STEAM & CODING…1821 LOADING! | Τελλόγλειο Ίδρυμα

Illustrations design concpt e-learning with hand click on tablet online course health and fitness. Vector illustrate.

Ξεκινούν οι εγγραφές για το νέο πρωτοπόρο εργαστήριο του Τελλογλείου Ιδρύματος σχεδιασμένο από τον εκπαιδευτικό φορέα MindLab Education.

Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να εξερευνήσουν τις επιστήμες και την τέχνη μέσα από το παιχνίδι, με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις βασισμένες στις εκθέσεις «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» και «το ’21 των Συλλεκτών» του Τελλογλείου Ιδρύματος. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναδεικνύει τις κυριότερες θεματικές της έκθεσης, εναρμονισμένες με τις βασικές αρχές της STEAM εκπαίδευσης, του προγραμματισμού και της τεχνολογίας.

Το MindLab Education, εξειδικεύεται στην έρευνα, το σχεδιασμό και τη διδασκαλία καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που συνδυάζουν την εκπαίδευση STEAM, την εκπαιδευτική ρομποτική, τον προγραμματισμό, την τρισδιάστατη σχεδίαση και την τρισδιάστατη εκτύπωση. Το εργαστήριό είναι σε υβριδική μορφή και συνδυάζει τόσο συναντήσεις στον μουσειακό χώρο, όσο και εξ’ αποστάσεως, αφορά σε μαθητές Ε΄ Δημοτικού έως Γ΄ Γυμνασίου. Αποτελείται από 7 εργαστήρια (2 στο μουσείο και 5 διαδικτυακά), με το κόστος να διαμορφώνεται στα 90 ευρώ για το σύνολό τους. Τα εργαστήρια θα υλοποιήσει ο επιστημονικός υπεύθυνος του MindLab Education,
Γιώργος Μπύρος – Αθανασίου (Φυσικός, Msc STEM & Εκπαιδευτική Ρομποτική).

Aναλυτικά το πρόγραμμα:

1 ο Εργαστήριο | Δια ζώσης | Διάρκεια: 60′ «Δώσε μια σπίθα στον ήρωα» | 10 Δεκεμβρίου, 17.00-18.00

Θα υλοποιηθεί στον χώρο του μουσείου. Μετά από ξενάγηση στην έκθεση, τα παιδιά στο
εργαστήριο θα εισαχθούν στη φιλοσοφία και στο περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος και θα συζητήσουν για την σχέση μεταξύ ενός καλλιτέχνη και ενός επιστήμονα. Στη συνέχεια, εμπνεόμενοι από την έκθεση, θα ζωγραφίσουν τον Μπότσαρη με τη χρήση αγώγιμης μπογιάς, θα εξερευνήσουν τον ηλεκτρισμό & θα ζωντανέψουν το έργο τους με τη βοήθεια απλών ηλεκτρονικών στοιχείων.

2 ο Εργαστήριο | Εξ αποστάσεως | Διάρκεια: 90′: «Ζωντανεύοντας ένα ρολόι του ’21» | 11 Δεκεμβρίου 2021, 17.00-18.30

Τα παιδιά θα συζητήσουν για την αξία των αντικειμένων και πιο συγκεκριμένα των ρολογιών στην ενίσχυση του κινήματος του φιλελληνισμού. Στη συνέχεια, θα προγραμματίσουν το Micro:bit, έναν μικροϋπολογιστή, να μετράει τον χρόνο και θα δημιουργήσουν τα δικά τους ρολόγια με πηλό.

3 ο Εργαστήριο | Εξ αποστάσεως | Διάρκεια: 90′: «Από την πέτρα (λίθο)… στο 3d printing» | 17 Δεκεμβρίου 2021, 17.00-18.30

Θα εξερευνηθούν τα κοινά στοιχεία μεταξύ καλλιτεχνών-επιστημόνων και λιθογραφίας-
τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ τα παιδιά θα γνωρίσουν τις βασικές λειτουργίες του τρισδιάστατου σχεδιασμού και θα δημιουργήσουν τα δικά τους αντικείμενα που σχετίζονται με τη λιθογραφία. Στο τελευταίο εργαστήριο, τα παιδιά θα παραλάβουν εκτυπωμένα τα αντικείμενα που σχεδίασαν.

4o Εργαστήριο | Εξ αποστάσεως | Διάρκεια: 90′: «Σχεδιάζοντας 3D χάρτες του 1821» | 18 Δεκεμβρίου 2021, 17.00-18.30

Τα παιδιά θα συζητήσουν για την γεωγραφία, τους χάρτες και την αξία τους και θα εμβαθύνουν στην τρισδιάστατη σχεδίαση προσπαθώντας να αναδημιουργήσουν σε τρισδιάστατη μορφή και φυσικό μέγεθος χάρτες του 1821.

5o Εργαστήριο | Εξ αποστάσεως | Διάρκεια: 90′: «Δώσε ζωή σε ένα πίνακα!» | 8 Ιανουαρίου 2022, 17.00-18.30

Τα παιδιά θα δώσουν ζωή σε μια καρτ-ποστάλ του 1824 με απεικόνιση του Ναπολέοντα μέσω του προγραμματισμού. Τα παιδιά θα εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους πειραματιζόμενοι με τα χρώματα, την κίνηση, τους ήχους και τους συμβολισμούς της ψηφιακής εκδοχής του πίνακα.

6 ο Εργαστήριο | Εξ αποστάσεως | Διάρκεια: 90′: «Γίνε κι εσύ game designer με πιξελωτούς ήρωες του ‘21!» | 14 Ιανουαρίου 2022, 17.00-18.30

Τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους ηλεκτρονικό παιχνίδι εξερεύνησης, αποτυπώνοντας στοιχεία της έκθεσης. Οι χαρακτήρες και οι χάρτες του παιχνιδιού θα σχεδιαστούν από τα παιδιά μέσω της τεχνικής Pixel Art.

7 ο Εργαστήριο | Δια ζώσης | Διάρκεια: 60′: «Η παρουσίαση» | 15 Ιανουαρίου 2022, 17.00-18.00

Τα παιδιά θα βρεθούν ξανά από κοντά, για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, να συζητήσουν για την εμπειρία τους και να παραλάβουν τα αντικείμενα που σχεδίασαν στα εργαστήρια τρισδιάστατης σχεδίασης.

► Info

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.

Δηλώσεις συμμετοχής
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 2310-991614 και education@teloglion.gr (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00)
Υποδοχή: 2310-247111 και info@teloglion.gr (Τρίτη 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Πέμπτη 9.00-14.00, Παρασκευή 9.00-14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά)
Κόστος 90 ευρώ για το σύνολο και των 7 εργαστηρίων
Έναρξη: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.


Για την είσοδο στο μουσείο θα χρειαστείτε α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικό
νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν, μαζί με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω.
Οι ανήλικοι επισκέπτες/συμμετέχοντες από τεσσάρων έως και δεκαεπτά ετών δύνανται να
προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια των δια ζώσης εργαστηρίων.
Τα διαδικτυακά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Zoom και οι μαθητές θα χρειαστούν: α) Υπολογιστή με σύνδεση στο ίντερνετ β) Μικρόφωνο γ) Κάμερα.
Δεδομένων των συνθηκών για την αντιμετώπιση του Covid-19 και λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως