Ολική επαναφορά (1990) | Total Recall | κριτική

Ολική επαναφορά (1990)
Total Recall
κριτική Παναγιώτης Τουρατζώφ

Ειναι οι αναμνήσεις μας προϊόν των δικών μας εμπειριών η είναι εμφυτευσεις που εξυπηρετουν συγκεκριμένο σκοπό ακόμα και αυτόν της κατανάλωσης;

Ολική επαναφορά (1990) | Total Recall

Αυτός είναι ο προβληματισμος του Το Θυμόμαστε εμείς για εσάς (We Can Remember It For You Wholesale) μιας νουβέλας του P. K. Dick που βασίζεται η ταινία του Verhoeven από το 1990 και στην οποία πρώην πράκτορας (Schwarzenegger) με δράση στον Άρη, ζει δεύτερη ζωή (με διεγραμμενη μνήμη) με γυναίκα (Stone) στην γη σαν οικοδόμος όταν θέλει να μπει σε ένα πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας για λόγους ψυχαγωγιας.

Η επισκεψη στο πρόγραμμα αυτό πυροδοτεί ακραίες αντιδράσεις αλλά και προσπάθεια δολοφονίας του από γνωστούς του. Η περιέργεια και οι μεμονωμένες αναμνήσεις θα τον οδηγήσουν πάλι στον Άρη.

Εκεί θα συναντήσει την κοπέλα που ονειρευόταν όπως και τον πρώην εργοδότη του (Kox) ο οποίος όμως έχει άλλα σχέδια για αυτόν. Το σχέδιο είναι ο έλεγχος του περιβάλλοντος του κόκκινου πλανήτη με κάθε κόστος. Η εξωγήινη όμως τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δημιουργήσει νέες συνθήκες διαβίωσης. Το κέρδος και η εξουσία είναι παράγοντες αποτροπής αυτών των δεδομένων. Ο ήρωας όμως με βοήθεια τηλεπαθητικου μεταλλαγμένου θα λειτουργήσει τους εξωγήινους αντιδραστηρες οι οποίοι θα ατμοποιησουν τους υπάρχοντες υδάτινους παγους του πλανήτη. Το οξυγόνο είναι το ζητούμενο.

Ολική επαναφορά (1990) Trivia

Αρχικά οσο τα δικαιώματα ανήκαν στον De Laurentis είχε εμπλακεί τόσο ο Dan O Bannon όσο και ο Cronenberg. Ο Cronenberg ετοίμασε δώδεκα εκδοχές της νουβέλας σε υπαρξιακό επίπεδο αφού περισσότερο θα δινόταν έμφαση στην αντίληψη της ζωής μας μεταξύ πραγματικότητας και τεχνητά δημιουργημένης φαντασίας.

Στοιχεία όπως πράκτορες που θα είχαν όπλα ενσωματωμένα στο σώμα τους, καμήλες για μεταφορά βαρεου φορτίου που θα είχαν μεταφερθεί από τη γη κλπ φέρουν την σφραγίδα του δημιουργού. Για πρωταγωνιστή θα είχε τον William Hurt. Η ιδέα του δεν προχώρησε όμως και μετά την αποτυχία του Dune o De Laurentis πούλησε τα δικαιώματα στην Carolco η οποία έφερε τον Schwarzenegger που με την σειρά του πρότεινε τον Verhoeven.

Αλλαγή κατεύθυνσης από υπαρξιακη επιστημονική φαντασία σε action sci fi

Τα εφέ δημιουργήθηκαν από τον Rob Bottin με έμφαση στην υπερβολή αλλά με όμορφη απεικόνιση του κόκκινου πλανήτη και των εσωτερικών χώρων. Οι μεταλλαγμένοι αποτελούν ιδέα του Cronenberg (Η οποία και παρέμεινε). Ο Phillip Dick αναλύει την εφιαλτική πραγματικότητα της εμπορευματοποιησης των ανθρωπίνων συναισθημάτων και αισθήσεων μέσω της τεχνολογίας και την προσπάθεια του ανθρώπου να καταλάβει την θέση του εν μέσω αυτης της κατάστασης .

Ο συγγραφέας αποφεύγει την επικέντρωση στο καθαρά τεχνολογικό στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας και εστιάζει στην αντίδραση των ανθρώπων που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες με κινητήρια δύναμη την ελπίδα. Ο Verhoeven δίνει και εδώ μέσω της βίας και της δράσης μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που όμως βρίσκει χώρο και χρόνο (εν μέρει) και να προβλημάτισει.

Κείμενο Παναγιώτης Τουρατζώφ

Ολική επαναφορά (1990) | Total Recall

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως