Πλατεία Αριστοτέλους

Πλατεία Αριστοτέλους

H Πλατεία Αριστοτέλους είναι η δημοφιλέστερη από τις πλατείες της Θεσσαλονίκης. Τα όρια της ξεκινάνε λίγο πάνω από την οδό Μητροπόλεως από δύο ημικυκλικά δίδυμα (λόγω εμφάνισης) εμβληματικά κτίρια που δεσπόζουν δεξιά και αριστερά το Electra palace hotel και το κινηματοθέατρο Ολύμπιον. Τα δύο κτίρια ανεγέρθησαν τη δεκαετία του 1960.
Η πλατεία διασχίζει τη Μητροπόλεως και συνεχίζεται μέχρι την λεωφόρο Νίκης, στην θάλασσα.
Είναι στην καρδιά της πόλης, μέσα στο κέντρο – ζωντανή, γεμάτη κόσμο και κίνηση. Δεξιά και αριστερά της πλατείας υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια καθώς είναι η πλέον επισκέψιμη πλατεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ως η δημοφιλέστερη πλατεία της πόλης είναι και χώρος πολιτικών συγκεντρώσεων και ποικίλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου – Το σχέδιο του Εμπράρ

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας που αναμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη ο Ερνέστ Εμπράρ, ήταν αυτός που  σχεδίασε την πλατεία αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, (μέσα σε 32 ώρες έκαψε 9.500 σπίτια σε έκταση 1.000.000 m² και άφησε άστεγα πάνω από 70.000 άτομα).
 Αρχικά η πλατεία – θα ονομαζόταν Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου – και στο κεντρικό της σημεία θα είχε ένα μεγάλο άγαλμα του Αλέξανδρου. Τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας προέβλεπαν δένδρα, συντριβάνια, μεγαλοπρεπή κτίρια και έναν άξονα, που θα ξεκινούσε από τη θάλασσα και θα κατέληγε (πάνω από τη σημερινή Εγνατία) όπου θα χτιζόταν ένα επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο (πλατεία Δικαστηρίων).

Η πλατεία Αριστοτέλους σήμερα

Τα πράγματα δεν έγιναν όπως ακριβώς τα σχεδίασε ο Εμπράρ, λόγω έλλειψης κονδυλίων, υπήρξαν πολλές απλοποιήσεις και τροποποιήσεις.
Σημαντικό είναι ότι ο άξονας που οραματίστηκε ο αρχιτέκτονας υπάρχει και  από τη θάλασσα φθάνει μέχρι την πλατεία Δικαστηρίων που όμως δεν θα δείτε κανένα δικαστικό μέγαρο αλλά κάτι απείρως καλύτερο για τη πόλη: Η Αρχαία Αγορά (Ρωμαική Αγορά) Θεσσαλονίκης – δείτε πως και πότε ανακαλύφθηκε.
Η οριστική διαμόρφωση της πλατείας Αριστοτέλους έγινε κατά την δεκαετία του 1960. Παρ’ όλα αυτά δεν παύει να είναι η εντυπωσιακότερη και μεγαλοπρεπέστατη πλατεία της Θεσσαλονίκης!
Δείτε μια αεροφωτογραφία της πλατείας που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφήμιση της Absolut Vodka

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως