Τί έγινε σαν σήμερα στις 11 Ιουνίου

 

Τί έγινε σαν σήμερα στις 11 Ιουνίου του…

 

1821...Οι Έλληνες αγωνιστές της Επανάστασης καταλαμβάνουν το Βραχώρι (Αγρίνιο).

 

1870...Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ζυθοποιία Άμστελ (Amstel). To 1968 θα εξαγοραστεί από τη Χάινεκεν (Heineken).

 

1931...Ιδρύεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών, με κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου.

(Το 1924, ιδρύθηκε στην Αθήνα, μία Σχολή Πολιτικών Επιστημών που θύμιζε την αντίστοιχη του Παρισιού. Ήταν το κοινό όραμα δύο αντρών, του Γεώργιου Φραγκούδη και του Αλέξανδρου Πάντου)

 

1955...83 θεατές σκοτώνονται και 120 τραυματίζονται όταν μία Austin-Healey και μία Mercedes-Benz συγκρούονται στον αγώνα των 24 ωρών του Λε Μαν, στο πιο θανατηφόρο ατύχημα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

 

1962...Οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άνγκλιν και Κλάρενς Άνγκλιν γίνονται οι μόνοι φυλακισμένοι που κατάφερνουν να αποδράσουν από τις φυλακές του Αλκατράζ.

(Το 1962, οι τρόφιμοι και ληστές τραπεζών Frank Morris και John και Clarence Anglin κατάφεραν να αποδράσουν από το Alcatraz, το ομοσπονδιακό σωφρονιστικό νησί στα ανοικτά των ακτών του Σαν Φρανσίσκο. Είχαν χρησιμοποιήσει ακονισμένα κουτάλια για να περάσουν μέσα από τα τείχη της φυλακής, άφησαν ανδρείκελα από χαρτί στα κρεβάτια τους και κατασκεύασαν μία σχεδία από 50 αδιάβροχα.)

 

1963...Ο βουδιστής μοναχός Κουάνγκ Ντουκ αυτοπυρπολείται με βενζίνη σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση της Σαϊγκόν για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας στο Νότιο Βιετνάμ.

1980...Η Ελλάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νάπολη της Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0. Το γκολ σημειώνει ο Κιστ με πέναλτι στο 64ο λεπτό.

 

2002...Ο Iταλός Αντόνιο Μέουτσι αναγνωρίζεται από το Κογκρέσο ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου, θέτοντας τέλος σε μια διαμάχη ετών με τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

 

2013...Η ΕΡΤ σύμφωνα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σταματάει την μετάδοσή της.

 

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1910  ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστό, το 1922 ο Κύπριος συνθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, κύπριος σκηνοθέτης («Στέλλα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Ζορμπάς», «Το κορίτσι με τα μαύρα», το 1958 ο Έλληνας τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός.

 

  • Την ίδια ημέρα πέθανε το 1835 ο  Ανδρέας Μιαούλης, Έλληνας ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821 (Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος) και το 1985 η Ελληνίδα ηθοποιός Σαπφώ Νοταρά.
(Το πραγματικό της επίθετο ήταν Χανδάνου. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το επώνυμο Νοταρά το πήρε από το δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοιτούσε. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής (Κοτοπούλη, Κατερίνα, Νέζερ, Λαμπέτη, Χορν). Εμφανίστηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Αξέχαστη θα μείνει η επιβλητική της φωνή. Μεταξύ των ερμηνειών της περιλαμβάνεται ένα τραγούδι σε στίχους του Ζαν-Πωλ Σαρτρ και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με τίτλο “Στην Οδό του Μπλαμαντώ”.)

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε