Αίγλη Γενί Χαμάμ (Yeni Hamam)

Αίγλη Γενί Χαμάμ (Yeni Hamam)

Το Αίγλη Γενί Χαμάμ Café bar and Restaurant, βρίσκεται στη γωνία των οδών Κασσάνδρου και Αγίου Νικολάου (είσοδος) στη Θεσσαλονίκη. Στο χώρο γίνονται συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Γενί χαμάμ (τουρκ. Yeni Hamam, νέο χαμάμ) Ιστορία του χώρου

Εικάζεται ότι κτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα από τον Χουσρέφ Κεντχουντά, κάτοχο ακινήτων στη Θεσσαλονίκη ο οποίος πιθανώς τελούσε χρέη Κεχαγιά (διαχειριστή) για τον Βεζύρη Σοκολού Μεχμέτ πασά. Λειτούργησε ως διπλό λουτρό με ξεχωριστά διαμερίσματα για άνδρες και γυναίκες, με τη συνηθισμένη διάταξη χώρων. To κτήριο έπαψε να λειτουργεί ως λουτρό μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χαμάμ της πόλης. Το 1919 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο και το 1937 αγοράστηκε από κάποιον ιδιώτη που το χρησιμοποίησε ως αποθήκη.
Στη συνέχεια στο εσωτερικό του χαμάμ λειτουργούσε χειμερινός κινηματογράφος ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και στον κήπο της λειτουργούσε και θερινό σινεμά.

Για μια μεγάλη περίοδο λειτούργησε ως συναυλιακός χώρος ενώ σήμερα παραμένει στην ιδιοκτησία ιδιώτη και χρησιμοποιείται ως Café bar and Restaurant με το όνομα “Αίγλη γενι χαμαμ”.

Αίγλη γενί χαμάμ
Ώρες & Μέρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Κυριακή: 19:00 – 03:00
Κασσάνδρου και Αγίου Νικολάου 3
Τηλέφωνο: 2313059024 και 6981844902

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως