Site icon Cityportal.gr

Πέντε απαντήσεις για το παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης από τον Πάρη Μπίλλια

Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

Για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, ένα έργο που εκτείνεται από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας.

Ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών μίλησε από τη δικιά του οπτική, για το Παραλιακό μέτωπο, τη διαβούλευση και την προοπτική υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου για την πόλη.

Ο τόνος των παρουσιάσεων, είναι πράγματι πανηγυρικός. Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν συζητάμε για την ενοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε μήκος 40 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, όταν δηλαδή συζητάμε για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο για τη Θεσσαλονίκη της νέας εποχής, το έργο που θα την μεταμορφώσει!
Ο δίκαιος πανηγυρικός τόνος, ωστόσο, δεν μεταφράζεται σε επικοινωνιακό πυροτέχνημα, καθώς αυτό που πραγματικά συμβαίνει, αποτελεί μία ουσιαστικότατη διαδικασία διαβούλευσης, μία διαδικασία παρουσίασης της μελέτης για την οποία υποχρεούνται να γνωμοδοτήσουν 43 φορείς! Πέραν των 43 φορέων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έστειλε τη μελέτη σε 138 φορείς και συλλογικότητες, προκειμένου να ενημερωθούν και να εκφράσουν την άποψή τους!
Κατά τα άλλα, ο φορέας υλοποίησης θα καθοριστεί μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ως αποτέλεσμα συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους επτά Δήμους, στα όρια των οποίων εκτείνεται το παραλιακό μέτωπο.
Τα έργα θα εξειδικευτούν μετά από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, μέσα από μελέτες που θα εκπονηθούν και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, που θα «τρέξουν» από τον φορέα υλοποίησης.
Ο προϋπολογισμός των έργων, ο οποίος εκτιμάται σε 500 εκ. ευρώ, θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των μελετών.
Η δε χρηματοδότηση των έργων αποτελεί το μικρότερο πρόβλημα για την ανάπλαση, καθώς τα έργα μπορούν να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και να χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ. Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ, αν απαιτηθεί, κάποια έργα θα μπορούσαν να προχωρήσουν και μέσω ΣΔΙΤ.
Η ολοκλήρωση του συνόλου των έργων εκτιμάται στο 2030, όμως στο μεταξύ, μετά από επίμονη προσπάθεια του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, προχωρούν πρόδρομες εργασίες, στο δυτικό τμήμα του παραλιακού μετώπου. Οι εργασίες αυτές αφορούν στον καθαρισμό και την εξυγίανση των εδαφών, σε μήκος έξι χιλιομέτρων, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, μέχρι την περιοχή των παλαιών βυρσοδεψείων και έχουν προϋπολογισμό επτά εκ. ευρώ. Η περιοχή που εξυγιαίνεται, περιλαμβάνει και τη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, καθώς και το ρέμα και τις εκβολές του ρέματος του Δενδροποτάμου, δηλαδή όλη την υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Η ανάπλαση αφορά το σύνολο του παραλιακού μετώπου, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, δηλαδή περιοχές οι οποίες διοικητικά υπάγονται στους επτά παράκτιους Δήμους. Ο στόχος μας είναι η ανάπλαση να είναι ισόρροπη, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Στο δυτικό παραλιακό μέτωπο, στοχεύουμε στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών οι οποίες έχουν πληγεί βάναυσα από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες των τελευταίων 50 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που προστατεύουν τις περιοχές.
Στα Δυτικά, λοιπόν, ενδεικτικά προβλέπονται:
– Περιβαλλοντική αναβάθμιση στην λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου
– Eξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου
– Δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού
– Δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας

Έχοντας ως βάση τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης και Δέλτα, υλοποιούμε έργα και δράσεις που προτείνονται από τους ίδιους τους Δήμους. Τα όρια παρέμβασης στο παραλιακό μέτωπο, προέκυψαν έπειτα από διαβούλευση με τους Δήμους της περιοχής το 2018, όταν και με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα άρχισε η εκπόνηση της μελέτης. Μιας μελέτης εναρμονισμένης τόσο με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, όσο και με τις επιθυμίες που εκφράστηκαν μέσω των δημοτικών συμβουλίων.

Η διαβούλευση δεν είναι κλειστή. Αντιθέτως! Πέραν της υποχρεωτικής γνωμοδότησης από 43 φορείς και της αποστολής της μελέτης σε 138 φορείς και συλλογικότητες, μπορεί να εκφράσει τη γνώμη και την άποψή του οποιοσδήποτε. Στο site της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr), είναι αναρτημένη ευκρινώς προς δημόσια διαβούλευση η Μελέτη, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και υποβολή απόψεων. Σημειώνεται ότι όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση της μελέτης του θέματος.

Στην ανοικτή, δημόσια διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη, διακαής μας πόθος είναι να αποτυπωθούν όλα τα σχόλια και οι σκέψεις όχι μόνον των φορέων της πόλης που προσκλήθηκαν επισήμως, αλλά και των πολιτών, προκειμένου να αξιολογηθούν και να μπορέσουμε να έχουμε το τελικό κείμενο της μελέτης που θα πάρει τον δρόμο για την τελική έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το παράκτιο μέτωπο.

Με τη συμμετοχή όλων, χτίζουμε τη μεγάλη εικόνα για ένα παραλιακό μέτωπο αναβαθμισμένο, προσβάσιμο στους πολίτες, που θα αποτελεί ταυτόχρονα και πυλώνα ανάπτυξης ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι. Είναι σημαντικό να ακούσουμε τις παρατηρήσεις, την κριτική, να εντοπίσουμε πιθανά λάθη της μελέτης και να τα διορθώσουμε. Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης αφορά όλους τους πολίτες, κυρίως όμως τους νέους και τις νέες αυτής της πόλης, γιατί αυτό που σχεδιάζουμε, είναι η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης για τις επόμενες δεκαετίες. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μπορεί και πρέπει να γίνει ο καταλύτης ώστε η πόλη μας να γίνει πιο ανθρώπινη, φιλική στο περιβάλλον, πόλος έλξης για τους τουρίστες, τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες.
Σαράντα χιλιόμετρα συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και περιπάτου, με χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι είναι ο μεγάλος στόχος. Το παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι ένας μοναδικός θησαυρός που αν αξιοποιηθεί θα αλλάξει μια για πάντα την εικόνα της περιοχής, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και ανοίγοντας τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Παραλιακό μέτωπο: Οκτώ αυταπόδεικτες αλήθειες που προκύπτουν από το κείμενο του ΕΧΣ

Exit mobile version