Rediviva Cucina Povera, το αγαπημένο εναλλακτικό εστιατόριο, μεζεδοπωλείο στην Άνω Πόλη

“Rediviva Cucina Povera”, (η αναγεννημένη κουζίνα των φτωχών). Εναλλακτικό εστιατόριο, μεζεδοπωλείο στην Άνω Πόλη στη Θεσσαλονίκη που έχει ως φιλοσοφία την ποιοτική και δημιουργική μεσογειακή κουζίνα. Μεσογειακή κουζίνα με απλά “ταπεινά” υλικά (ότι προσφέρει απλόχερα η φύση, το χωράφι, το δάσος, η θάλασσα), αλλά με δημιουργική προσέγγιση και φαντασία.

Η Άνω Πόλη και τα Κάστρα είναι μια χρονομηχανή. Μια πόλη μέσα στην πόλη. Όπως ανηφορίζεις την Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου πίσω από το Διοικητήριο, ξαφνικά βρίσκεσαι ανάμεσα σε χαμηλά σπιτάκια με γλάστρες και μικρά μπαλκόνια. Κάποια είναι αρχοντικά, φρεσκοβαμμένα με άσπρη μπογιά και μπλε παντζούρια και σκαλιστή πρόσοψη, μα τα πιο πολλά έχουν μια παρακμή, μια αφροντισιά. Κάπου θα πέφτουν σοβάδες, αλλού έχει γκράφιτι, η μπογιά σε κάποια πόρτα ξεφλουδίζει. Μα έτσι την αγαπάμε την περιοχή, με τις ατέλειές της, τις κεραμιδένιες σκεπές, τα ξύλινα παντζούρια και τα σκαλιστά κάγκελα. Άνθρωποι του μεροκάματου ζούνε εκεί, κάποτε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τώρα φοιτητές…

 

Σε αυτή την περιοχή δημιουργήθηκε το 2015 από μια παρέα πέντε φίλων η “Rediviva Cucina Povera”, ένα συνεργατικό μεζεδοπωλείο στην ιστορική περιοχή Τσινάρι, που ιστορικά ήταν το κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η “Rediviva”, είναι ένα εναλλακτικό, συνεργατικό, δημοκρατικό εστιατόριο/μεζεδοπωλείο, προσιτή στον απλό άνθρωπο με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής και δίκαιες αμοιβές στους εργαζομένους.

Πράσινη σαλάτα σαν έργο τέχνης. Baby φύλλα από μαρούλι, λόλα ρόσο, σγουρή, άγρια ρόκα, σπανάκι, παντζάρι, φρέσκο κρεμμυδάκι, μυρώνια με sauce εσπεριδοειδών, ξηρούς καρπούς και βρώσιμα άνθη
Αλμυροί Λουκουμάδες με κατσικίσιο τυρί, μοτσαρέλα και μέλι, σερβιρισμένοι με mousse ξυνομυζήθρας

Το μενού ανανεώνεται ανάλογα με τις εποχές, καθώς στην κουζίνα τους χρησιμοποιούνται αυστηρά εποχιακά λαχανικά αλλά και υπάρχει μια συνεχής αναζήτηση νέων γεύσεων από την πλούσια ελληνική γη που θα βρείτε στα πιάτα ημέρας. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς και βιολογικές καλλιέργειες αλλά και από το κτήμα τους στον Χορτιάτη, όπου καλλιεργούνται και πλήθος αρωματικών φυτών αλλά και βρώσιμα λουλούδια.

Μια ξεχασμένη σεφαραδίτικη συνταγή των εβραίων της Θεσσαλονίκης: Κεφτίκας ντε Πουέρο που πα να πει Πρασοκεφτέδες. Πράσο, μοσχαρίσιος κιμάς, φρ. κρεμμυδάκι, μαϊντανός, άνηθος, αυγά, στον απόλυτο γευστικό συνδυασμό

Σύμφωνα με τους ίδιους: «Το καλοκαίρι κυριαρχούν οι κολοκυθανθοί, λαχανικά δικής μας παραγωγής (από τον κήπο μας στον Χορτιάτη), βρώσιμα άνθη (καλέντουλα, καπουτσίνοι, μποράγκο), βλίτα, γλυστρίδα και φρέσκια ρίγανη που δημιουργούν πρωτότυπα πιάτα και γευστικές σαλάτες. Το φθινόπωρο όψιμα και εποχιακά λαχανικά, βρώσιμα πανσεδάκια αλλά και όσα άγρια χόρτα αψηφούν τις παγωνιές. Στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη, που η φύση οργιάζει, μια μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων (όπως μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, τσουκνίδες, βρούβες, μάραθος, άγριο μαρούλι, ταραξάκο κλπ) αξιοποιούνται και δημιουργούν μοναδικά εδέσματα, συχνά παντρεμένα με ψάρι ή κρέας.»

Τα άνθη των καλοφαγάδων. γίνονται ανάρπαστα στην εποχή τους Οι κολοκυθανθοί έχουν ξεχωριστή θέση στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Τους μαζεύουν  από τον κήπο τους στον Χορτιάτη (εννοείται βιολογική καλλιέργεια), :
Στην κλασική σμυρνέϊκη συνταγή, τους προσφέρουν γεμιστούς με ρύζι, μπόλικο κρεμμύδι, δυόσμο, τριμμένο κολοκυθάκι και ντομάτα που μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με λεμόνι. Γεμιστούς με ανθότυρο, φέτα και δυόσμο, τηγανητούς με τραγανό κουρκούτι.
Καλλιέργεια και συλλογή κολοκυθανθών στο κτήμα της Rediviva στον Χορτιάτη

 

Άγρια μανιτάρια, αγαρικά ή πρόβεια ή προβατούσκες μαζεμένα από τον Χορτιάτη

Επίσης η συλλογή τροφής από την άγρια φύση συμπληρώνει την γκάμα των πρώτων υλών. Άγρια μανιτάρια που προσφέρονται αποξηραμένα ή φρέσκα σε ποικιλία γεύσεων, άγρια χόρτα, φρούτα του δάσους και τα μοναδικά άγρια σπαράγγια την Άνοιξη που δημιουργούν ριζότα εξαιρετικής νοστιμιάς.

Ένα αρκετά διαδεδομένο αλλά μεγάλης γαστρονομικής αξίας, εδώδιμο, άγριο μανιτάρι είναι η Macrolepiota procera, γνωστό ως “Ζαρκαδίσιο”. Πολύ νόστιμο, με λευκή, μαλακή, αφράτη σάρκα θα το δοκιμάσετε, αν είστε τυχεροί το φθινόπωρο, σε ένα καταπληκτικό χορτοφαγικό σνίτσελ.
Τα άγρια σπαράγγια είναι ίσως το πιο εκλεκτό έδεσμα που μας προσφέρει η μεσογειακή φύση κάθε άνοιξη, ασύγκριτα νοστιμότερα σε σχέση με τα καλλιεργημένα.
Η άνοιξη στο μενού μας: Ριζότο με άγρια σπαράγγια και γκοργκοντζόλα. Οι κορφές των τρυφερών βλαστών τους σε ένα κλασικό πεντανόστιμο ριζότο όπου προσθέτουμε φρέσκια (dolce) γκορκοντζόλα (το διάσημο, κρεμώδες ιταλικό τυρί με το έντονο άρωμα και τη ντελικάτη γλυκιά γεύση με νότες ξηρών καρπών).

Τα ριζότα και κριθαρότα είναι και η σπεσιαλιτέ της Rediviva. Μπορείτε να δοκιμάσετε με αποξηραμένα μανιτάρια, κανθαρέλες ή βασιλομανίταρα και εποχιακά με γλυκιά κολοκύθα και κάστανο τον χειμώνα, με άγρια σπαράγγια την άνοιξη, με φρέσκα σύκα το καλοκαίρι.

Και όπως είναι φυσικό υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε vegan και vegeterian πιάτα συνήθως εποχιακά, με ποικιλία χόρτων ή οσπρίων. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα ψητά μανιτάρια πλευρώτους με ψιλοκομμένη πιτούλα και βαλσάμικο.

Το απόλυτο vegan πιάτο: ψητά μανιτάρια πλευρώτους με ψιλοκομμένη πιτούλα, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό και βαλσάμικο.

Αλλά και τα κυρίως πιάτα με κρεατικά είναι πεντανόστιμα καθώς το κρέας προέρχεται αυστηρά από ντόπιες φάρμες και προσφέρονται με γευστικότατες μαρινάδες και ευφάνταστα συνοδευτικά.

Μελωμένη Παντσέτα αργοψημένη στη γάστρα με φασκόμηλο που συνοδεύεται με πουρέ γλυκοπατάτας με καφέ εσπρέσσο και δεντρολίβανο.
Μπριζολάκια λαιμού, χοιρινά (μαριναρισμένα σε αρωματική άλμη) ψημένα στη σχάρα, με χειροποίητο πουρέ λαχανικών και αρωματικό βούτυρο κλαριφιέ

Δεν θα πας στην “Rediviva Cucina Povera” μόνο για το φαγητό, αλλά και για την χαρούμενη, χαλαρή ατμόσφαιρα. Η πρώτη εντύπωση όταν μπαίνεις από το γραφικό στενό στην μικρή αυλή του μαγαζιού είναι πολύχρωμη, με χρωματιστές καρέκλες καφενείου, φυτά, λουλούδια και δέντρα παντού. Γάτες, το σήμα κατατεθέν της Άνω Πόλης, τριγυρίζουν συχνά ανάμεσα στα τραπέζια. Το εσωτερικό είναι εξίσου χρωματιστό, με γλαστράκια στους τοίχους, διάφορα πόστερ από ταινίες και ραφάκια γεμάτα με βάζα με χειροποίητα τουρσιά, σάλτσες, μαρμελάδες και τσάτνεϊ παραγωγής του καταστήματος. Και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μοναδικό τους ρακόμελο, ίσως το καλύτερο στην πόλη, με βιολογικό μέλι και 7 βότανα.

Η αυλή της Rediviva …
Λεζάντα: ...που τον Χειμώνα μετατρέπεται σε μια ζεστή γωνιά.
…που τον Χειμώνα μετατρέπεται σε μια ζεστή γωνιά.

► Info

Rediviva Cucina Povera


Εναλλακτικό δημοκρατικό εστιατόριο/μεζεδοπωλείο


Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70 Τσινάρι, Άνω Πόλη


Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2313 067400


Website www.rediviva.gr


Facebook rediviva.thess


Instagram rediviva_cucina_povera


Ωράριο λειτουργίας κουζίνας:  Δευτέρα 14:00 μ.μ. – 00:00 π.μ./ Τρίτη ΚΛΕΙΣΤΑ/ Τετάρτη 14:00 μ.μ. – 00:00 π.μ./ Πέμπτη 14:00 μ.μ. – 00:00 π.μ./ Παρασκευή 14:00 μ.μ. – 00:30 π.μ./ Σάββατο 13:00 μ.μ. – 00:30 π.μ./ Κυριακή 13:00 μ.μ. – 22:00 μ.μ./

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε