Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012 κριτική Έλσα Παπαγιαννοπούλου

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012 κριτική Έλσα Παπαγιαννοπούλου

Κριτική Απόψεις

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκαν στο παλιό στρατόπεδο Κόδρα 7 εικαστικές εκθέσεις. Μαζί με άλλες τρεις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε χώρους και κτίρια σε όλη την πόλη καθώς και ένα Διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα στο δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, με θέμα τον νεωτερικό λόγο και τη σχέση του με τη σύγχρονη τέχνη, αποτελούν για φέτος τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012» που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη από το 2001.

Στους παλιούς κοιτώνες η έκθεση έχει θέμα «Σημείο Φυγής». Η βασική έννοια της προοπτικής και κατ επέκταση της εικαστικής δημιουργίας μεταφράστηκε ελεύθερα. Ο κάθε καλλιτέχνης μετέφερε την δική του σκέψη. Όχι μόνο πάνω σε χαρτί ζωγραφικής, αλλά σε φωτογραφία, κατασκευή, βίντεο-προβολές…

Κάποια έργα καλά, κάποια όχι ….ελάχιστα εξαιρετικά. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς να δω το σημείο φυγής σε ένα στίβαγμα χαρτοκιβωτίων μέσα στην μέση μια αίθουσας του πρώτου ορόφου που σχηματίζουν ένα δωμάτιο σε φυσικό μέγεθος. Η κατασκευή με τούβλα τσιμέντο και παλιά κατεστραμμένα και σκουριασμένα κομμάτια κάποιας εγκαταλειμμένης παιδικής χαράς μου δημιούργησε θλίψη, γιατί το σημείο φυγής εδώ είναι ξεκάθαρα η «φυγή» από την παιδική μας ηλικία, η φυγή από την αθωότητά μας.

Στο παλιό Διοικητήριο του πρώην στρατώνα η έκθεση Κόδρα Fresh με τίτλο “What we want” μας συστήνει φοιτητές και απόφοιτους Σχολών Καλών Τεχνών. Η προσωπική ματιά του κάθε καλλιτέχνη για το θέμα, δημιουργεί ένα συνοθύλευμα θεμάτων και μέσων. Μερικά έργα αξιοπρόσεχτα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα περισσότερα είναι χωρίς χρώμα. Ασπρόμαυρα. Ίσως λόγο της εποχής που διανύουμε. Ίσως όχι. Αλλά το χρώμα δίνει ένταση και μου αρέσει.

Η έκθεση είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Θέλει όμως να της δώσεις περισσότερη προσοχή από άλλες και θέλει ίσως λίγο ησυχία. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί φυσικά κατά την διάρκεια των εγκαινίων. Πολύς κόσμος. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες με τις παρέες τους και τους φίλους που στέκονταν αρκετή ώρα μπροστά στα έργα για εξηγήσεις, πολλοί καθηγητές των σχολών καλών τεχνών, πολλοί φιλότεχνοι αλλά και πολλοί περαστικοί οι οποίοι απλά πήγαιναν να ακούσουν την Jazz συναυλία-αφιέρωμα στον Σάκη Παπαδημητρίου στο Δασάκι ανάμεσα στα κτίρια, έκαναν το στρατόπεδο να μοιάζει με κυψέλη. Μια ζωντανή, δραστήρια κυψέλη.

Στο τρίτο κτίριο στο βάθος γίνεται μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα Post-Colonial Photo Studio του ινδονήσιου Alex Supartono, που στην αρχή δεν ήθελα να δω γιατί είχα ήδη κουραστεί. Ένας ενθουσιώδης όμως φίλος από την παρέα, φωτογράφος και ο ίδιος με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό του, με τραβάει ενθουσιασμένος για να μου την δείξει. Είχε δίκιο. Είναι πάρα πολύ καλή. Βασισμένη σε δύο κυρίαρχες ιδέες του. Η πρώτη έχει να κάνει με μεγάλα ταμπλό που δημιούργησε με φωτογραφίες παλιές από διάφορα φωτογραφικά στούντιο που έβγαζαν οικογενειακά ή ατομικά πορτραίτα. Η δεύτερη ιδέα του και πιο πρωτότυπη έχει να κάνει με ανθρώπους που διάλεγε μέσα από το πλήθος την αγοράς. Μετά αγόραζε ύφασμα γύρω στα 3 μέτρα από τους πάγκους, έβαζε δύο περαστικούς να το κρατάνε ψηλά και τοποθετούσε μπροστά τα μοντέλα του. Έχει, αν θυμάμαι καλά, οκτώ τέτοια πορτραίτα και πραγματικά είναι υπέροχα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου και την τελευταία μέρα θα πραγματοποιηθεί η Tanz macht Frei. Μία εικαστική performance στην παλιά παραλία.

Η ιδέα βασίζεται σε αναμνήσεις και μύθους αυτής της πόλης. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, πολίτες της Θεσσαλονίκης χόρεψαν ένα βαλς στην παραλιακή οδό, σημερινή λεωφόρο Νίκης. Έτσι στις 18 Σεπτεμβρίου για περίπου μισή ώρα 150 άτομα, εθελοντές που κάνουν ήδη μαθήματα χορού, θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αριστοτέλους και χορεύοντας θα καταλήξουν στον Λευκό Πύργο.

Η δράση αυτή είναι ανοιχτή και μπορεί όποιος παρευρεθεί να χορέψει μαζί με τα 75 ζευγάρια των εθελοντών.

Μέχρι λοιπόν να χορέψουμε όλοι μαζί βαλς κάτω από το αυστηρό βλέμμα στου Λευκού Πύργου, κάντε μία βόλτα από το στρατόπεδο Κόδρα. Αξίζει το κόπο.

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012
Σύγχρονη Τέχνη
7-18 Σεπτέμβριου
Πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα
Ημέρες και ώρες λειτουργείας
Κυ-Πε 20.00 – 23.00
Πα-Σα 20.00 – 24.00

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως