Site icon Cityportal.gr

Ο δεκάλογος της ψυχοθεραπείας

ψυχολόγος με ασθενή

*της Εύας Θεοδοσιάδου, Ψυχολόγου- Ψυχοθεραπεύτριας

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, αλλά το αναβάλεις, διστάζεις ή προσπαθείς να συγκεντρώσεις πληροφορίες; Οι περισσότεροι σε κάποια φάση της ζωής, θα βρεθούν σ’ αυτήν τη σκέψη. Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Εύα Θεοδοσιάδου δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις που μπορεί να σας απασχολούν γύρω από την ψυχοθεραπεία.

 

1.Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος/η.

Είναι λογικό. Ωστόσο, μη βιαστείς. Δώσε χρόνο στη σκέψη σου, να ωριμάσει, να την επεξεργαστείς. Οι αυθόρμητες αποφάσεις είναι συνήθως αυτές που δεν υποστηρίζουν την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Άσε τον χρόνο να μεσολαβήσει, ώστε η επιθυμία να γίνει λαχτάρα. Και ύστερα, έχε υπόψη σου πως θα υπάρχει πάντα επιφύλαξη, όμως αν αποφασίσεις να κάνεις το βήμα, πρέπει να το υποστηρίξεις. Δεσμεύσου πρώτα απ’ όλα στον εαυτό σου ότι θα είσαι εκεί με θάρρος και ειλικρίνεια. Και δώσε χρόνο, τουλάχιστον 3-4 συνεδρίες, για να το αποτιμήσεις.

2.Πόσο καιρό θα πάρει η ψυχοθεραπεία;

Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους δούλεψα 3-4 μήνες και άλλοι 5-6 χρόνια. Κάποιοι μετά από μια μακρά θεραπευτική σχέση επιδιώκουν μέσα στα χρόνια και πάλι επαφή στο πλαίσιο ολιγάριθμων συνεδριών, όταν προκύπτουν θέματα ζωής που τους αναστατώνουν και θέλουν να τα επεξεργαστούν. Η ψυχοθεραπευτική σχέση «κόβεται και ράβεται» στις δικές σου ανάγκες. Δες τον ψυχοθεραπευτή σου ως σύμμαχο και αξιοποίησε τη σχέση σας όπως εσύ χρειάζεσαι, σεβόμενος ωστόσο το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις της που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει.

3.Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το πρόβλημά μου, για να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Το ότι κάποιος ξεκινάει ψυχοθεραπεία, όταν ξεκινούν και συμπτώματα (κρίσεις πανικού, περίοδοι κατάθλιψης, ψυχοσωματικές ενοχλήσεις κλ.π), είναι σαν να περιμένει να φτάσει «ο κόμπος στο χτένι». Ως ένδειξη για να αρχίσεις να δουλεύεις με τον εαυτό σου, αλλά με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία, θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερα η ανάγκη να υπερβείς αδιέξοδα και πιέσεις. Όταν οι εσωτερικοί διάλογοι έχουν γίνει μονόδρομοι και δεν είναι παραγωγικοί, όταν επαναλαμβάνεις τις ίδιες σκέψεις, συμπεριφορές και επιλογές, παρόλο που θεωρητικά τις αποφεύγεις, όταν θελήσεις ειλικρινώς αυτή η φορά να είναι αλλιώς, τότε μπορείς να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία.

Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που αναζητούν τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή ορμώμενοι από την ανάγκη αυτοβελτίωσης. Η σκέψη είναι: φροντίζω τον εαυτό μου εσωτερικά, όπως φροντίζω το σώμα μου, την υγεία μου, την εμφάνισή μου. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε περισσότερο για μια διαδικασία αυτογνωσίας και αυτοδιερεύνησης, όπου στοχεύουμε στην επίτευξη συνειδητότητας και στο ευ ζειν.

4.Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα, για να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Το προσδιορισμένο πρόβλημα συνήθως είναι μια κοινωνική κατασκευή, αλλά στην ψυχοθεραπεία θα πρέπει να είναι προσωπική ανάγκη, καθαρά δική σου. Θα ήταν ευκολότερο να σκέφτεσαι ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητο να εντοπίσεις το πρόβλημα, αλλά έναν αρχικό στόχο για αλλαγή. Ο στόχος αυτός βέβαια στην πορεία της σχέσης μπορεί να αλλάξει ή και να προστεθούν κι άλλοι. Από τη στιγμή όμως που μπαίνεις σε αυτή τη συλλογιστική εντοπισμού του στόχου της αλλαγής σου, η διεργασία της ψυχοθεραπείας έχει ήδη ξεκινήσει!

5.Πώς ακριβώς δουλεύει η επίδραση της ψυχοθεραπείας;

Μια πελάτισσα μού είπε κάποτε: «Έχω την αίσθηση τελευταία ότι περισσότερο δουλεύω εκτός συνεδρίας παρά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας». Και αυτό είναι το ζητούμενο . Στη συνεδρία η συζήτηση τροφοδοτεί σκέψεις και συλλογισμούς που δεν πρέπει να μείνουν εκεί. Ο στόχος είναι να εσωτερικεύονται και να αναπαράγονται, ενεργοποιώντας στη συνέχεια νέους δικούς σου συλλογισμούς. Με τον καιρό θα παρατηρήσεις ότι γίνεσαι εσύ ο ψυχολόγος του εαυτού σου μέσα από μια εσωτερική διεργασία και διαδρομή, όπου ο ψυχοθεραπευτής αρχίζει και γίνεται λιγότερο αναγκαίος.

6.Και αν δεν έχω τι να πω; Πώς θα το πάω παρακάτω;

Μη σε προβληματίζει αυτό. Είναι δουλειά του ψυχοθεραπευτή σου να παλέψει, για να το βρεις!

7.Πώς θα επιλέξω ψυχοθεραπευτή;

Είναι η ψυχοθεραπεία αλήθεια, τέχνη ή επιστήμη; Πάντα με βασάνιζε αυτό το ερώτημα ως οπτική αναγνώρισης του υπέροχου αυτού κόσμου που ανοίγεται μέσα από την ψυχοθεραπευτική σχέση. Υπό αυτήν την έννοια, στην αναζήτηση του κατάλληλου ψυχοθεραπευτή χρειάζομαι αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης ή υποκειμενικά; Όταν δεν μπορώ να λύσω το δίλημμα, προχωρώ μέσα από τη σύνδεση. Έχει κάτι και από επιστήμη και κάτι από τέχνη (δημιουργικότητα) σε επίπεδο δεξιοτήτων ο ψυχοθεραπευτής.

Μάθε για την επιστημονική εκπαίδευση του επαγγελματία, την επαγγελματική εμπειρία του, αναζήτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός του και κατόπιν εμπιστεύσου τη διαίσθησή σου. Ο τρόπος που παρουσιάζεται, που μιλάει, η αίσθησή σου κατά την επαφή σας θα αποτελέσουν επίσης κριτήριά σου. Όλη η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας έγκειται στη θεραπευτική σχέση. Πρέπει να σε εμπνέει. Και αυτό είναι ολότελα υποκειμενικό.


Σας ενδιαφέρει ⇒  Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις


 

8.Πόσο συχνές πρέπει να είναι οι συνεδρίες;

Ανάλογα με τον τρόπο που δουλεύει ο κάθε επαγγελματίας. Προσωπικά προτείνω εβδομαδιαία συχνότητα, που στην πορεία του χρόνου μπορεί να αρχίσει να αραιώνει.

9.Θα μιλάω μόνο εγώ ή θα μιλάει και ο ψυχοθεραπευτής;

Αυτή η απορία προκύπτει συνήθως από τις εικόνες, τις εμπειρίες της ψυχανάλυσης, όπου ο ψυχοθεραπευτής έχει πολύ μικρότερη χρήση του λόγου και δίνει περισσότερο χώρο στην αφήγηση του θεραπευομένου. Εμπιστεύσου τον θεραπευτή σου. Ξέρει τι κάνει και το κάνει για κάποιον λόγο. Στη δική μου πρακτική αναπτύσσεται περισσότερο μιας μορφής διάλογος, όπου ο λόγος απευθύνεται κάθε φορά στον έναν από τους δυο μας πάντα με κάποια πρόθεση (διερεύνηση, κατανόηση, ενεργοποίηση, παρέμβαση).

10.Το αποφάσισα, είμαι έτοιμος/ η. Τι κάνω;

Σε συγχαίρεις! Το ταξίδι σου ξεκίνησε ήδη!
Τόλμησε την εμπειρία της ψυχοθεραπείας. Μπορεί να αποδειχθεί μία από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρες ποτέ για τον εαυτό σου και την πορεία σου προς την αυτογνωσία.

 

INFO!

Εύα Θεοδοσιάδου
Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια
Διεύθυνση: Πρ. Κορομηλά 58
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947040929

 

 

Διαβάστε επίσης: Εύα Θεοδοσιάδου | Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Exit mobile version