

Άλλωστε, ο Δρ Παναγιώτης Δεληβοριάς μετά από εξειδικευμένη εκπαίδευση στο αντικείμενο της παχυσαρκίας και της προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής και αφού οργάνωσε προ αρκετών ετών την πρώτη πλήρη ομάδα παχυσαρκίας στη Βόρειο Ελλάδα, έχει χειρουργήσει εκατοντάδες παχύσαρκους ασθενείς, με όλη τη γκάμα των βαριατρικών επεμβάσεων και με επιτυχημένα αποτελέσματα.

«Η παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, μια συνθήκη που στη Euromedica Κυανούς Σταυρός έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα», καταλήγει ο κ. Δεληβοριάς.

 

INFO!

Εuromedica Kυανούς Σταυρός
Βιζύης – Βύζαντος 1, Θεσσαλονίκη 54636
Τ: 2310 966 100, 2310 966 000
Ε: info.kyanous@euromedica.gr
www.kianous-stavros.gr

 

Διαβάστε επίσης: Η Euromedica Κυανούς Σταυρός δημιούργησε πρότυπο Ηπατολογικό Κέντρο

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως