Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού)

Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού)

Το Βυζαντινό Μουσείο ή Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού βρίσκεται στη Λεωφόρο Στρατού, απέναντι από το Πεδίον του Άρεως, στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ειδική περιφερειακή μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2005, το μουσείο τιμήθηκε με το «Βραβείο Μουσείου» του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ παράλληλα ως κτίριο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Το 2001 κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης.
Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στις 11 αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και να ταξιδέψει στον κόσμο του Βυζαντίου,Το οπτικοακουστικό υλικό και οι οθόνες αφής που πλαισιώνουν τη μόνιμη έκθεση πληροφορούν για ειδικότερα ζητήματα.

Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου (11 Αίθουσες)

Οι αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου άνοιξαν στο κοινό σταδιακά από το 1997 έως τις αρχές του 2004.  Σε μια έκταση 3.430 τ. μ. παρουσιάζονται μέσω αυθεντικών εκθεμάτων, που προέρχονται κυρίως από τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Μακεδονία γενικότερα, εποπτικού υλικού και πολυμέσων, πτυχές του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού Εκτίθενται 3190 αρχαιολογικά αντικείμενα, κειμήλια και έργα τέχνης από τα 46.000 και πλέον που περιλαμβάνονται σε 11 αίθουσες:

 – Ο Παλαιοχριστιανικός ναός, (Αίθουσα 1)
 – Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία (Αίθουσα 2)
 – Από τη Ηλύσια πεδία στο Χριστιανικό Παράδεισο ((Αίθουσα 3)
 – Από την Εικονομιαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών (Αίθουσα 4)
 – Οι δυναστείες των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων (Αίθουσα 5)
 – Το Βυζαντινό Κάστρο (Αίθουσα 6)
 – Το λυκόφως του Βυζαντιου (1204-1453) (Αίθουσα 7)
 – Συλλογή Ντορης Παπαστρατου (Αίθουσα 8)
 – Συλλογή Δημητρίου Οικονομόπουλου (Αίθουσα 9)
 – Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο (Αίθουσα 10)
 – Ανακαλύπτωντας το παρελθόν (Αίθουσα 11)

Οι συλλογές του Μουσείου

Οι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται από 46.000 και πλέον αρχαία (έως το 1830) κινητά μνημεία και έργα νεώτερης ή σύγχρονης τέχνης, τα οποία χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 20 αι. Το μεγαλύτερο μέρος (αριθμητικά) αποτελούν οι συλλογές των νομισμάτων-σφραγίδων και της μικροτεχνίας, ενώ ακολουθούν εκείνες των γλυπτών και των εικόνων. Ιδιαίτερα σημαντικές, και αριθμητικά, είναι οι Συλλογές των μεγάλων δωρητών του Μουσείου, Δημήτριου Οικονομόπουλου και Ντόρης Παπαστράτου. Η συλλογή των χαρακτικών της Παπαστράτου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διεθνώς. Επίσης το Μουσείο διαθέτει και εκθέτει την πλουσιότερη συλλογή ταφικής ζωγραφικής (3ου-8ου αι.)Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η συλλογή των εικόνων, στην οποία συγκαταλέγονται μοναδικά έργα των μεγαλύτερων επώνυμων ζωγράφων του 16ου-17ου αι., αλλά και αριστουργήματα της παλαιολόγειας ζωγραφικής του 14ου αι. Τα αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου είναι περιζήτητα στις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εκπαιδευτικά προγράμματα – Περιοδικές Εκθέσεις – Δράσεις

Το Μουσείο υλοποιεί σειρά Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείου, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε καθηγητές, ενήλικες, οικογένειες, ΑμεΑ.
Παράλληλα, σχεδόν όλο το χρόνο, έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τις περιοδικές εκθέσεις που οργανώνονται από το Μουσείο. Το Μουσείο Βυζαντινού πολιτισιμού συμμετέχει κάθε χρόνο σε δεκάδες πολιτιστικές δράσεις, όπως η «Νύχτα των Μουσείων», η «Διεθνής Ημέρα Μουσείων», οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η Πανσέληνος του Αυγούστου, οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κ. ά.

Καφέ – εστιατόριο “Β.”

Το “B.” είναι το πρώτο ποιοτικό bar εστιατόριο Μουσείου στην Ελλάδα και από το ξεκίνημα της λειτουργίας του κατάφερε να εκτοξεύσει το museum dining σε άλλα επίπεδα. Το καφέ – εστιατόριο “Β.” προσφέρει με ιδιαίτερο στυλ στους επισκέπτες του από νωρίς το πρωί ένα ξεχωριστό breakfast και προσεγμένα ροφήματα, το μεσημέρι ένα ευχάριστο φιλικό ή business lunch και το βράδυ ως και ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φώς των κεριών.
Πληροφορίες
+30 2310 869 695

info@brestaurant.gr
https://www.facebook.com/Brestaurantbar

Πωλητήριο

Στο πωλητήριο του Μουσείου (του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων), ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει εκδόσεις που σχετίζονται με πολιτιστικά, αρχαιολογικά, ιστορικά θέματα, βιβλία τέχνης, παιδικά βιβλία, αντίγραφα αρχαιολογικών αντικειμένων από την αρχαιότητα έως τη μεταβυζαντινή περίοδο, σύγχρονες κατασκευές εμπνευσμένες από τα εκθέματα του Μουσείου, είδη ένδυσης, κοσμήματα, πρακτικά δώρα, παιχνίδια, αφίσες και κάρτες, κ. ά.

Εισιτήρια

Εισιτήριο κανονικό: 8 ευρώ και  μειωμένο: 4 ευρώ
1η Νοεμβρίου – 31η Μαρτίου Εισιτήριο για όλους: 4 ευρώ
Δεν πληρώνουν εισιτήριο οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας, οι νέοι κάτω των 18 ετών, δημοσιογράφοι, ξεναγοί κλπ

Μπορείτε να βγάλετε και ένα  Ενιαίο εισιτήριο με το οποίο θα δείτε: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λευκός Πύργος, Ρωμαϊκή Αγορά (αρχαιολογικός χώρος και μουσείο), Γαλεριανό συγκρότημα – Αψιδωτή αίθουσα.. Το ενιαίο εισιτήριο έχει διάρκεια 3 μέρες
Ενιαίο εισιτήριο: 15 ευρώ και μειωμένο εισιτήριο: 8 ευρώ

Ώρες Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκού Πύργου από 18/4/2019 έως και 31/10/2019:  Καθημερινά (Δευτέρα έως και Κυριακή) 8:00 -20:00
Ποιές μέρες το Μουσείο είναι κλειστό
Το Μουσείο παραμένει κλειστό στις: 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, ημέρα του Πάσχα, Πρωτομαγιά (επίσημες αργίες του Κράτους).
Τις λοιπές ημέρες αργίας (Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος, Δεκαπενταύγουστο και 28η Οκτωβρίου) λειτουργεί σύμφωνα με το κανονικό ωράριο.
Επίσης κάθε χρόνο τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων, το Μουσείο λειτουργεί κανονικά και με ελεύθερη είσοδο.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ
Το Μουσείο λειτουργεί τη Μεγάλη Παρασκευή 12:00-17:00 και το Μεγάλο Σάββατο 08:00-15:00.

Πως θα έρθετε στο Βυζαντινό Μουσείο (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)

Με λεωφορείο ΟΑΣΘ

Από Ανατολικά προς το κέντρο της πόλης
Γραμμές 7, 10, 11, 12, 31, 58 Στάση Στρατηγείο – Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Γραμμή 8 Στάση Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Γραμμές 3, 5, 6, 33, 39, 78 Στάση Δημαρχιακό Μέγαρο
Από το κέντρο της πόλης προς το Μουσείο
Γραμμές 3, 10, 11, 12, 31, 39 Στάση Στρατηγείο – Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Γραμμή 3 Στάση Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Με το αυτοκίνητο

Το Μουσείο είναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στάθμευσης. Ο κοντινότερος σταθμός αυτοκινήτων βρίσκεται στο υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Για την εξυπηρέτηση των λεωφορείων (groups, σχολεία) υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης μπροστά στην είσοδο του Μουσείου, Λ. Στρατού 2.

Με το ποδήλατο

Υπάρχει χώρος στάθμευσης ποδηλάτων και άλλων δίκυκλων μπροστά στην είσοδο του Μουσείου, Λ. Στρατού 2.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως