χέρι που κρατάει ένα εικονικό ανθρώπινο σώμα

Σαρκώματα και όγκοι μυοσκελετικού

Οι όγκοι μυοσκελετικού είναι όγκοι που εμφανίζονται και αναπτύσσονται στα οστά και στα μαλακά μόρια που τα περιβάλλουν, δηλαδή τους μύες, τους τένοντες, τους συνδέσμους, το λίπος, τα αγγεία και τα νεύρα.

Γενικά

Οι όγκοι αυτοί εμφανίζονται στα άκρα, χέρια και στα πόδια, στο κοιλιακό τοίχωμα, στη ράχη και στη λεκάνη. Οι όγκοι αυτοί μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις (σαρκώματα). Πιο συχνοί τέτοιοι όγκοι είναι το λίπωμα, το λιποσάρκωμα, το οστεοσάρκωμα, ο γιγαντοκυτταρικός όγκος, η ανευρυσματική κύστη, το οστεοειδές οστέωμα, το ίνωμα, το σάρκωμα Ewing, το εγχόνδρωμα, το χονδροσάρκωμα, το συνοβιακό σάρκωμα, το ίνωμα, το χόρδωμα, η εξόστωση, το οστεοβλάστωμα και αρκετοί άλλοι.

όγκοι

όγκοι


Επιδημιολογία

Τα σαρκώματα αποτελούν περίπου το 1% όλων των κακοήθων όγκων. Οι καλοήθεις όγκοι είναι 10 φορές περισσότεροι από τους κακοήθεις αλλά επειδή δεν δημιουργούν προβλήματα συχνά δεν καταγράφονται. Εμφανίζονται σε άνδρες γυναίκες και παιδιά. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται περίπου 13000 νέοι ασθενείς με σάρκωμα και 150000 νέες περιπτώσεις καλοήθων όγκων μυοσκελετικού.


Συμπτώματα

Συνήθως υπάρχει διόγκωση, μικρή ή μεγάλη, συχνά και επώδυνη. Μπορεί όμως να μην υπάρχει διόγκωση, αλλά ένας πόνος που εμφανίζεται ως ενόχληση αρχικά που δυναμώνει προοδευτικά. Ενδέχεται να έχει σχέση με την κίνηση. Συνήθως όμως υπάρχει ενόχληση ή και πόνος σε ηρεμία.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις σαρκωμάτων εμφανίζεται επίταση του φλεβικού δικτύου πάνω από τον όγκο.

όγκοι


Διάγνωση

Απαιτείται, εξειδικευμένη σε τέτοιους όγκους, διαγνωστική ομάδα με συντονιστή τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό σαρκωμάτων. Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει ψηφιακές ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία (MRI). Διενέργεια αξονικών τομογραφιών (CT) και σπινθηρογραφήματος οστών για την σταδιοποίηση του όγκου. Η διάγνωση ολοκληρώνεται με βιοψία από την πάσχουσα περιοχή. Η βιοψία διενεργείται συνήθως με βελόνη υπό καθοδήγηση με αξονικό τομογράφο ή από υπερηχογράφο. Οι «ανοιχτές» (με τομή) βιοψίες δεν συνιστώνται. Ελπίδες για ευκολότερη διάγνωση αφήνει η νέα τεχνική της «υγρής βιοψίας» (Liquid biopsy) και στηρίζεται τις μεταλλάξεις του DNA.

όγκοι


Θεραπεία

Συνήθως η θεραπεία είναι η χειρουργική. Η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, συνεισφέρουν αποφασιστικά στην βελτίωση της θεραπείας και της επιβίωσης. Κάθε όγκος έχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας το οποίο ακολουθείται από τους εξειδικευμένους γιατρούς και διαφέρει από όγκο σε όγκο αλλά κι ανάλογα με τον τύπο του ίδιου όγκου. Μικρές λεπτομέρειες, ακόμα από την διάγνωση και στον τρόπο βιοψίας μπορεί να είναι αποφασιστικές για τη ζωή του ασθενούς. Όσον αφορά στη χειρουργική θεραπεία, υπάρχουν πλέον διαθέσιμες προθέσεις (ακόμα κι εκπτυσσόμενες παιδο-ογκολογικές) ή μοσχεύματα για να αντικαταστήσουν τα τμήματα των οστών που πρέπει να αφαιρεθούν. Η χειρουργική διάσωσης άκρων – είναι η χειρουργική που αποτρέπει τον ακρωτηριασμό – με τη νέα τεχνολογία, πλοήγησης και της αξιολόγησης ψηφιακά του όγκου, προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια αξιολόγησης και αφορούν όχι μόνο στην επιβίωση του ασθενούς αλλά και στη λειτουργικότητα του χειρουργημένου άκρου.

 

Πρόγνωση

Τα σαρκώματα είναι όγκοι πολύ επιθετικοί. Με την κατάλληλη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία η επιβίωση είναι πάνω από 90% και με εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα. Δυστυχώς όμως, πολύ συχνά γίνονται σοβαρά λάθη από τη διάγνωση ακόμα. Μη εξειδικευμένοι στα σαρκώματα οστών και μαλακών μορίων γιατροί δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τόσο τα συμπτώματα όσο και τις εξετάσεις, προβαίνουν σε βιοψίες με λάθος τεχνική, τα δείγματα εξετάζονται από μη έμπειρα σε τέτοιους όγκους εργαστήρια και πολύ συχνά πραγματοποιούνται ανεπαρκείς επεμβάσεις. Όλα τα παραπάνω σαφώς και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, μιας και η πρώτη εγχείρηση είναι αυτή που καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, την μετέπειτα πορεία της νόσου.

 

Το TSANIDIS ORTHOPAEDIC CENTER είναι απόλυτα εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση των σαρκωμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Κωνσταντίνος Τσανίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός / Χειρουργός Σαρκωμάτων

INFO!

Κωνσταντίνος Τσανίδης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός / Χειρουργός Σαρκωμάτων
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Όγκων Μυοσκελετικού (EMSOS)
και της Διεθνούς Εταιρείας Διάσωσης Άκρων (ISOLS)

 

Διαβάστε επίσης: Σωτήρια η Επεμβατική Ακτινολογία στα οξέα εγκεφαλικά επεισόδια

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε