Γυναικα με κουρασμένα μάτια μπροστά σε λάπτοπ

Προστασια απο ακτινοβολια οθόνης υπολογιστή, κινητού

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει κάνει να περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας μας μπροστά από οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτό έχει ως συνέπεια πέρα από τις μυοσκελετικές επιπτώσεις τη μεγάλη έκθεση τον ματιών μας στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες υπολογιστών, αλλά και smartphones, laptops, tablet, ορισμένες τηλεοράσεις, τις συσκευές δηλαδή που χρησιμοποιούμε καθημερινά για πολλές ώρες

Η ακτινοβολία ή μπλε-φως, είναι πολύ βλαβερή για τα μάτια μας και την όραση γενικότερα. Συγκεκριμένα προκαλεί βλάβες στον φακό του ματιού μας και στο πίσω μέρος του, δηλαδή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και πιο συγκεκριμένα στην ωχρά κηλίδα που είναι και το πιο φωτοευαίσθητο σημείο (είναι το μέρος του ματιού μέσω του οποίου βλέπουμε τις λεπτομέρειες, τα χρώματα και την αντίληψη των αποστάσεων) για αυτό και τελευταία παρατηρούμε όλο και πιο συχνά νεανικούς καταρράκτες και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ακόμη και σε νέους ανθρώπους.

Συμπτώματα και κίνδυνοι από την ακτινοβολία των οθονών

Τα συμπτώματα της έκθεσης στην μπλε ακτινοβολία είναι τα εξής:

  • θολή όραση,
  • ερεθισμός των ματιών,
  • πονοκέφαλος,
  • κόπωση,
  • ξηροφθαλμία
  • διαταραχές στον ύπνο.

Από την μπλε ακτινοβολία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τα παιδιά διότι το οπτικό τους σύστημα βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη. Ο φακός του ματιού τους και ο κερατοειδής έχουν μεγαλύτερη διαύγεια με αποτέλεσμα να περνάει περισσότερη μπλε ακτινοβολία μέσα σε αυτό προκαλώντας όλα τα παραπάνω.

Μεγάλο ποσοστό κινδύνου έχουν επίσης τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη γιατί ο φακός που τοποθετείτε δεν έχει την δυνατότητα να φιλτράρει όπως ο φυσικός φακός. Ίδιο ποσοστό κινδύνου έχουν επίσης οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό εκφύλισης της ωχράς κυλίδας ή έχουν αλλοιώσεις της ωχράς τόσο κληρονομικές όσο και επίκτητες.

Πώς θα προστατευθούμε από την μπλε ακτινοβολία;

Η χρήση γυαλιών με ειδική επίστρωση που αποκόπτει το μεγαλύτερο μέρος της μπλε ακτινοβολίας αφήνοντας μικρό μέρος αυτής να περνά όπως το μπλε-τιρκουάζ που είναι ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι και αποκόπτει το μπλε-μωβ που οι ακτίνες του είναι υπεύθυνες για όλες τις βλάβες που έχουμε αναφέρει.

Οι φακοί αυτοί έχουν 100% προστασία UV420 παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από την ακτινοβολία ακόμη και από τους φακούς ηλίου που είναι UV400.


DESIGNER COLLECTION
Δημητρίου και Καραολή 14 Θέρμη ΤΚ 57001
ΤΗΛ: 2310 463973
email: designer.collection@hotmail.com
eshop: www.designercollection.gr
instagram: www.instagram.com/optika_designer_collection/
facebook: www.facebook.com/profile.php?id=100054274940065
Φωτογραφία από Depositphotos.com


Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις


 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως