Πράκτορας Σόνυα | Μπεν Μακιντάιρ

Πράκτορας Σόνυα | Συγγραφέας: Μπεν Μακιντάιρ | Εκδότης: Κλειδάριθμος |ISBN: 9789606452024 | Αριθμός Σελίδων: 568 | Διαστάσεις: 14 Χ 20.5 | Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2021

Τη ζωή μίας άγνωστης στους περισσότερους από εμάς κατασκόπου, εκείνη της Ούρσουλας Κουτσίνσκι, έρχεται να μας αφηγηθεί ο ειδικευμένος στις κατασκοπευτικές ιστορίες συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο Μπεν Μακιντάιρ στο Πράκτορας Σόνυα, ένα βιβλίο ιστορικό και βιογραφικό, που προσιδιάζει όμως περισσότερο στο μυθιστόρημα.

Ο Μπεν Μακιντάιρ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό μέσα από τα βιβλία του Επιχείρηση Κιμάς και Ο κατάσκοπος και ο προδότης. Όσοι τα έχουν διαβάσει γνωρίζουν ότι ο Μακιντάιρ διαθέτει αναμφισβήτητα το χάρισμα του δεινού αφηγητή. Στο τελευταίο του βιβλίο όμως, το Πράκτορας Σόνυα, η ίδια η Ιστορία αποδεικνύεται ακόμα πιο ιακνός αφηγητής από τον ίδιο. Και αυτό διότι η βιογραφία της πράκτορος Ούρσουλα Κουτσίνσκι, της Γερμανοεβραίας που κατασκόπευσε επί είκοσι ολόκληρα χρόνια για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης με το ψευδώνυμο Σόνυα, είναι από μόνη της πολύ πιο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα από όσο θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ κανείς.

Πράκτορας Σόνυα

Εξώφυλλο από το βιβλίο Πράκτορας ΣόνυαΜπορεί η πράκτορας Σόνυα να μη γνώρισε τη δημοτικότητα της περίφημης Μάτα Χάρι, η ζωή της όμως ήταν εφάμιλλη σε κινδύνους και μυστικοπάθεια, όπως, άλλωστε και εκείνη της διάσημης ομολόγου της.

Η Ούρσουλα ανδρώθηκε στο Βερολίνο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και γνώρισε από νωρίς τη φτώχεια και την αδικία που ήταν βαθιά ριζωμένες στη Γερμανία μετά την ήττα της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό αρκούσε για να την κάνει ευπειθή κομμουνίστρια. Ακολουθώντας τον αρχιτέκτονα σύζυγό της στη Σανγκάη το 1930, η Ούρσουλα θα μυηθεί στην κατασκοπία από τη στενή της φίλη και συγγραφέα, την Άγκνες Σμέντλεϊ. Έκτοτε θα παραμείνει επί είκοσι συναπτά έτη πιστή οπαδός του κομμουνισμού και θα ανταμειφθεί με τον βαθμό του συνταγματάρχη για τις κατασκοπευτικές της υπηρεσίες στην ΕΣΣΔ.

Το αξιοθαύμαστο στην ιστορία της Ούρσουλας- Σόνυας είναι ότι κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά την κατασκοπευτική δράση με τη μητρότητα, αφού ήταν συγχρόνως, εκτός και από πράκτορας της ΕΣΣΔ, και μητέρα τριών παιδιών. Το πρώτο της παιδί, ο Μίχαελ, ήταν του πρώτου στη σειρά συζύγου της, του Ρούντολφ Χάμπουργκερ και τα άλλα δύο καρποί των σχέσεών της με έτερους κατασκόπους της Σοβιετικής Ένωσης.

H Oύρσουλα-Σόνυα εκπαιδεύτηκε στη Μόσχα, μαθαίνοντας να κατασκευάζει πομπούς. Έτσι μετέδιδε, από τις χώρες στις οποίες διαβιούσε, ένα σωρό χρήσιμες πληροφορίες για το σταλινικό καθεστώς της Ρωσίας. Τα παιδιά της και η “ταμπέλα” της “νοικοκυράς”, ήταν, αναντίρρητα η καλύτερη κάλυψη που θα μπορούσε να έχει μία κατάσκοπος, αφού της επέτρεπαν να διασκεδάζει τις όποιες υποψίες των γύρω της με πειστικό τρόπο. Η ζωή της Ούρσουλας, όμως, κάθε άλλα παρά εύκολη ήταν. Τα πρωί ήταν μια φυσιολογική, κατ’ όλους, μητέρα και νοικοκυρά και τα βράδια λειτουργούσε τον παράνομο πομπό της θέτοντας την ίδια και τα παιδιά της σε κίνδυνο.

Κομβικό σημείο της δράσης της θεωρείται η γνωριμία της με τον Κλάους Φουξ, τον κατάσκοπο και φυσικό επιστήμονα που εργαζόταν στο Πρόγραμμα Μανχάταν για τη δημιουργία της ατομικής βόμβας και κατάφερε να κλέψει τα σχέδια για την κατασκευή της και να τα παραδώσει στους Σοβιετικούς. Η πράκτορας ήταν ο σύνδεσμός του και ο διαβιβαστής στο Κέντρο των απόρρητων αυτών πληροφοριών. Έτσι, ο Στάλιν γνώριζε τα πάντα για την ατομική βόμβα, ενώ οι Σύμμαχοι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα ότι ο Σοβιετικός δικτάτορας ήξερε τα πάντα για το υποτιθέμενο “απόρρητο” σχέδιό τους.

Η Ούρσουλα επέζησε της Μεγάλης Εκκαθάρισης που εξαπέλυσαν τα λαγωνικά του Στάλιν το 1937 και δεν συνελήφθη ποτέ από την αστυνομία των χωρών στις οποίες έζησε. Υπήρξε τυχερή, όσο και ικανή, μια γυναίκα προικισμένη με σπάνιες φυσικές και ψυχολογικές αντοχές. Προς το τέλος της ζωής της παραιτήθηκε οικειοθελώς από την κατασκοπία και υπήρξε και πάλι εξαιρετικά τυχερή που το σύστημα την άφησε έτσι απλά να φύγει, χωρίς κυρώσεις. Έκτοτε έγινε συγγραφέας, με το προσωνύμιο Ρουθ Βέρνερ, συγγράφοντας κυρίως βιβλία για νέους και παιδιά, αλλά και την αυτοβιογραφία της. Χάρη στο ημερολόγιο και τις σημειώσεις που τόσο σχολαστικά κρατούσε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με τόσες λεπτομέρειες την προσωπική της ζωή. Μια ζωή απίθανη, σαν παραμύθι, την οποία αφηγείται στο παρόν πόνημα με εξίσου μεγάλη γλαφυρότητα ο Μπεν Μάκινταιρ.

“Η Ούρσουλα Κουτσίνσκι έζησε πολύ, όπως είχε προβλέψει ο γηραιός τεχνίτης πορσελάνης. Ήταν δέκα χρονών όταν ξέσπασε η επανάσταση των μπολσεβίκων, και ογδόντα δύο όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου.{…}Πέρασε όλη την ενήλικη ζωή της αγωνιζόμενη για κάτι που πίστευε ότι ήταν σωστό και πέθανε γνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος του ήταν λάθος. Μολοντούτο, κοίταζε στο παρελθόν με ικανοποίηση: Είχε παλέψει ενάντια στον ναζισμό, είχε αγαπήσει πολύ, είχε μεγαλώσει παιδιά, είχε γράψει μια μικρή βιβλιοθήκη από καλά βιβλία και είχε βοηθήσει τη Σοβιετική Ένωση να συμβαδίσει με τη Δύση στον πυρηνικό εξοπλισμό, διασφαλίζοντας μιαν εύθραυστη ειρήνη”.

Πράκτορας Σόνυα | Μπεν Μακιντάιρ | Βιβλιοπαρουσίαση Λεύκη Σαραντινού

Δώδεκα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα (2020-21)

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε