Σταθμός Μετρό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης

Σταθμός Μετρό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης

Ο Σταθμός Μετρό Βενιζέλου είναι ο υπό κατασκευή σταθμός μετρό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις γραμμές 1 και 2 του Μετρό.
Η λειτουργία του Μετρό είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει.  Η κατασκευή του σταθμού καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό από αρχαιολογικά ευρήματα ενώ η εταιρία που επιβλέπει το έργο (Αττικό Μετρό), χαρακτήρισε τον αρχαιολογικό χώρο υψηλής σημαντικότητας. Στο εργοτάξιο του σταθμού βρέθηκαν σε βάθος 5,4 μέτρων, η ρωμαϊκή λεωφόρος Decumanus Maximus, μαζί με καταστήματα και σπίτια τα οποία βρίσκονταν κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας οδού (σημερινή οδός Εγνατίας).
Η ανακάλυψη ήταν τόσο μεγάλη, που καθυστέρησε ολόκληρο το έργο για χρόνια. Ένας ιστορικός ονόμασε την ανακάλυψη “Βυζαντινή Πομπηία“.
Η Αττικό Μετρό ήθελε να αποσυναρμολογήσει τον δρόμο και στη συνέχεια να τον επανασυναρμολογήσει εκτός αρχαιολογικού χώρου, ενώ, το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της πόλης επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη ήθελε να επανασχεδιαστεί το δίκτυο του μετρό ώστε η ανακάλυψη να εκτεθεί in situ. Το ζήτημα κατέληξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η Αττικό Μετρό αποφάσισε να κατασκευάσει τις σήραγγες σε βάθος 31 αντί για 14 μέτρα και να διαμορφώσει τον σταθμό ώστε τα ευρήματα να εκτεθούν εντός αυτού, όπως συνέβη στον σταθμό Σύνταγμα του μετρό της Αθήνας. Ο σταθμός Βενιζέλου αποφασίστηκε να περιλαμβάνει, έναν ανοικτό αρχαιολογικό χώρο, τον πρώτο του είδους του στον κόσμο, ώστε η αρχαία Εγνατία οδός να παραμείνει στη θέση της.
Μετά τις Εθνικές εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2019 η απόφαση αυτή τέθηκε σε αμφισβήτηση και η επιθυμία της νέας κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να γίνει απόσπαση- αποσυναρμολόγηση των αρχαίων και επανατοποθέτησή τους σε Μουσείο που θα κατασκευαστεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό στη δυτική πλευρά της πόλης. Ο κύριος λόγος  για αυτή τη μεταστροφή είναι ο ισχυρισμός της κατασκευάστριας εταιρίας, ότι αν παραμείνουν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου θα καθυστερήσει η παράδοση του Μετρό. (Υπενθυμίζουμε πως η ημερομηνία παράδοσης του μετρό είναι το 2023).
Η απόφαση με την οποία συμφώνησε και το δημοτικό συμβούλιο του δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, βρήκε αντίθετους πολλούς Θεσσαλονικείς, επιστημονικούς φορείς και Αρχαιολόγους που έκαναν πολλές προσπάθειες για να αποτραπεί η μεταφορά των αρχαίων.
Με πληροφορίες και απο Βικιπαίδεια

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως