Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ)

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ)

Ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 Ιανουαρίου 1961. Πρώτος πρόεδρος του οργανισμού διετέλεσε ο Γεώργιος Θεοτοκάς και πρώτος καλλιτεχνικός καλλιτεχνικός διευθυντής ο Σωκράτης Καραντινός.
.

Κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του, έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ήταν το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Το φθινόπωρο του 1962 η έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μεταφέρθηκε στο νεότευκτο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.Στόχος του, από την εποχή της ίδρυσής του, ήταν η διδασκαλία έργων του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, η πραγματοποίηση περιοδειών στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας (από το 1962), η οργάνωση παραστάσεων αρχαίου δράματος ή άλλων κλασικών έργων στα σωζόμενα αρχαία θέατρα και αλλού, καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.Από τον Μάιο του 1996, το ΚΘΒΕ είναι μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης (union-theatres-europe.eu) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Η Παιδική σκηνή του ΚΘΒΕ που ιδρύθηκε το 1977 αλλά και η Νεανική σκηνή που ιδρύθηκε το 2003 παρουσιάζουν σε ετήσια βάση υψηλής αισθητικής παραστάσεις για παιδιά και νέους.Το 2002 ξεκίνησε η λειτουργία των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Απο το 1973 η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για το έργο της, αποτελεί φυτώριο για νέους ηθοποιούς. Οι σπουδές διαρκούν τρία (3) χρόνια και παρέχονται δωρεάν. Οι προκριματικές και εισαγωγικές εξετάσεις διεξάγονται το Σεπτέμβριο κάθε έτους. Κατά μέσο όρο εισάγονται κάθε χρόνο δέκα με δώδεκα σπουδαστές.

Το 2013 ξεκίνησε η παρουσίαση μιας σειράς θεματικών εκδηλώσεων με τίτλο «Big Days», που αποτελούν μια νέα πρόταση του ΚΘΒΕ, με στόχο να «συστήσει» στο κοινό του σημαντικούς συγγραφείς του παγκόσμιου θεάτρου, έργα των οποίων παρουσιάζονταν την ίδια περίοδο στο Κρατικό Θέατρο, με μεγάλα ολοήμερα αφιερώματα. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Βιβλιοθήκη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Η δημιουργία της βιβλιοθήκης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είχε ως σκοπό την τεκμηρίωση και προβολή των παραστάσεων του θεάτρου από την ίδρυσή του ως τις μέρες μας. Είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου και παρέχει στους ενδιαφερόμενους πρόσβαση στο Αρχείο παραστάσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη συλλογή του.

Το ΚΘΒΕ διαθέτει πέντε χειμερινές σκηνές:

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ)

Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός 
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Το ΚΘΒΕ διαθέτει δύο ανοιχτά θερινά θέατρα:

Το ΚΘΒΕ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως