Πινακοθήκη Ουφίτσι | Φλωρεντία | Online

Πινακοθήκη Ουφίτσι | Φλωρεντία | Online

Το Ουφίτσι (Uffizi) είναι ανάκτορο της Φλωρεντίας, που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία – πινακοθήκες στον κόσμο, την Galleria degli Uffizi. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης.

Online | Πινακοθήκη Ουφίτσι
Μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ και να περιηγηθείτε online στη Πινακοθήκη Ουφίτσι (Uffizi Gallery)

Η κατασκευή του παλατιού Ουφίτσι ξεκίνησε το 1560 από τον Τζόρτζιο Βαζάρι κατόπιν παραγγελίας του δούκα της Τοσκάνης Κόζιμο Α’ των Μεδίκων και ολοκληρώθηκε το 1581. Μέρος των θησαυρών της οικογενείας των Μεδίκων είχε διασκορπιστεί κατά τη διάρκεια της εξορίας της και ανακτήθηκε εν μέρει από τον Κόζιμο Α΄ κατά την περίοδο της ηγεμονίας του (1532-74). Αρχικά, το παλάτι είχε ως στόχο να στεγάσει γραφεία (uffizi). Μετά το θάνατο του Βαζάρι και του Κόζιμο το 1574, την ολοκλήρωση του έργου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Μπερνάρντο Μπουονταλέντι κάτω από την επίβλεψη του δούκα Φραντσέσκο Α΄ των Μεδίκων, ο οποίος αποφάσισε το 1581 να μεταφέρει τη συλλογή του έργων τέχνης και πολύτιμων αντικειμένων από το studiolo (σπουδαστήριο) που είχε φτιάξει στο Παλάτσο Βέκιο, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ουφίτσι, τη λεγόμενη Tribuna. Τα επόμενα χρόνια, η συλλογή του Ουφίτσι εμπλουτίστηκε σημαντικά. 

Η ανατολική πτέρυγα του κτιρίου ενσωμάτωσε την αρχαία φλωρεντιανή εκκλησία San Pier Scheraggio και την πτέρυγα προς τα δυτικά που συνδέεται με δύο υπάρχοντα κτίρια, το Νομισματοκοπείο και τη Loggia dei Lanzi. Ο Βάσαρι σχεδίασε μια αρχιτεκτονική ενότητα για να επαναληφθεί σε όλο το κτίριο: μια στοά που πλαισιώνεται από δύο κολώνες, με κόγχες στο ισόγειο και τρία παράθυρα στην επάνω επιφάνεια.
 
Το 1565, με την ευκαιρία του γάμου του γιου του Francesco με τον Giovanna d’Austria, ο Cosimo ζήτησε από τον Vasari να σχεδιάσει ένα ανυψωμένο πέρασμα που θα συνέδεε το Palazzo Vecchio με το Palazzo Pitti, τη νέα κατοικία της οικογένειας. Το πέρασμα ξεκινάει από το  παλάτι, το Palazzo Vecchio, περνάει από το Uffizi, στη συνέχεια περνά παράλληλα με τον ποταμό πάνω από μια στοά και διασχίζει το Ponte Vecchio. Ο διάδρομος συνεχίζει μέσω της πρόσοψης της εκκλησίας της Santa Felicita για να φτάσει στους κήπους Boboli.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως