The Eye Altering - «Please don’t mind me while I ugly cry»
The Eye Altering - «Please don’t mind me while I ugly cry»

The Eye Altering: «Τι είναι ζωγραφική;» 15 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο απαντούν

«Ο τίτλος της παρούσας έκθεσης «Please don’t mind while I ugly cry» εκφράζει μια εσωτερική αντίθεση που πιστεύω νιώσαμε όλοι καθώς την στιγμή που βγαίναμε από την περίοδο του κορονοϊού και είχαμε την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά ξεκίνησε ο πόλεμος την Ουκρανία».

Έργα 15 καλλιτεχνών τόσο Ελλήνων όσο και ξένων φιλοξενεί τις ημέρες αυτές η γκαλερί The Eye Altering στο πλαίσιο της έκθεσης «Please don’t mind me while I ugly cry».

Διαφορετικές τάσεις, διαφορετικοί καλλιτέχνες και διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις δίνουν μέσω της έκθεσης μια εξ ολοκλήρου συναισθηματική απάντηση στην ερώτηση «Τι είναι ζωγραφική;». Μια καλλιτεχνική συμβίωση μέσα από την οποία ο θεατής μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με ξεχωριστά καλλιτεχνικά ρεύματα.

Τα έργα που φιλοξενούνται στέκονται κόντρα στις γνωστές φόρμες, καθώς το αφηγηματικό τους περιεχόμενο κι η σχέση τους με τον ορατό κόσμο υπερισχύουν των αμιγώς εικαστικών χαρακτηριστικών τους.

TADE -Βοσκοπούλα -mixed media
TADE -Βοσκοπούλα -mixed media

Φιγούρες, αντικείμενα αλλά και ακαθόριστα σχήματα ξεπροβάλουν μέσα από τα εκθέματα. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν ιστορίες χωρίς αρχή και τέλος, χρησιμοποιώντας έντονες σκιές, λαμπερά χρώματα ή άλλα τεχνάσματα για να κατασκευάσουν μια ιδιότυπη ατμόσφαιρα.

Lydia Dimitriade -Untitled - acrylics on canvas
Lydia Dimitriade -Untitled – acrylics on canvas

Η Ελένη Γιαννακούλη, που επιμελήθηκε την έκθεση και ήρθε σε επαφή με τους καλλιτέχνες μιλάει στο CityPortal για την ιδέα πίσω από το όνομα της έκθεσης, καθώς και για τα επόμενα βήματα της γκαλερί.

Θα ήθελα να μου πείτε λίγα πράγματα για εσάς, την πορεία σας, πως προέκυψε η αγάπη σας για την τέχνη και πως αποφασίσατε να ανοίξετε gallery;

Η τέχνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή μου από παιδί κι έτσι αποφάσισα να σπουδάσω Ιστορία και Θεωρία Τέχνης. Τα επόμενα χρόνια ασχολούμενη τόσο με τις Καλές όσο και με τις Εφαρμοσμένες Τέχνες, ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω ένα χώρο όπου θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα οι νέοι καλλιτέχνες κι έτσι προέκυψε η δημιουργία του The Eye Alerting.

Πώς σας ήρθε η ιδέα του ονόματος της συγκεκριμένης έκθεσης;

Ο τίτλος της παρούσας έκθεσης «Please don’t mind while I ugly cry» εκφράζει μια εσωτερική αντίθεση που πιστεύω νιώσαμε όλοι καθώς την στιγμή που βγαίναμε από την περίοδο του κορονοϊού και είχαμε την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά ξεκίνησε ο πόλεμος την Ουκρανία.

Υπήρξε κάποιο reference που δόθηκε στους καλλιτέχνες για τα έργα;

Ο κεντρικός σκοπός της έκθεσης είναι να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν μέσα σε ένα χώρο την πληθώρα των διαφορετικών τάσεων, αισθητικών αντιλήψεων και τεχνικών που απασχολούν την νέα γενιά εικαστικών.

Τα έργα σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για την έκθεση ή προέρχονται από το αρχείο των καλλιτεχνών;

Κάθε καλλιτέχνης αφέθηκε ελεύθερος να προτείνει είτε κάποιο ήδη ολοκληρωμένο έργο είτε να δημιουργήσει κάτι νέο για την συγκεκριμένη έκθεση.

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια για την gallery;

Το πρόγραμμα της γκαλερί συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ανακάλυψη και την προώθηση ανερχόμενων σύγχρονων καλλιτεχνών. Έτσι, θα φιλοξενήσουμε καλλιτέχνες που διερευνούν πλήθος θεματικών που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία όπως η ταυτότητα, η μνήμη, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανθρωπολογία κι η φύση. Επιπλέον, πέραν των παραδοσιακών μέσων θα παρουσιάσουμε κι εκθέσεις με έμφαση σε μέσα όπως οι εγκαταστάσεις, οι performance, η ξυλογραφία κ.α.

Miranda Makaroff, Do you believe in past life, tempera on paper, 30x42cm,[15695]
Miranda Makaroff -Do you believe in past life – tempera on paper
Roma Manikhin - Coco Rouge - oil on canvas
Roma Manikhin – Coco Rouge – oil on canvas

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση

Maja Bachler (HR), Lou Benesch (FR/US), Άκης Γιούσμης (GR), Λυδία Δημητριάδη (GR), Lugas Elias (DE), Philippe Laferriere (GR/FR), Miranda Makaroff (ES), Roma Manikhin (DE/RU), Μαριέλλα Μπιλίτσα (GR), Margo Sarkisova (UA), Olga Shcheblykina (AT/UA), Julia Soboleva (UK/LV), Les Soeurs Siamoises (FR/US), TADE (GR) Αδαμαντία Χατζηβασιλείου (GR)

Artists Support Ukraine

Σε μια κίνηση ευαισθητοποίησης, κατά την διάρκεια της έκθεσης, τόσο στον χώρο της γκαλερί όσο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα, θα διατίθενται προς πώληση πόστερ διαφόρων καλλιτεχνών, των οποίων τα έσοδα από την πώληση θα δοθούν για ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Ουκρανίας.

Διαβάστε σχετικά:

Έκθεση Please don’t mind me while I ugly cry | The Eye Altering

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως