Ψαραντώνης
Ψαραντώνης

Ψαραντώνης | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Ψαραντώνης | Guest- Σωκράτης Σινόπουλος. Μια πρωτότυπη συνάντηση της κριτικής λύρας με την ποντιακή Τέταρτη 22 Φεβρουαρίου


Ο Ψαραντώνης, ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, ο οποίος έχει εμπλουτίσει με τους ήχους και τις ερμηνείες του την Κρητική, τη Μεσογειακή και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, έρχεται για μια μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μας αφηγηθεί αρχέγονες και ταυτόχρονα σύγχρονες μουσικές ιστορίες.

Ο Ψαραντώνης, χαρακτηριστική μορφή της Κρήτης και «Πρώτος Λυράρης της Ελλάδας», είναι ο μεγαλύτερος ανανεωτής της παράδοσής μας. Ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακαλύπτουν, είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζοντας ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βραβεύει ως τον «Πρώτο Λυράρη της Ελλάδας”.

Την έμπνευση του την αντλεί από τη φύση, τον ήχο του αέρα, τα βουνά, τη θάλασσα, το κελάηδισμα των πουλιών, τους ανθρώπους, αλλά και από την ίδια την παράδοση, γιατί για εκείνον η παράδοση είναι οτιδήποτε κουβαλούμε από τον τόπο μας και οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό τόσο στους προγόνους μας όσο και στους επόμενους από εμάς.

«Η παράδοση κρατάει για πάντα. Χωρίς ρίζα, δεν υπάρχει ούτε φύλλο ούτε καρπός. Η παράδοση είναι η τέχνη του λαού, η πίστη του. Χρειάζεται να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας οι νεότεροι, όλα τα παιδιά μας» λέει ο ίδιος .

Η ασκητική φιγούρα με τα μακριά γκρίζα μαλλιά και τα πυκνά γένια που μοιάζει να έρχεται από τα βάθη των αιώνων και να προχωράει στο άπειρο μέλλον, αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα μουσικού, που η κάθε του εμφάνιση είναι μια μεταφυσική εμπειρία, ειδικά για εκείνους που τον βλέπουν πρώτη φορά. Σε κάθε συναυλία του «κεντάει» διαφορετικά και ξεσηκώνει τα πλήθη με τον ήχο της λύρας του και της φωνής του.

Σ’ αυτή την μεγάλη συναυλία, ο ιδιαίτερος καλεσμένος του Ψαραντώνη θα είναι ο Σωκράτης Σινόπουλος, που ανήκει στους κορυφαίους δεξιοτέχνες της ποντιακής λύρας με την οποία έχει ταυτιστεί το όνομά του, διότι σ’ αυτόν οφείλεται κατά κύριο λόγο η αναβίωση αυτού του οργάνου. Με την φήμη του να ξεπερνά τα σύνορα, με πολλές συναυλίες και συνεργασίες με ξένους καλλιτέχνες, θα συνυπάρξει για πρώτη φορά με τον μεγάλο θρύλο της κρητικής λύρας.

Με τη θεϊκή του λύρα και τη χαρακτηριστική φωνή του ο Ψαραντώνης θα μας ταξιδέψει με την μουσική που του έμαθαν οι Θεοί και θα μας κάνει να «νιώσουμε τον παλμό.»

Είπαν για τον Ψαραντώνη:
«Λύρα Ευλογημένη», Nick Cave
«Ο Τζίμι Χέντριξ της ελληνικής λύρας», World Music Institute
«Είναι το ζωντανό πνεύμα του Διόνυσου », Γιάννης Αγγελάκας
«O Ψαραντώνης δεν είναι αυτού του κόσμου, τα blues του σκίζουν την καρδιά», Μάκης Μηλάτος

Συντελεστές
Ψαραντώνης- λύρα, φωνή
Γιωργής Ξυλούρης –λαούτο, φωνή
Λάμπης Ξυλούρης- ούτι, φωνή
Νίκη Ξυλούρη – μπεντίρ, στάμνα, φωνή
Special Guest- Σωκράτης Σινόπουλος- – ποντιακή λύρα


► Info

Ψαραντώνης
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη 35€ – A ζώνη 30€ – (25 €) Β ζώνη 25€ – ( 20 €) Γ ζώνη 20€

Προπώληση
Ηλεκτρονικά – www.tch.gr, viva.gr
Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης,.
Τηλ. 2310 895938-9.
Εκδοτήρια Πλ. Αριστοτέλους  • Το cityportal σας συνιστά πριν μεταβείτε σ έναν χώρο, να επικοινωνείτε μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρα και ώρα, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει ακύρωση, αλλαγή, ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη. Πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών, εκδηλώσεων με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως