Ντέμης Σαμαράς και Street Food Festival: Όλα ξεκίνησαν απο τη Θεσσαλονίκη (συνέντευξη)

Για 4 μέρες, 25 – 28 Μαΐου, ο προαύλιος χώρος της ΔΕΘ – TIF Helexpo μετατρέπεται σε μια τεράστια, γευστική, υπαίθρια αγορά με επιλογές φαγητού απ’ όλο τον κόσμο. Την απόλαυση των γεύσεων ολοκληρώνει και συμπληρώνει  ένα πλήρες μουσικό πρόγραμμα. Είναι το περίφημο Thessaloniki Street Food Festival, το μεγαλύτερο αστικό πανηγύρι της πόλης.


Thessaloniki Street Food Festival 2023


Ντέμης Σαμαράς  (συνέντευξη)

Ψάξαμε και αναζητήσαμε να βρούμε τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από αυτη τη γιγαντιαία διοργάνωση που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες θεσσαλονικείς αλλά και επισκέπτες της πόλης. Συναντήσαμε τον πρωτεργάτη και ιθύνοντα νου αυτού του εγχειρήματος, τον Ντέμη Σαμαρά, γέννημα – θρέμμα της Θεσσαλονικης.


Ό,τι σημαντικό γίνεται σ αυτόν τον τόπο, σ αυτή τη χώρα και αφορά τον πολιτισμό, έχει αφετηρία την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους σπάνιους εκείνους ανθρώπους που αφιερώνουν χρόνο, ενέργεια για να μας μεταφέρουν αξίες, παραδόσεις, παιδεία, μόρφωση, αισθητική. Αναζητούμε αυτούς τους πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, ομάδες και ενώσεις που συνεισφέρουν στον πολιτισμό μέσα από τις δραστηριότητες τους. Αυτούς που συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ξεχωρίζοντας αυτές τις σημαντικές προσωπικότητες, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως cityportal είναι να παρουσιάσουμε το έργο τους.


Η δημιουργική ομάδα του SOULFOOD Thessaloniki πίσω απο το Thessaloniki Street Food Festival

Ο Ντέμης Σαμαράς παρόλο που σπούδασε  πολιτικές επιστήμες στο ΑΠΘ, από πολύ μικρός  ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά! Γνωρίστηκε με τον Κωστή Καρατζιά με τον οποίο δημιουργήσανε το Flea Market Thessaloniki! Αυτό ήταν η αφορμή για να ενταχθεί στην ομάδα και ο Δάνης Κοσμίδης, που έγινε αναπόσπαστο μέλος από τότε! Το 2016 ένας ακόμα φίλος επαναπατρίστηκε, ο Χρηστος Εξαρχόπουλος και μαζί σχηματίσανε τη SOULFOOD Thessaloniki, μια δημιουργική ομάδα με στόχο τη δημιουργία εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα τη γαστρονομία!  Η ομάδα πήρε τη τελική της μορφή, το 2021 με την ένταξη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Καλέμη.

Thessaloniki Street Food Festival – Ένα μεγάλο αστικό πανηγύρι

Ντέμης Σαμαράς: Όλα ξεκίνησαν το 2016, τότε βρεθήκαμε πίσω στη Θεσσαλονίκη με τον Κωστή και τον Χρήστο, γνωριζόμασταν από πριν και με τον Κωστή ήδη είχαμε ξεκινήσει το Flea Market Thessaloniki, κάπως έτσι και έχοντας αρκετές παραστάσεις κ εμπειρίες από αντίστοιχα γεγονότα στο εξωτερικό, αποφασίσαμε το 2017 να οργανώσουμε το 1ο Thessaloniki Street Food Festival. Τίποτα δεν ήταν εύκολο στην αρχή, γιατί έπρεπε να ξεκινήσουμε από το απόλυτο μηδέν. Είτε αυτό σημαίνει συνεργάτες να στελεχώσουν αυτό το εγχείρημα, είτε ακόμα και επιχειρήσεις που θα πιστέψουν την ιδέα μας και θα τη στηρίξουν. Εμείς πιστεύαμε στην ιδέα μας, γιατί πολύ απλά ξέραμε τι θέλαμε να δημιουργήσουμε κ ότι αν το αγκαλιάσει ο κόσμος θα εξελίσσεται συνεχώς, όπερ κ εγένετο. Πλέον είμαστε μια μικρή ομάδα 5 ατόμων (εγώ, ο Κωστής, ο Χρήστος, ο Δημήτρης κ ο Δάνης) όπου έχουμε την ευτυχία να έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο συνεργατών που μας βοηθάνε κ έχουμε κάθε χρόνο αυτό το ωραίο αποτέλεσμα!

Όλα ξεκίνησαν απο τη Θεσσαλονίκη …λόγω άγνοιας κινδύνου


Ο κόσμος αυτό το φεστιβάλ και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, αυτό πως το ερμηνεύετε, είχατε το μαγικό ραβδάκι;

Ντεμης Σαμαράς: Να σημειώσω ότι ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη και πολύ σύντομα λόγω άγνοιας κινδύνου, είχαμε μια εξωστρέφεια δημιουργώντας σε μικρότερο μέγεθος Street Food Festival σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα όπως Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος, Χαλκίδα, Ξάνθη και φυσικά Αθήνα όπως αναφέρετε και εσείς.

Στην Αθήνα το Athens Street Food Festival διοργανώνεται από άλλη ομάδα παραγωγής, εμείς στην Αθήνα είχαμε συνεργαστεί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του εγχειρήματος διπλωματίας πόλεων με την τότε διοίκηση του Δήμου, όπου μέσω της Γαστρονομίας ήθελε να διαφημίσει την πόλη μας κ συγκεκριμένα τη γαστρονομία.

Ο κόσμος μας αγκαλιάζει όπου πάμε γιατί όταν κάνει τον κόπο να μας επισκεφτεί συνειδητοποιεί ότι τον σεβόμαστε! Αυτό είναι πολυδιάστατο, γιατί ειδικά στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια έχουμε θεσπίσει εισιτήριο εισόδου, το οποίο είναι φυσικά ολοήμερο, δηλαδή μπορείς να έρθεις – να φύγεις κ να επιστρέψεις την ίδια μέρα, όσες φορές θέλεις! Επίσης, κάθε χρόνο ενισχύουμε το μουσικό πρόγραμμα, φιλοξενώντας καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό! Προσπαθούμε έναν συνηθισμένο χώρο όπως το προαύλιο της ΔΕΘ, να τον μετατρέψουμε σε κάτι διαφορετικό μέσα σε ελάχιστες μέρες, με εντυπωσιακές κατασκευές κ δραστηριότητες και φυσικά προσπαθούμε πάντα να έχουμε τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές φαγητού!!!

Όταν πήρατε την απόφαση να ετοιμάσετε το 1ο Festival τι ήταν αυτό που είχατε κυρίως να αντιμετωπίσετε, ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι φόβοι σας;

Ντέμης Σαμαράς: Όπως σας είπα, έχουμε άγνοια κινδύνου. Ειδικά όταν ξεκινήσαμε κάθε μέρα ανακαλύπταμε μια δυσκολία ή πρόβλημα, γιατί πολύ απλά ήταν κάτι πρωτόγνωρο, όχι μόνο για εμάς, αλλά ακόμα και για τους θεσμούς. Πριν 7 χρόνια υπήρχαν κρατικές υπηρεσίες που απευθυνόμασταν κ δεν ήξεραν να μας απαντήσουν. Αλλά ως άνθρωποι κ εμείς, είμαστε πολύ αισιόδοξοι κ δεμένοι ως ομάδα! Δεν πτοούμαστε κ η λογική μας είναι να βρίσκουμε λύσεις. Όχι μόνο στην πρώτη εκδήλωση, αλλά σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις, έχουμε για παράδειγμα πάντα το άγχος του καιρού γιατί μιλάμε κυρίως για υπαίθρια γεγονότα κ κάτι που δεν μπορείς να ρυθμίσεις όσο θέληση και να έχεις. Ειδικά την πρώτη χρονιά είχε μια ακραία μπόρα για μισή ώρα – σαράντα λεπτά, αλλά κοιτούσαμε απορημένοι τον κόσμο που όχι απλά δεν έφυγε, με το που σταμάτησε η βροχή γέμισε ο τότε χώρος διεξαγωγής ασφυκτικά!


Από ποια ανάλογα φεστιβάλ του εξωτερικού εμπνευστήκατε;

Ντέμης Σαμαράς: Είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε αντίστοιχα φεστιβάλ σε Λονδίνο, Βερολίνο και υπαίθριες αγορές τόσο στις προαναφερθείσες πόλεις, όσο και στην Ισπανία για παράδειγμα. Και οι τρεις χώρες που αναφέρουμε έχουν πλούσια γαστρονομική ιστορία, όχι μόνο λόγω του multi-culti χαρακτήρα τους (Λονδίνο – Βερολίνο), αλλά η Βαρκελώνη για παράδειγμα είναι μια πόλη που φημίζεται τόσο για τις υπαίθριες αγορές, όσο και για την κουζίνα της!


Πόσο κόσμο είχατε στο προηγούμενο φεστιβάλ και πόσους περίπου αναμένετε στη φετινή διοργάνωση. Ποια είναι η σύνθεση του κοινού που έρχεται στο φεστιβάλ;

Ντέμης Σαμαράς: Είμαστε μια μεγάλη γιορτή κ φέτος το μότο του φεστιβάλ είναι «Αστικό Πανηγύρι» και ό,τι συνεπάγεται για τον καθένα αυτή η φράση! Το 2022 ήμασταν 2 τριήμερα και είχαμε 40.000 επισκέπτες, φέτος το φεστιβάλ θα είναι από την Πέμπτη 25/5 έως και την Κυριακή 28/5 και ευελπιστούμε να μας επισκεφθούν περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονικές περιοχές κ χώρες!

Ο κόσμος που αυξάνεται κάθε χρόνο, το διασκεδάζει πολύ. Εσείς από μέσα πως το βιώνετε; 

Ντέμης Σαμαράς: Έχουμε ζήσει άπειρες στιγμές, κυρίως ευχάριστες, αλλά και με πολύ άγχος. Εξαιρετικές αναμνήσεις βιώνουμε στις live εμφανίσεις καλλιτεχνών! Ως διοργανωτές εκμεταλλευόμαστε τη θέση μας κ αφού βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά, ξεκλέβουμε λίγο χρόνο ώστε να παρακολουθούμε τα live από το πλάι της σκηνής, μπορεί να μην ακούμε κ να βλέπουμε καλά εκεί, αλλά είναι οι ελάχιστες στιγμές χαλάρωσης κατά την διάρκεια του πανικού, οι οποίες είναι ανεκτίμητες!


Μπορείτε να μας δώστε και νούμερα και μεγέθη (κόστος παραγωγής και μπεργκερς που θα καταναλωθούν κλπ. Αλήθεια για πόσα λίτρα μπύρα έχετε κάνει πρόβλεψη;

Ντέμης Σαμαράς: Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο το κόστος της παραγωγής μεγαλώνει κ είναι πάντα διαφορετικό γιατί έχει να κάνει με πράγματα όπως το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι κατασκευές που θα έχουμε κλπ

Για παράδειγμα, μπέργκερς, μπορεί να πουληθούν και 7-8.000, αν σκεφτείτε ότι συνήθως έχουμε 3 καταστήματα απ΄αυτό το είδος και συνήθως κάνουν sold out!

Αν θυμάμαι καλά την τελευταία χρονιά, αλλά κ για φέτος ευελπιστούμε να καταναλωθεί περισσότερα από 6.000 λίτρα μπίρας!


Πόσο καιρός και τι είδους προετοιμασία χρειάζεται ένα τέτοιου εύρους φεστιβάλ – μπορείτε να μας κάνετε μια μίνι ανασκόπηση της διαδικασίας, τι χρειάζεται για να στηθεί;

Ντέμης Σαμαράς: Με το που τελειώνει η μια εκδήλωση, ξεκινάει να οργανώνεται η επόμενη. Πλέον το μέγεθος του φεστιβάλ απαιτεί προεργασία 1 έτους.

Η Θεσσαλονίκη στερείται χώρων εκδηλώσεων, οπότε σχεδόν πάντα ξέρουμε ότι ο χώρος θα είναι στην ΔΕΘ, μετα αποφασίζουμε ημερομηνίες με βάσει το calendar του έτους προβλέποντας να μη συμπέσουμε με μεγάλα γεγονότα όπως εκλογές, τελικούς κλπ.

Στη συνέχεια αρχίζουμε το δύσκολο κομμάτι, το οποίο είναι να στήσουμε το φεστιβάλ «σκηνογραφικά», να λύσουμε προβλήματα που εντοπίσαμε στις προηγούμενες εκδηλώσεις, να επικοινωνήσουμε με υποψήφιους συνεργάτες κ φυσικά να ψάξουμε για νέες συμμετοχές φαγητού! Όλο αυτό, ενώ περιγράφεται σύντομα, κρατάει κοντά 6 μήνες.

Με τα παραπάνω κ πολλές λεπτομέρειες ακόμα κ έχοντας πολύ γερό στομάχι κ αγάπη γι΄ αυτό που κάνουμε, φτάνουμε στις τελευταίες 10 μέρες πριν την εκδήλωση που ξεκινάει και πρακτικά να στήνεται!


Street foood τι γεύσεις να περιμένουμε, πόσες διαφορετικές street κουζίνες θα βρούμε;

Ντέμης Σαμαράς: Κάθε χρόνο έχουμε κ κάτι νέο, το παράδοξο που βλέπουμε κάθε χρόνο, είναι τα trends της εποχής. Για παράδειγμα το 2019, γινόταν χαμός από συμμετοχές με μπέργκερ κ γενικά κρεατικά, φέτος αντίστοιχα υπάρχει μια ανερχόμενη τάση στην ασιατική κουζίνα.

Σε μας φέτος μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία, από ιταλικό – ασιατικό – αμερικάνικο street food κ ό,τι συνεπάγεται…δηλαδή burgers, fried chicken, φρέσκα ζυμαρικά, ναπολιτάνικη πίτσα, ιταλικό παγωτό, ξυλάκια παγωτό, γλυκά από τον Δούναβη, Ινδικό, ποντιακά περέκ, καπνιστά κρέατα, παραδοσιακά γλυκά όπως λουκουμάδες, fish ‘n’ chips, ceviche και αρκετά ακόμα!!!

Αν δεν ήταν ένα street food festival θα ήταν ένα super μουσικό τετραήμερο με Έλληνες ραπερ, swing θρακιώτικα, γκάιντα, λύρα, χορευτικά, παραδοσιακά τραγούδια και πρωτότυπες συνθέσεις, electronica, dance, break beat, drum n bass, pop και disco, βαλκανική indie πανηγυρτζίδικη pop, όποιος περάσει τη πύλη του φεστιβάλ, θα μείνει μέχρι τέλους όπως φαίνεται;

Ντέμης Σαμαράς: Ακριβώς όπως το λέτε! Φέτος έχουμε ένα super line up (δες εδώ το μουσικό πρόγραμμα)  και το λέω κυρίως λόγω της ποσότητας και της ποικιλίας των καλλιτεχνών που μας τιμάνε με την παρουσία τους!

Το dj stage φέτος είναι Taste of the Cities Sound: Θεσσαλονίκη – Βερολίνο – Λονδίνο – Αθήνα, τι κοινό έχουν αυτές οι πόλεις;

Ντέμης Σαμαράς: Αυτές οι πόλεις έχουν τα εξής κοινά:
Έχουμε ζήσει / ζούμε σε αυτές τις πόλεις ή τις επισκεπτόμαστε συχνά
Έχουν πλούσια γαστρονομική παράδοση
Έχουν το ίδιο πλούσια μουσική παράδοση κ κουλτούρα, όπως και γαστρονομία…
Κάπως έτσι σκεφτήκαμε να τις τιμήσουμε με αυτό το tribute, καλώντας καλλίτεχνες που ζούνε/κατάγονται από εκεί


Είναι Street foood festival, είναι music festival, τελικά όντως είναι το μεγαλύτερο αστικό πανηγύρι της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Βορείου Ελλάδος, των Βαλκανίων;

Ντέμης Σαμαράς: Χαχααχαχαχχχααχαχ, το ελπίζουμε, εμείς αυτό επιδιώκουμε και αυτό ευελπιστούμε να ζήσουμε και φέτος!


Οι παρέες γράφουν ιστορία

Πάνω απ όλα είναι μια δημιουργική παρεά, όλοι φίλοι με όρεξη να δημιουργούνε νέα πράγματα! Είτε αυτά είναι εκδηλώσεις, συναυλίες, μαγαζιά! Μαζί τους υπάρχει μια πλειάδα συνεργατών, οι οποίοι υποστηρίζουν κ βοηθάνε όλα αυτά τα χρόνια! Το μέλλον από αυτή την ομάδα μας επιφυλάσσει νέες προκλήσεις κ πολλά ακόμα φεστιβάλ!

Φέτος θα απολαύσουμε ίσως το καλύτερο Thessaloniki Street Food Festival

► Info


Προπώληση – Διάθεση Εισιτηρίων:

E -Tickets: Αποκλειστικά από το Viva.gr στο παρακάτω Link:
https://www.viva.gr/tickets/happenings/festival/thessaloniki-street-food-festival-2023/

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 4€


Ώρες λειτουργίας:
18:00 – 00:00 | Πέμπτη & Παρασκευή
12:00 – 00:00 | Σάββατο & Κυριακή


ΟΛΑ όσα γίνονται στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


 

 

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως