Τί έγινε σαν σήμερα στις 19 Ιουλίου

 

Τί έγινε σαν σήμερα στις 19 Ιουλίου του…

 

1780…Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης και ο Παναγιώταρος Βενετζιανάκης σκοτώνονται από τους Οθωμανούς κατά την πολιορκία της Καστανίτσας.

1843…Καθελκύεται το ατμόπλοιο Γκρέητ Μπρίταιν, το πρώτο σιδερένιο και ελικοκίνητο υπερωκεάνιο του κόσμου.

 

1900…Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη γραμμή του Μετρό του Παρισιού.

 

1944…Εθνική Αντίσταση, Μάχη Χώρας Αγορέλιτσας: δυνάμεις του ΕΛΑΣ χτυπούν σε ενέδρα γερμανική φάλαγγα, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική εξόντωσή της.

1967…Οι Beatles προτίθενται να αγοράσουν το νησάκι Αγία Τριάδα, που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ερέτριας και μοιάζει με κιθάρα. Το σχέδιό τους, τελικά, θα ναυαγήσει.

1974…Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μεταβαίνει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας το στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας για παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1980…Αρχίζουν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με περισσότερα από 45 έθνη να τους μποϊκοτάρουν ως διαμαρτυρία για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

1989…Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μένιου Κουτσόγιωργα, του Γιώργου Πέτσου, του Δημήτρη Τσοβόλα και του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης.

Σαν σήμερα γεννήθηκε

  • 1834 – Εντγκάρ Ντεγκά, Γάλλος ζωγράφος
  • 1869 – Ξενοφών Στρατηγός, Έλληνας στρατηγός
  • 1893 – Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής
  • 1947 – Μπράιαν Μέι, Άγγλος μουσικός (Queen)
  • 1976 – Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Άγγλος ηθοποιός
  • 1982 – Τζάρεντ Πανταλέκι, Αμερικανός ηθοποιός
Πίνακας του Edgar Degas- Γραφείο βάμβακος στη Νέα Ορλεάνη (1873) -Bureau du coton à la Nouvelle-Orléans.
La Classe de Dance (1873-1876)

 

Την ίδια ημέρα πέθανε

Στις 19 Ιουλίου του 2010, άγνωστοι χτύπησαν το κουδούνι στο σπίτι του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και του ζήτησαν να κατέβει στο πεζοδρόμιο στην οδό Δαιδάλου, στην Ηλιούπολη, λέγοντας πως του κλέβουν το αυτοκίνητο. Όταν ο 37χρονος τότε Γκιόλιας βγήκε στο δρόμο, οι δράστες τον πυροβόλησαν 17 φορές από μικρή απόσταση. Την ευθύνη για τη δολοφονία του είχε τότε αναλάβει η «Σέχτα Επαναστατών» με προκήρυξη που είχε στείλει στην εφημερίδα «Τα Νέα».