Σπετσοφάι:  Απλό, γρήγορο, πλούσιο σε αρώματα! Από τον Γιάννη Χαλκίδη

Σπετσοφάι: Απλό, γρήγορο, πλούσιο σε αρώματα! Από τον Γιάννη Χαλκίδη

Το σπετσοφάι είναι παραδοσιακό πικάντικο φαγητό των Ιταλών αλλά και των Ελλήνων.
Αποτελείται από τηγανισμένα λουκάνικα και σάλτσα από πιπεριές και ντομάτα. Είναι ένας τέλειος μεζές, αλλά μπορεί να αποτελέσει και κυρίως γεύμα. Ταιριάζει απίστευτα με φέτα, αλλά και με ψωμάκι για να βουτάμε στην υπέροχη αυτή σάλτσα. Είναι απλό και γρήγορο φαγητό και επικρατούν τα έντονα αρώματα και γεύσεις.
 
Συστατικά
Ρυθμίστε τις μερίδες:
4 τμχ. Λουκάνικα
2 τμχ. Μελιτζάνες
2 τμχ. Κόκκινη πιπεριά
1 τμχ. Πράσινη πιπεριά
1 τμχ. Κρεμμύδι
2 σκ. Σκόρδο
1 κ.σ. Ελαιόλαδο
50 γρ. Λευκό κρασί
200 γρ. Σάλτσα ντομάτας
Νερό
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.γ. Κύμινο
1 κ.γ. Ζάχαρη
1/4 κ.γ. Μπούκοβο
1 κ.γ. Ρίγανη
1 κ.σ. Μαϊντανός 
 
Προετοιμασία
Ξεκινάμε κόβοντας τα υλικά μας για να τα έχουμε έτοιμα.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες, ότι μέγεθος θέλετε. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιήσα τέσσερα διαφορετικά λουκάνικα, γιατί αυτά θα δώσουν την περισσότερη γεύση στο φαγητό μας. Ένα ριγανάτο, ένα καραμανλίδικο, ένα χωριάτικο και ένα τζουμαγιάς. Ο συνδυασμός γεύσεων είναι απίστευτος!!
Συνεχίζουμε κόβοντας τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους για να μην τις χάσουμε στο μαγείρεμα και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε καλά το σκόρδο.
 
Μαγείρεμα
Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι και το βάζουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί και αρχίζει να αχνίζει, βάζουμε το ελαιόλαδο και τα λουκάνικα. Σωτάρουμε καλά μέχρι να πάρουν χρώμα, περίπου 2-3 λεπτά, και αποσύρουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
 
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα λαχανικά μας, το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαγειρευτούν με τα ζουμιά από τα λουκάνικα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Θα μας φανούν πολλά τα λαχανικά στην αρχή, αλλά καθώς μαγειρεύονται θα χάσουν πολύ όγκο.
 
Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά, προσθέτουμε στο τηγάνι τα λουκάνικα και σβήνουμε με το κρασί. Ξύνουμε πολύ καλά το τηγάνι μας σε περίπτωση που έχουν κολλήσει υπολείμματα. Εκεί είναι όλη η γεύση. Αφήνουμε να ξεθυμάνει το αλκοόλ από το κρασί και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και το νερό βρασμένο, ίσα ίσα να σκεπάζει ελαφρώς το φαγητό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό. Προσθέτουμε ζάχαρη, ρίγανη, κύμινο, μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και κλείνουμε με καπάκι.
 
Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά, μέχρι το ζουμί να κάνει σαλτσούλα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Θέλουμε να υπάρχει ζουμάκι και να βουτάμε το ψωμί μας!!!
Θα μας πάρει περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα. Δοκίμαζουμε και ελέγχουμε το φαγητό μας μετά το μισάωρο ανά διαστήματα για να μην χάσουμε τη σάλτσα μας. Τέλος θα προσθέσουμε τον μαϊντανό εκτός φωτιάς για να μην μαραθεί.
Το φαγητό θα γίνει λουκούμι σας το υπόσχομαι και οι γεύσεις του θα σας απογειώσουν.
 
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε με φέτα τυρί και μπόλικο ψωμάκι.
Καλή σας απόλαυση!!!!!!!
 
 
Πηγή. giannischalkidis.gr
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε