Ο Νόστος

Παραδοσιακό Ταβερνείο «Ο Νόστος»: Όλες οι γεύσεις της Θεσσαλονίκης στο μενού

Αν θέλεις να φας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε έναν χώρο που να θυμίζει καθόλα παραδοσιακό ταβερνείο τόσο στις επιλογές στα πιάτα και τη φιλοσοφία, όσο και στην ατμόσφαιρα, ο “Νόστος”, στη γωνία Ολύμπου με Μανωλάκη Κυριακού, αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές σου. Μετράει ήδη 10 χρόνια ιστορίας, από τότε που από καφέ -μπαρ εξελίχθηκε σε ένα μεζεδοπωλείο – εστιατόριο, “ταβερνείο”, όπως έχει επικρατήσει στις καρδιές του κόσμου, με στόχο την ανάδειξη των συνταγών των Θεσσαλονικιώτικων μεζέδων. Πάντα μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να εξελιχθεί από απλό γεύμα, σε παρεϊστικη μουσική βραδιά.

Ο Νόστος

Στο ταβερνείο “Ο Νόστος”, μία ανάσα μόλις από τη Ροτόντα, μπαίνεις και βλέπεις έναν χώρο ζεστό, με παλ αποχρώσεις, που “μυρίζει” παραδοσιακή Θεσσαλονίκη. Όμορφα μεταλλικά και ξύλινα γλυπτά κοσμούν τους τοίχους του, ενώ το όμορφο χρώμα στα τραπέζια του, ζεσταίνει τις καρδιές. Θα δεις μέσα ζευγαράκια, παρέες φοιτητών, νεαρότερες και μεγαλύτερες ηλικίες, κόσμο της γειτονιάς, αλλά και τουρίστες, αφού το σημείο είναι κεντρικό και οι κριτικές που έχει το ταβερνείο σε ιστοσελίδες και σε σχόλια επισκεπτών, εξαιρετικές.

Το μπαρ στο βάθος προσφέρεται για πιο μοναχικές ή τετ-α-τετ στιγμές, για ποτό και μεζέ, με θέα σε όλον τον υπόλοιπο χώρο. Αν θέλεις να καθίσεις έξω, “μανιτάρια” θα σε κρατήσουν στην κατάλληλη θερμοκρασία, για να απολαύσεις το γεύμα σου όπως πρέπει.

Την παρεϊστικη, μουσική ατμόσφαιρα ενθαρρύνουν ανοιχτά οι υπεύθυνοι του ταβερνείου “Ο Νόστος”, αφού παρέχουν και οι ίδιοι στο χώρο τους μουσικά όργανα, για να πάρει και να παίξει όποιος από την παρέα σου το επιθυμεί και να δημιουργηθεί μια παρεϊστικη ατμόσφαιρα μεταξύ των θαμώνων. Οι live μουσικές βραδιές είναι επίσης καθεστώς εδώ, σε εβδομαδιαία βάση. Μπορείς να ακούσεις καλές ελληνικές μουσικές επιλογές, έντεχνα, παλιά λαϊκά κι ελαφρολαϊκά, ρεμπέτικα, κ.ά., τόσο τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, όσο και τα μεσημέρια των Κυριακών, ενώ συχνά γίνονται live και μέσα στην εβδομάδα, για τα οποία μπορείς να ενημερώνεσαι από την ιστοσελίδα τους.

Σήμα κατατεθέν και “μασκώτ” του “Νόστος” ο Μπάμπης, ο όμορφος γάτος που κυκλοφορεί με άνεση μέσα στο χώρο, φορώντας το λουράκι του.

Ο ΝόστοςΟ Νόστος

Μενού με υπογραφή

Αν ανοίξεις το μενού, είναι σα να ξεπηδά από μέσα η Θεσσαλονίκη των γεύσεων όπως υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με όλες τις επιλογές σε κρεατικά και θαλασσινά, που συνιστούν ένα γεμάτο, τίμιο, νόστιμο γεύμα και διαμορφώνουν τα καλύτερα φοιτητικά τραπέζια, τις καλύτερες εμπειρίες για έναν επισκέπτη της πόλης, τα γεύματα με γεύσεις που ξέρεις από τη γειτονιά και την πόλη σου, ακόμη κι ένα οικείο, ρομαντικό γεύμα, όπως το θέλεις εσύ.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή των πιάτων. Την κάρτα επιμελείται ο executive Chef Νίκος Ηλιάδης, σε συνεργασία με το Chef Κώστα Μακρυκώστα, φροντίζοντας να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, περιλαμβάνοντας τοπικές γεύσεις, παρουσιασμένες ενίοτε και λίγο “αλλιώς”, ίσα ίσα ώστε να καλύψουν όλα τα γούστα, με ένα twist νεωτερισμού.

Πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται, τα μαγειρευτά πάντα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, εμπλουτίζουν τις επιλογές σου σε κάθε κατηγορία. Στην κατηγορία των πιάτων ημέρας, μπορείς να βρεις ιδιαίτερα πιάτα όπως το κότσι και τα μοσχαρίσια μάγουλα και ειδικά το χειμώνα μπορείς να πετύχεις ακόμη και κυνήγια, όπως αγριογούρουνο ή ζαρκάδι. Δεν λείπουν φυσικά τα φρέσκα ψάρια ημέρας κι άλλες μοναδικές γεύσεις της θάλασσας, όπως κυδώνια ή αστακός κατά παραγγελία. Άνοιξε το γεύμα σου με μία από τις σούπες ημέρας κι επέλεξε και μεταξύ των μαγειρευτών επιλογών, με άρωμα… «μαμάς» και σπιτικού φαγητού. Αν πάλι είσαι vegan ή vegetarian θα βρεις αρκετές επιλογές, αφού ο «Νόστος» ακολουθεί πιστά τις επιταγές της σύγχρονης διατροφής.

Από εκεί και πέρα, στο «Νόστο» βρίσκεις όλα τα πιάτα ενός κλασσικού μενού που θα σε καλύψει απόλυτα στην περίπτωση που θέλεις απλά να βγεις για μια ρετσίνα ή ένα κρασί.

Ο ΝόστοςΟ Νόστος
Στις φρέσκες, ολόδροσες σαλάτες του ταβερνείου “Ο Νόστος” όλες οι κλασσικές επιλογές, αλλά και η ομώνυμη “Νόστος”, με σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, σπόρους ροδιού, κρητική σαλάτα με κριθαροκούλουρα και σαλάτα light με κοτόπουλο. Το τζατζίκι και η τυροκαυτερή είναι χειροποίητα, ενώ οι Chefs έχουν φροντίσει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ορεκτικών από καυτερή πιπεριά σχάρας και πιπεριά Φλωρίνης γεμιστή με τυροκαυτερή, μέχρι γίγαντες Πρεσπών στη γάστρα, ψητά λαχανικά με ταλαγάνι, σπόρους σησαμιού και κρέμα βαλσάμικου, και πατατούλες baby σωτέ, με δενδρολίβανο, λευκό κρασί και φλίδες παρμεζάνας και πάπρικα. Δεν λείπουν τα παραδοσιακά πιάτα όπως μπουγιουρντί ή φέτα μελωμένη με σουσάμι, τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας, οι αφράτες τυροκροκέτες με ψιλοκομμένο μπέικον, το κεφαλοτύρι σαγανάκι, με άρωμα ούζου και καπνιστή Πάπρικα. Μία ιδιαίτερη γεύση είναι το ταλαγάνι Μεσσηνίας στη σχάρα, με χειροποίητη μαρμελάδα δαμάσκηνου ή κρέμα βαλσάμικου, αλλά και τα πολίτικα “μποξεδάκια”, με μοσχαράκι τυλιγμένο σε μελιτζάνα και σως γιαουρτιού.

Αν προτιμάς κρέας, στο “Νόστο” θα τα βρεις όλα: από φιλέτο κοτόπουλο, μπριζολάκια λαιμού χωρίς κόκκαλο και μπιφτεκάκια χειροποίητα από 100% μοσχαρίσιο κιμά, σουτζουκάκια γιαουρτλού με ελαφριά σάλτσα τομάτας, γιαούρτι και φρεσκοψημένες πιτούλες και κοτοτηγανιά με φρέσκα μανιτάρια, πιπεριές, λευκό κρασί και μουστάρδα. Ιδιαίτερες γεύσεις είναι η γλυκόξινη κοτοτηγανιά με σουσάμι και η τηγανιά “του κυνηγού” – ανάμικτη χοιρινό με κοτόπουλο – σβησμένη με κρασί, σε τραγανό “καλαθάκι” ψωμιού.

Ο ΝόστοςΟ Νόστος
Στα κρεατικά βρίσκεις και μία σειρά από σπέσιαλ πιάτα, όπως φιλέτο κοτόπουλο με κάσιους και σάλτσα Jack Daniels, χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα εστραγκόν, λιαστή τομάτα, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα, χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα “honey pepper” ή κοτόπουλο “Αφροδίτης”, με μπέικον, μανιτάρια, κρέμα γάλακτος, μουστάρδα και chips τορτίγιας. Δοκίμασε οπωσδήποτε, τα φιλετάκια από ψαρονέφρι με πετιμέζι Κρήτης, σάλτσα ψητού, σταφίδες και καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Ο ΝόστοςΟ ΝόστοςΟ Νόστος
Στους θαλασσινούς μεζέδες βρίσκεις επίσης όλα τα κλασσικά αλίπαστα, ψάρια και θαλασσινά, αλλά και πιο εξεζητημένα πιάτα, όπως γαλέο αχνιστό με λευκό κρασί και σάλτσα σαφράν, θράψαλο σχάρας με πράσινη φάβα Σαντορίνης, αλλά κι αφράτους λουκουμάδες μπακαλιάρου με sauce πικάντικης μαγιονέζας και το μοναδικό ριζότο θαλασσινών, με μύδια, γαρίδες και χταποδάκι.

Ο Νόστος

Η κάβα

Επιλεγμένοι οίνοι, όπως χύμα κρασί Νάουσας και κάποια εμφιαλωμένα – λευκό, ροζέ και κόκκινο, ταιριάζουν εξαιρετικά με κάθε σου επιλογή. Το ίδιο και τα τσίπουρα, χύμα ή εμφιαλωμένα, με ή χωρίς γλυκάνισο και τα ούζα, από Λέσβο κι άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και η κρητική ρακή και το ρακόμελο και φυσικά, οι μπύρες.

Όλα συνοδεύουν τα πιάτα Ελληνικής και Μεσογειακής κουζίνας του ταβερνείου “Ο Νόστος”, τα μεζεδάκια και τις νοστιμιές από όλη την Ελλάδα, που με αγάπη σερβίρονται καθημερινά, με τον πιο “άριστο” τρόπο.

Ο ΝόστοςΟ Νόστος
Tip: Στο “Νόστο”, είναι καλό να κάνεις κράτηση εάν θέλεις να πας Παρασκευή ή Σαββατοκύριακο. Μπορείς να κάνεις κράτηση με ένα τηλεφώνημα και όποια άλλη ημέρα της εβδομάδας επιθυμείς, αν και μέσα στην εβδομάδα δεν θα δυσκολευτείς να βρεις τραπέζι, ακόμη κι απλά περνώντας από έξω.

Διεύθυνση: Ολύμπου 131 & Μανωλ. Κυριακού
Τηλέφωνο: 2310 245182
Facebook
Instagram
Ωράριο Λειτουργίας: Κυριακή -Δευτέρα 12.30 – 01.00
Παρασκευή & Σάββατο 12.30 – 01.30

Επιμέλεια κειμένου: Βαγγελιώ Χρηστίδου

 

Διαβάστε επίσης: Στον Γούσιο για πρωινό και γλυκές αμαρτίες

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως