ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκη

ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκη

Το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ στεγάζεται σε ένα μοναδικής αξίας κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα, τη Βίλα Καπαντζή.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ στεγάζεται σε ένα μοναδικής αξίας κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα, τη Βίλα Καπαντζή. Το ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)  στη Θεσσαλονίκη άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο 1989, με την επωνυμία Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος της ΕΤΕ. Με τη μορφή αυτή λειτούργησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 1997. Κατά το διάστημα αυτό, το Κέντρο έδωσε το δικό του διακριτό στίγμα στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας εκθέσεις τέχνης (ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας) και αρχιτεκτονικής.
Μια από τις σημαντικότερες και χρονικά εκτενέστερες συνεργασίες ήταν με την Αγιορειτική Φωτοθήκη, που κατέληξε στην παρουσίαση τεσσάρων εκθέσεων με φωτογραφικό υλικό μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.
Το 1997, η ΕΤΕ υπήγαγε στην αρμοδιότητα του ΜΙΕΤ τα Πολιτιστικά της Κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Έκτοτε, το Πολιτιστικό Κέντρο αναπτύσσει τις δραστηριότητές του κυρίως με εκθέσεις στον τομέα των εικαστικών τεχνών. Το 1997, πρώτο χρόνο της υπαγωγής του στο ΜΙΕΤ, το Κέντρο συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη 1997, παρουσιάζοντας σημαντικές εκθέσεις (Φρανθίσκο Γκόγια, ‘Αλμπιν Μπρουνόφσκι).
Πολιτική του Κέντρου ήταν εξαρχής να διευκολύνει πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης που δεν διέθεταν τον αναγκαίο χώρο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε αδιάλειπτα, ήδη από το 1994, με τη μεγάλη διεθνή φωτογραφική διοργάνωση Φωτοσυγκυρία και φιλοξένησε εκθέσεις διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών φωτογράφων.
Το Κέντρο έχει οργανώσει εκθέσεις από κοινού με διάφορους φορείς: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, Βρετανικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας Καλαμαριάς Χρήστος Καλεμκερής, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Αλμπέρ-Καν (Παρίσι).
Εκτός από την εκθεσιακή του λειτουργία, το Κέντρο περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του προβολές και εκδηλώσεις λόγου, είτε στο πλαίσιο των εκθεσιακών του δραστηριοτήτων είτε σχετικές με τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ. Επιπρόσθετα, από τον Φεβρουάριο του 2000 στο Κέντρο λειτουργεί Βιβλιοπωλείο με όλες τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, της ΕΤΕ και του Ιστορικού της Αρχείου.
Το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, πιο γνωστό ως ΕΛΙΑ, αποτελεί τμήμα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης από τον Οκτώβριο του 2009. Ως βασικό στόχο έχει τη διάσωση, συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη, έκθεση και έκδοση αρχεικού και έντυπου υλικού του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα, το οποίο αφορά κυρίως την ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. Παράλληλα, στοχεύει στη στήριξη της έρευνας και τη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και ακαδημαϊκών κατευθύνσεων. Ιδρύθηκε το 1980 από τον Μάνο Χαριτάτο και τον Δημήτρη Πόρτολο. Στα χρόνια της δραστηριότητάς του έχει εντοπίσει και συγκεντρώσει πολύτιμο υλικό που, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, ίσως να χανόταν για πάντα.
Το ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 1997. Από το 1997 έως το 2000 φιλοξενήθηκε στην Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Το 2000 απέκτησε δική του στέγη στην οδό Θεοφίλου 13, στην Άνω Πόλη. Μετά την ενσωμάτωση του ΕΛΙΑ στο ΜΙΕΤ, και από την άνοιξη του 2011, στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή.
Διαθέτει τμήμα αρχείων, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο. Στη συλλογή αρχείων φυλάσσονται αρχεία ιστορικού, λογοτεχνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, που προέρχονται είτε από απευθείας δωρεές προς το ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη ή από μεταφορά από την Αθήνα αρχείων που αφορούν τη βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά είναι τα αρχεία των Κλείτου Κύρου, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Ανέστη Ευαγγέλου, Ζωής Καρέλλη, Κάρολου Τσίζεκ, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Χαρίσιου Βαμβακά, το αρχείο Βουλγαρικής Κατοχής στη Μακεδονία και Θράκη, τα αρχεία των Μωρίς Σαλτιέλ, Βασίλη Τατάκη, Ξενοφώντα Κοκόλη, Αλέκας Γερόλυμπου, της οικογένειας Πλατσούκα και της καπνοβιομηχανίας Χατζηγεωργίου. Ακόμη, το αρχείο προφορικών μαρτυριών για την περίοδο της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου. Μοναδικό απόκτημα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι η ψηφιοποιημένη συλλογή καρτποστάλ του Άγγελου Παπαϊωάννου που περιλαμβάνει περισσότερες από 1000 καρτποστάλ της οθωμανικής περιόδου. Χιλιάδες ψηφιακές εικόνες της πόλης περιλαμβάνει και η συλλογή Ιορδάνη Βλαχόπουλου. Σημαντικά φωτογραφικά τεκμήρια για τη Θεσσαλονίκη από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα περιέχει η Συλλογή του Γιώργου Δέλλιου. Ανάμεσά τους, δύο από τις παλιότερες φωτογραφίες της πόλης, χρονολογημένες στα 1873 και πολλές φωτογραφίες από την πυρκαγιά του 1917
ΜΙΕΤ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τρίτη έως και Κυριακή 10:30-18:00, Δευτέρα κλειστά (χειμερινό ωράριο)
Η είσοδος στις εκθέσεις είναι ελεύθερη
τηλ. 2310 295 170 • 2310 295 177
θυρωρείο για Σάββατο & Κυριακή 2310 295 150
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Δευτέρα έως και Παρασκευή 8:00-15:00
τηλ. 2310 295 170 • 295 171 • 295 177
mietthe2@otenet.gr
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
Τρίτη έως και Παρασκευή 10:00-14:00
τηλ. 2310 295 149
mietthe3@gmail.com
ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Τρίτη έως και Παρασκευή 10:00-14:00
τηλ. 2310 295 149
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Δευτέρα έως και Παρασκευή 9:30-14:30
Συνιστάται η τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την επίσκεψη
τηλ. 2310 295 148 • 2310 295 176
eliathes@miet.gr
Ομαδικές ξεναγήσεις – Σχολικές επισκέψεις
Ομαδικές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία. Για να κάνετε κράτηση  για ομαδικές ξεναγήσεις ή για σχολικές επισκέψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας είτε μέσω τηλεφώνου στο 2310 295 170, καθημερινά από τις 8:00 έως τις 15:00, είτε μέσω υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος στη διεύθυνση mietthe2@otenet.gr
Κινηματογράφιση – Φωτογράφιση
Η ερασιτεχνική φωτογράφιση και κινηματογράφιση για προσωπική χρήση επιτρέπεται σε όλους τους χώρους του ΜΙΕΤ χωρίς χρήση φλας και πρόσθετου επαγγελματικού εξοπλισμού. Απαγορεύεται η φωτογράφιση ή κινηματογράφιση του προσωπικού του Ιδρύματος. Το υλικό των ερασιτεχνικών φωτογραφίσεων απαγορεύεται να αναπαραχθεί για εμπορικούς σκοπούς σε οποιοδήποτε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο.
Η επαγγελματική φωτογράφιση και κινηματογράφιση για εμπορικούς, διαφημιστικούς, σκοπούς στους χώρους του ΜΙΕΤ απαγορεύεται. Επαγγελματική φωτογράφιση επιτρέπεται μόνο για ερευνητικούς, επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς ή καλλιτεχνικούς σκοπούς, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος και έγκρισης αυτού από το Ίδρυμα.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν το σχετικό αίτημα στο mietthe2@otenet.gr με την ένδειξη στο θέμα Επαγγελματική Φωτογράφιση, τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τη φωτογράφιση / κινηματογράφιση.
Wi-Fi
Οι επισκέπτες μας μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν το ασύρματο δίκτυο.
Συνδέστε τις κινητές συσκευές σας με το MIETGuest, και ενημερωθείτε κατά την άφιξή σας για τον κωδικό από το προσωπικό του Κέντρου.
Κατοικίδια
Η είσοδος κατοικίδιων ζώων επιτρέπεται μόνο στον αύλειο χώρο και στον κήπο. Επιτρέπεται η πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους μόνο σε σκύλους-οδηγούς που συνοδεύουν άτομα με μειωμένη όραση, ή κατά περίπτωση κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Με λεωφορείο ΟΑΣΘ
Από Ανατολικά προς το κέντρο της πόλης. Γραμμές: 1, 1Ν, 3Κ, 5, 5Α, 5Β, 6. (στάση Ανάληψη)
Από το κέντρο της πόλης προς το ΜΙΕΤ. Γραμμές:  3Κ, 5, 5Α,6. (στάση Πέτρου Συνδίκα) είσοδος από την παραλιακή πλευρά του κτιρίου, επί της οδού Κίμωνος Βόγα.
Με το αυτοκίνητο
Το Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή) βρίσκεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 108. Υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στάθμευσης για το κοινό στην αυλή του κτηρίου (είσοδος από την οδό Κίμωνος Βόγα με κατεύθυνση Μ. Μπότσαρη – Π.Συνδίκα).
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βίλα Καπαντζή
www.miet.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως