Site icon Cityportal.gr

Ταξίδι στο χρόνο-Τί έγινε στις 16 Μαΐου

Τί έγινε σαν σήμερα στις 16 Μαϊου του…

1770… Η 15χρονη Μαρία Αντουανέτα παντρεύεται τον 16χρονο Λουδοβίκο Αύγουστο που αργότερα θα γίνει βασιλιάς της Γαλλίας.

 

1888… Ο Νίκολα Τέσλα δίνει μία διάλεξη περιγράφοντας τον εξοπλισμό που θα επιτρέψει την αποτελεσματική παραγωγή και χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος για τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

1916… Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας και η Γαλλία υπογράφουν τη μυστική Συμφωνία Σάικς–Πικό διχοτομώντας τα πρώην οθωμανικά εδάφη όπως το Ιράκ και τη Συρία.

1920… Στη Ρώμη, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΕ΄ ανακηρύσσει ως αγία την Ιωάννα της Λωραίνης.

( Η Ιωάννα της Λωραίνης στην στέψη του βασιλιά Κάρολου VII. Πίνακας του Jean-Auguste-Dominique Ingres, 1854)

1929…Λαμβάνει χώρα στο Χόλυγουντ η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.

( O Joseph Farnham παραλαμβάνει το βραβείο του)

1948… Υπόθεση Τζορτζ Πολκ: Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία. Η αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη στο ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια.

 

1962… Επανέναρξη των πυρηνικών σοβιετικών ατμοσφαιρικών δοκιμών εξαγγέλλει από τη Βουλγαρία ο Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος καλεί, παράλληλα, Τουρκία και Ελλάδα “να εγκαταλείψουν την απομόνωσή τους”.

1969… Πρόγραμμα Βενέρα: Το σοβιετικό ρομποτικό διαστημόπλοιο Βενέρα 5 προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη.

1974… Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο εκλέγεται ισόβιος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

1991… Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου απευθύνεται στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η πρώτη Βρετανή μονάρχης που απευθύνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο.

1997…Ο πρόεδρος του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο διαφεύγει από τη χώρα.

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1905 ο διάσημος ηθοποιός Χένρι Φόντα, το 1948 η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη  ενώ το 1951 η ηθοποιός Σόφη Ζαννίνου. Την ίδια ημέρα το 1953 γεννήθηκε ο Έλληνας ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, το 1965 η τραγουδίστρια Τζάνετ Τζάκσον και το 1986 η ηθοποιός Μέγκαν Φοξ.

Την ίδια ημέρα πέθανε το 1703 ο Γάλλος συγγραφέας Σαρλ Περώ, το 1936 ο Έλληνας στρατιωτικός Λεωνίδας Παρασκευόπουλος και το 1984 ο κωμικός Άντι Κάουφμαν. Το 1988 έφυγε από τη ζωή ο ιερέας Γεώργιος Πυρουνάκης και το 2010 ο Αμερικανός τραγουδιστής Ρόνι Τζέιμς Ντίο (Rainbow, Black Sabbath, Dio).

Η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ στη Θεσσαλονίκη

Exit mobile version