Ντουντουκα

Θεσσαλονίκη: Πορεία ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών

Οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, κινητοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 ζητώντας την απόσυρση του ΠΔ 85/2022.

Ειδικότερα στην πόλη μας,

Στις 12.00,  στο άγαλμα Βενιζέλου Εγνατία με Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών.

Σημείωση: Καθημερινά σας γνωστοποιούμε τις συγκεντρώσεις – πορείες – απεργίες που γίνονται στη Θεσσαλονίκη. Οι δημοσιεύσεις στο cityportal.gr γίνονται σύμφωνα με τις προκηρύξεις – αφίσες – email ή αναρτήσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενημέρωσης των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης ώστε να ρυθμίσουν ανάλογα το πρόγραμμα τους.

Ανακοίνωση Συντονιστικού Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης

Από τις 17/12/2022 επιτελείται ένα έγκλημα κατά της τέχνης και του πολιτισμού. Το Π.Δ. 85 έρχεται να επικυρώσει την επανειλημμένη απαξίωση που βιώνουν τόσα χρόνια οι καλλιτέχνες στη χώρα μας. Οι άνθρωποι του κλάδου μας αντιμετωπίζονται ως χομπίστες, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και σταθερές απολαβές. Επιπλέον, απο τις 17/12 τα χρόνια εκπαίδευσης και πολύωρων εντατικών μαθημάτων που αφιερώνουμε οι καλλιτέχνες για να αποκτήσουμε κατάρτιση στην τέχνη μας εξισώνονται με Απολυτήριο Λυκείου, καθιστώντας μας ανειδίκευτους εργάτες.

Η τακτική της πολιτείας, αντί να εξασφαλίζει τα ελάχιστα, ανοίγει το δρόμο στην περαιτέρω εκμετάλλευση των καλλιτεχνών. Το απεχθές αυτό διάταγμα στερεί κάθε δυνατότητα μετεκπαίδευσης και πηγαίνει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση για την αναγνώριση των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών ως «κανονικών» φοιτητών. Ως αποτέλεσμα στερούμαστε τα βασικά δικαιώματα της φοιτητικής ταυτότητας, σίτισης και στέγασης.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε: 1) Ανωτατοποίηση του τίτλου σπουδών μας και την κατάργηση του Π.Δ. 85 2) Ίδρυση ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, σύμφωνα με το πρότυπο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και άλλων ιδρυμάτων του εξωτερικού 3) Κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. (Όπως αναφέρει αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΣΕΗ). 4) Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στις σχολικές μονάδες.

Καλούμε όλες/όλους όσες/όσους στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας σε ΠΟΡΕΙΑ στις 10/01/2023, 12:00 στο ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Η επίθεση στην Τέχνη είναι επίθεση στην ελευθερία και τη ζωή. Συντονιστικό Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως