3 πέτρινα ειδώλια της Esie

Τα πέτρινα ειδώλια της Esie

Η Esie είναι μία μικρή πόλη στην επαρχία Kwara στο νότιο-κεντρικό τμήμα της Νιγηρίας. Η πόλη είναι διάσημη καθώς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή πέτρινων γλυπτών στην Αφρική, τα οποία ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1775 από έναν κυνηγό. Η πραγματική προέλευση των ειδωλίων παραμένει άγνωστη, αν και έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για να τα εξηγήσουν.

Τα ειδώλια είναι κατασκευασμένα από πέτρα στεατίτη, γνωστή και ως σαπουνόπετρα. Βρέθηκαν σε κυκλική διάταξη και απεικονίζουν άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ζώα σε καθιστή ή γονατιστή θέση. Κάποιοι κρατούν γεωργικά εργαλεία ή μουσικά όργανα. Τα ειδώλια ποικίλλουν σε ύψος και το καθένα ζυγίζει από 0,55 έως 140 κιλά.

Μουσείο της Esie
Μουσείο της Esie

Υπολογίζεται ότι τα κομμάτια σκαλίστηκαν κάποια στιγμή μεταξύ του 12ου και του 15ου αιώνα. Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι τα ειδώλια συνδέονται με το αρχαίο βασίλειο των Γιορούμπα που άνθισε σε κοντινή περιοχή. Μία δημοφιλής εξήγηση για τα σκαλίσματα λέει ότι τα ειδώλια ήταν κάποτε μια κοινότητα ανθρώπων που προκλήθηκαν από τους θεούς, έχασαν και μετατράπηκαν σε πέτρα.

Πέτρινο ειδώλιο
Από το μουσείο της Esie

Τα ειδώλια Esie κέρδισαν για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού το 1933, χάρη στην προσπάθεια του H.G Ramshaw, ενός ιεραπόστολου στη Νιγηρία. Το 1945, ένα μουσείο χτίστηκε κοντά στην τοποθεσία όπου βρέθηκαν και αυτό ήταν το πρώτο επίσημο μουσείο που ιδρύθηκε στη Νιγηρία.

Πιο πρόσφατη ανασκαφή στην τοποθεσία αποκάλυψε ότι περισσότερα ειδώλια εξακολουθούν να είναι θαμμένα. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις ανεβάζουν το σύνολο σε περίπου 1.000 έως 1.500. Εκτός από το Esie Museum ειδώλια βρίσκονται επίσης στο Εθνικό Μουσείο της Νιγηρίας στο Λάγος και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.


Τα πέτρινα ειδώλια της Esie | γράφει η  Έλσα Παπαγιαννοπούλου | cityportal.gr

Αγαπημένα βιβλία: «Τα εννιά πρόσωπα του Χριστού» Ευγένιος Ουίτγουερθ, μυθιστόρημα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως