Warning: Unexpected character in input: '' (ASCII=3) state=0 in /var/www/clients/client1/web4/web/wp-content/themes/Newspaper-child/single.php on line 155
Ο Κ. Καρπούζης για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη | Cityportal.gr
Notice: Undefined variable: id in /var/www/clients/client1/web4/web/wp-content/themes/Newspaper-child/functions.php on line 310

Notice: Undefined variable: id in /var/www/clients/client1/web4/web/wp-content/themes/Newspaper-child/functions.php on line 315

Notice: Undefined variable: id in /var/www/clients/client1/web4/web/wp-content/themes/Newspaper-child/functions.php on line 319

Notice: Undefined index: d-2024-04-26 in /var/www/clients/client1/web4/web/wp-content/themes/Newspaper-child/functions.php on line 259
Σχολείο

Ο Κ. Καρπούζης για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δημιουργική Αλλαγή, Καρπούζης Κωνσταντίνος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και τονίζει τις μακροχρόνιες παθογένειες της σχολικής στέγης στην περιοχή.

Ειδικότερα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είμαι στην τοπική αυτοδιοίκηση 8 χρόνια, τα πρώτα τέσσερα ως τοπικός σύμβουλος στην Πυλαία και τα επόμενα ως επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος. Λόγω του υπερπληθυσμού έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα με τα σχολεία μας, στις δημοτικές ενότητες Πυλαίας, Πανοράματος και Χορτιάτη. Στο 4ο δημοτικό σχολείο έπεσε το ταβάνι αλλά ευτυχώς είχαμε μια σούπερ δασκάλα και τα έσωσε.
Τα λέγαμε από το 2014, τα λέμε και τώρα.

Ταβάνι που έπεσε

Σχεδόν με το καλημέρα, η διοίκηση του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (2019) έκλεισε δυο παιδικούς σταθμούς σε Πανόραμα και Φίλυρο. Από τότε τους λέγαμε αν οι γονείς δεν πάρουν voucher θα μπορούν να έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα ιδιωτικό παιδικό σταθμό; Και το λέμε αυτό γιατί έχει μείνει ένας δημοτικός παιδικός σταθμός στην Πυλαία για όλο τον Δήμο. Πού είναι η κοινωνική πολιτική λοιπόν; Την πήρε ο άνεμος μάλλον.

Διαβάστε σχετικά: Η ”Δημιουργική Αλλαγή” για το κλείσιμο Παιδικού Σταθμού & την απόλυση 4 εργαζομένων στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

Στα νηπιαγωγεία μας υπήρχε θέμα υπεραριθμίας το 2020 κι έτσι αναγκαστήκαμε να εκμισθώσουμε ακίνητο ώστε να λειτουργήσει ως παράρτημα. Χρησιμοποιήσαμε ”σαπάκι” λεωφορείο για να πάνε τα παιδιά σχολείο στο παράρτημα του Πανοράματος. Έπρεπε να μεσολαβήσουμε για να φύγει το λεωφορείο. Πέρυσι έφεραν τα προκάτ για να στεγάσουν τα παιδιά μας…

Προκατ

Ολόκληρη γιορτή για 4 αίθουσες διδασκαλίας για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης νομίζω πως είναι υπερβολή. Ναι είναι απαραίτητα, ναι δίνουν λύσεις αλλά «Παν μέτρον άριστον».

Τα δημοτικά μας σχολεία, Ειδικά και Γενικά, για κάποια χρόνια είχαν θέμα υπεραριθμίας, κάποια λιγότερο κάποια περισσότερο. Το πρόβλημα λύθηκε με τα δύο δημοτικά σχολεία της Πυλαίας: το 5ο και το 6ο που στεγάζονται σε κτίρια που βρίσκονται δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονίας, στην περιοχή Πράσινα Φανάρια της Γεωργικής Σχολής. Κάθε ημέρα μεταφέρονται εκεί από το κέντρο της Πυλαίας με λεωφορεία που εκμισθώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Δημοτικό σχολείο στην Εξοχή σε τι κατάσταση βρίσκεται; Δεν πρέπει να το προχωρήσουμε; Η μελέτη για το σχολείο στο Φίλυρο προχωράει; Γονείς μίλησαν για προβλήματα στο Δημοτικό σχολείο του Χορτιάτη. Και φυσικά τι να πει κανείς για τα κτίρια ντροπής για τη στέγαση των Ειδικών Σχολείων, όπως το 2ο ΕΕΕΚ Πυλαίας και Νηπιαγωγείο-Δημοτικό για παιδιά με αυτισμό, για τα οποία έχουν γραφτεί χρόνια τώρα δεκάδες άρθρα και έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας και πολλά ρεπορτάζ.

Πυλαία: SOS γονέων – Άθλιες οι συνθήκες στο σχολείο για παιδιά με αυτισμό (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Γονέας με οργισμένη ανάρτησή του σχολίαζε πρόσφατα τα εξής:

«Είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ να αποφασίζετε από ένα γραφείο στο υπουργείο σας και να στέλνετε ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό για 4 παιδιά με κινητικά προβλήματα σε ένα Γενικό Σχολείο. Δεν γίνεται. Το ένα ειδικά (ο γιος μου) είναι σε καρότσι. Κάντε το λίγο εικόνα. Μια κοπέλα να προσέχει 4 παιδιά από διαφορετικά τμήματα και τάξεις […] ράμπα για αμαξίδια δεν υπάρχει […] όταν λέτε σχολεία προσβάσιμα για όλα τα παιδιά να φροντίζετε κιόλας να τα κάνετε […] Πόσο κρίμα στην Ελλάδα του ’22, που θέλουμε να λεγόμαστε και ευρωπαϊκό κράτος… Τρομάρα μας […] Για να προλάβω μερικούς, ναι, έχω απευθυνθεί για όλα αυτά στο δήμο, στην πρωτοβάθμια, στην περιφέρεια, στο ΚΕΔΑΣΥ, αλλά η απάντηση ήταν ίδια: Δεν υπάρχουν κονδύλια και θα πρέπει να βολευτούν τα σχολεία έστω και με έναν βοηθό. Α, και για τη ράμπα ότι κάποια στιγμή θα γίνει».

Τίθεται θέμα σχολικής στέγης και υπεραριθμίας

Υπάρχει μαθητικός υπερπληθυσμός που καλύπτεται με την κατάργηση βοηθητικών χώρων (βιβλιοθήκες, γραφεία εκπαιδευτικών, αίθουσες εκδηλώσεων κλπ.), μια κατάσταση που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο διδακτικό έργο, ενώ μακροχρόνια ελλιπής είναι η συντήρηση των κτιρίων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μουσικό σχολείο που οι στέγες επισκευάστηκαν και φέτος λίγο πριν την έναρξη της χρονιάς το γυμναστήριο πλημμύρισε.

Πλημμύρα γυμναστηρίου

Στο κεντρικό κτίριο δεν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες. Τίθεται θέμα σχολικής στέγης και υπεραριθμίας αφού υπάρχουν 380 παιδιά, τα οποία συνεχίζουν να κάνουν μάθημα στο εστιατόριο.

Οι αίθουσες υγιεινής στο γυμναστήριο δεν λειτουργούν ούτε και τα αποδυτήρια. Φιλοξενούμε τουλάχιστον 7 ομάδες του Δήμου μας και γίνονται και αγώνες εκεί. Υπάρχει θέμα φωτισμού μέσα στο σχολείο, στις τάξεις αλλά και έξω περιμετρικά. Είναι λογικό ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτό αφού προχωρά και η εργολαβία με τα νέα τύπου φώτα. Οι φοριαμοί έχουν καταστραφεί και χρειάζονται επισκευή ή αντικατάσταση. Υπάρχει μια μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πρέπει όλοι μας να κινηθούμε προς εκείνη την κατεύθυνση και να διεκδικήσουμε κονδύλια ώστε να υλοποιηθεί η μελέτη.
Ο δήμος μας επιβαρύνεται με ένα ποσό άνω των 281.000 ευρώ τον χρόνο μόνο για αυτά τα σχολεία. Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν τα λειτουργικά και τα έξοδα από το κόστος στην ενέργεια.

Στον Δήμο μας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, παρουσιάστηκε αύξηση στον πληθυσμό του και άρα υπάρχει και αύξηση των αναγκών σχολικής στέγης. Η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας λοιπόν είναι βασικό στοιχείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Καρπούζης Κωνσταντίνος
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Δημιουργική Αλλαγή

Καρπούζης Κωνσταντίνος

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε