Θεσσαλικό Θέατρο: προβολές στο διαδίκτυο από το πλούσιο αρχείο του

Θεσσαλικό Θέατρο: προβολές στο διαδίκτυο από το πλούσιο αρχείο του

To ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  από το ξεκίνημα της πανδημίας και το κλείσιμο των θεάτρων έδωσε το παρόν και εγκαινίασε τις προβολές στο διαδίκτυο από το πλούσιο αρχείο του.
Πρεμιέρα έγινε την 27η Μαρτίου –Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με την εμβληματική Ηλέκτρα του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

Συνεχίζονται οι προβολές:

5 Απριλίου θα προβληθεί ο ΠΙΝΟΚΙΟ του Ζοέλ Πομερά σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, που ανέβηκε στην Παιδική Σκηνή το 2018.

«Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να ζεις μες την αλήθεια»
Το Θεσσαλικό Θέατρο, με ευθύνη απέναντι στα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα,  παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη μεταγραφή του «Πινόκιο» από τον σημαντικότερο σύγχρονο Γάλλο συγγραφέα Ζοέλ Πομερά, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.
Ο Πινόκιο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί!

Ο συγγραφέας απευθύνεται με σεβασμό στα παιδιά της εποχής μας, που έχουν  πλούσια εμπειρία σα θεατές του κινηματογράφου και του θεάτρου και σχεδιάζει τον Πινόκιό του σαν μια ιστορία ενηλικίωσης, μια ιστορία όπου ένα παιδί αποκτά συνείδηση των λόγων και των έργων του.

Οι δημιουργοί του Πινόκιο:

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα παιδικής λογοτεχνίας «Οι περιπέτειες του Πινόκιο» γράφτηκε το 1883 από τον διάσημο Ιταλό συγγραφέα Κάρλο Κολόντι και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους με την έντονη δράση του και τα φοβερά παθήματα του γοητευτικού πρωταγωνιστή του.
Το 2008, ο διεθνούς φήμης θεατράνθρωπος Ζοέλ Πομερά διασκευάζει ξανά την ιστορία του Πινόκιο,  την τοποθετεί  στη σύγχρονη πραγματικότητα και μετατρέπει το μαγικό παραμύθι σε μια ιστορία ενηλικίωσης, με όλες τις λύπες, τις χαρές και τους πειρασμούς που έχει.
Ο Πομερά μιλάει στα παιδιά με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν στην κοινωνία και για το πώς μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, κρατώντας πάντα ακέραιο τον χαρακτήρα τους.

Ο Πινόκιο, μέσα από μία περιπετειώδη διαδικασία, μετατρέπεται σε αληθινό άνθρωπο, ενηλικιώνεται, αποκτά δύναμη και ταυτότητα.

Λίγα λόγια για την παράσταση
Το αριστούργημα του Ζοέλ Πομερά, σε μετάφραση Λουίζας Μητσάκου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Παιδική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Ο εξαιρετικός θίασος,  αποτελούμενος κυρίως από ηθοποιούς της Θεσσαλίας, δουλεύει πάνω στην ιδέα του θεατρικού κώδικα της μάσκας και δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός ζωντανού κουκλοθεάτρου σε μία παράσταση υψηλής αισθητικής, με έντονη κίνηση, πρωτότυπη μουσική και ατμοσφαιρικά σκηνογραφικά τοπία.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Η διασκευή του Ζοέλ Πομερά μας γοήτευσε τόσο, που είδαμε από την αρχή το παραμύθι του Πινόκιο με άλλα μάτια. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται στα παιδιά ως ώριμους θεατές.

Η σύγχρονη αυτή εκδοχή ενός παιδικού θεάτρου, που σέβεται τη νοημοσύνη και την αισθητική του νεαρού κοινού, μας έδωσε κίνητρα και ώθηση για μία έντονη δημιουργική διαδικασία. Δημιουργήσαμε ένα θέαμα που εγείρει τη φαντασία του παιδιού αλλά και των ενηλίκων.
 
Ο Πομερά  έφτιαξε  ένα έργο πολυσήμαντο, όπου φιλοσοφικά ερωτήματα αναδύονται μέσω καθημερινών διλημμάτων. Μέσα από τις περιπέτειες του ήρωα Πινόκιο, παρακολουθούμε με ευαισθησία τη σκληρή διαδικασία της κοινωνικοποίησης του νεαρού ανθρώπου.

Κατά τη διάρκεια των προβών αναρωτηθήκαμε εάν η αθωότητα και η ευπιστία αποτελεί ελάττωμα, εάν οι  «ψεύτικες» φανταστικές παιδικές ιστορίες είναι ΚΑΙ μία γέφυρα ανάπτυξης και εξέλιξης του ατόμου.

Αναρωτηθήκαμε ακόμα για το αν ο άνθρωπος όντως αλλάζει ή αν καταφέρνει απλά να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, όταν πια οι εμπειρίες της ζωής τον έχουν πλουτίσει.

Μπορεί άραγε ο άνθρωπος να παραμείνει ακέραιος μέσα από τα εμπόδια που συναντά;

Με τον δικό μας “Πινόκιο”, μοιραζόμαστε μία κοινή ανάγκη: την αέναη αναζήτηση της ανθρωπιάς μέσα σε ένα κόσμο σκληρότητας, ως ένα εγχείρημα εφικτό.

Συντελεστές
Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Σχεδιασμός Σκηνικού: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Λουκία Χουλιάρα
Σχεδιασμός Μάσκας: Μάρθα Φωκά
Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Κατασκευή Κοστουμιών: Νικολέττα Καΐση
Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης
Οργάνωση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταματία Καγγελάρη
Βοηθοί Σκηνογράφου: Ίρις Σκολίδη, Θάλεια Σακαλή
Βοηθός Ενδυματολόγου: Θάλεια Σακαλή
Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου
Καλλιτεχνική διεύθυνση Θεσσαλικού Θεάτρου: Κυριακή Σπανού

Ερμηνεύουν: Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελλάς, Δημήτρης Μαμιός, Ελίνα Παπαθεοδώρου, Ηρακλής Τζαφέτας
 

10 Απριλίου θα προβληθούν οι ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, που πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2008.
Η τραγωδία «Πέρσες», το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα : πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.

O Αισχύλος στους «Πέρσες», σε αντίθεση με τις άλλες τραγωδίες του, δεν χρησιμοποιεί μυθικές βάσεις και παραδοσιακούς θρύλους. Υλικό του είναι τα πραγματικά στοιχεία και η πρόσφατη ιστορία. Χωρίς να θίγεται η ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά στοιχεία μέσω της Αισχύλειας τεχνικής ανάγονται στο ύψος του υπερβατικού μύθου και το ιστορικό γεγονός μεταποιείται σε καλλιτεχνικό. Οι «Πέρσες» εκφράζουν έναν ιδιαίτερα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό. Με πρόσχημα τους Πέρσες, ο Αισχύλος δίνει ένα μάθημα όχι μόνο στους Αθηναίους αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για το τι σημαίνει άνθρωπος υποταγμένος στην αλαζονεία της εξουσίας, και τι σημαίνει άνθρωπος με προσωπικότητα…

Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση : Κώστας Λάνταβος
Σκηνοθεσία : Σταύρος Τσακίρης
Σκηνικά – Κοστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου
Χορογραφίες : Αποστολία Παπαδαμάκη
Μουσική : Νίκος Κυπουργός
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Διανομή:
Άτοσσα: Η Εύα Κοταμανίδου
Δαρείος: Ο Σοφοκλής Πέππας
Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί :
Ελισάβετ Μουτάφη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Μάνος Ζαχαράκος, Γιάννης Τσορτέκης, Φανή Γέμτου, Νίκος Γιαλελής, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Aλμπέρτο Φάϊς, Kωνσταντίνος Γιαννακόπουλος & Βάϊα Ουγιάρου.

https://youtu.be/iGRaMcfYhvo

15 Απριλίου θα προβληθεί η παράσταση ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ του Νίκου Φώσκολου σε διασκευή και σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, που ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή το χειμώνα 2018-19. 

Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα  το έργο ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ. Πρόκειται για  θεατρική  προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου,  που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.
Το έργο  ξεδιπλώνει τις  μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν  ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στο Θεσσαλικό Κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.  
    Το κείμενο  αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του Θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια  ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος ο Ρήγας υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας  πιστεύει ότι η γη ανήκει σ΄αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
    Το παρόν κείμενο  τονίζει ακόμα περισσότερο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των αγροτικών αγώνων. Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης.  Ανοίγουμε ένα  “βιβλίο” , ένα σεντούκι  μνήμης για το  Θεσσαλικό Κάμπο και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον Κάμπο. Το σενάριο της ταινίας είναι κι αυτό πια ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης.  Και η μνήμη συνορεύει με την ποίηση. Επιχειρούμε μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας  εκείνης εποχής του Κάμπου.  
Μια παράσταση που ορίζεται από τον αέναο ρυθμό της εργασίας και του κόπου των ανθρώπων αλλά και γεμάτη από την άγρια ενέργεια και δύναμη  που υποφώσκει πριν απ΄ τη μεγάλη εξέγερση του Κιλελέρ.
Μια παράσταση – αφιέρωμα σ΄ αυτή την  συγκλονιστική στιγμή της Θεσσαλίας όπου οι ακτήμονες χωρικοί διέτρεξαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την τεράστια  απόσταση  από το σκοτάδι της απόγνωσης στην συνειδητοποίηση και στη διαμόρφωση  του αιτήματός τους για τη διανομή της γης.  Ένα αίτημα  στο οποίο υπήρξαν  ενωμένοι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Προσαρμογή – Σκηνοθεσία:        ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Σκηνικά:                                           ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΦΩΚΙΩΝ ΒΕΤΤΑΣ
Κοστούμια – Κατασκευές:            ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ
Μουσική:                                         ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΜΒΟΛΟΣ
Κίνηση:                                             ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΦΕΡΗ
Βοηθός σκηνοθέτης:                      ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΗ
Φωτογραφία – Βίντεο:                  ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Φωτισμοί:                                         ΖΩΗ ΜΟΛΥΒΔΑ ΦΑΜΕΛΗ
Βοηθός Σκηνογράφου:                   ΜΑΡΙΑ ΟΣΣΑ
Video-trailer                                     Life of Film Productions

Παίζουν (αλφαβητικά):    
ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΒΑΣ                                       
ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
ΜΑΡΣΕΛΑ ΛΕΝΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΙΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΚΑΝΟΣ
ΟΜΗΡΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ
                       

Με την ευχή ότι γρήγορα θα είμαστε πάλι όλοι μαζί.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε