Τιραμισού με καφέ εσπρέσσο από τον Στέλιο Παρλιάρο. Η Γευστική απόλαυση για τους λάτρεις του καφέ

Τιραμισού με καφέ εσπρέσσο από τον Στέλιο Παρλιάρο. Η Γευστική απόλαυση για τους λάτρεις του καφέ

Ακόμα και οι φαν της σοκολάτας υποκλίνονται στην γευστική τελειότητα του τιραμισού, που συνδυάζει κρέμα μασκαρπόνε, κακάο, σαβαγιάρ και καφέ.
 
ΥΛΙΚΑ
 
    1 πακέτο σαβαγιάρ έτοιμα
    250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
    1 φλιτζανάκι εσπρέσσο δυνατός, μονός (ή 2 κ.σ. στιγμιαίος καφές σε σκόνη)
    70 γρ. κονιάκ
    500 γρ. μασκαρπόνε (ιταλικό κρεμώδες τυρί που πωλείται σε κεσεδάκια
    σε μεγάλα σουπερμάρκετ)
    150 γρ. άχνη ζάχαρη
    50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
    4 τεμ. αυγά, τους κρόκους
    4 τεμ. αυγά, τα ασπράδια
    κακάο για πασπάλισμα
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα, τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα (θα πάρει περίπου 20 λεπτά).
 
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε μαζί με την άχνη ζάχαρη με μια κουτάλα μέχρι να γίνει ένα μαλακό μείγμα, σαν κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μη χάσει τον όγκο της.
 
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το αποσύρουμε και προσθέτουμε τον καφέ (εσπρέσο ή σκόνη) και το κονιάκ. Βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ στο ζεστό γάλα γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Δεν τα αφήνουμε να μουλιάσουν πολύ γιατί θα διαλυθούν. Τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι χωρίς να αφήνουμε κενά, μέχρι να καλυφθεί εντελώς ο πάτος. Αν χρειαστεί σπάμε μερικά για να καλυφθούν τυχόν κενά.
 
Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια βουτάμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στο γάλα και τα στρώνουμε από πάνω. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα, ώστε να μπορούμε να κόψουμε και να σερβίρουμε σε κομμάτια. Ακόμα καλύτερα είναι αφήσουμε το τιραμισού ένα βράδυ, γιατί είναι πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.
 
Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με κακάο.
 
Tips
    Το τιραμισού είναι προτιμότερο να καταναλωθεί εντός 2 ημερών. Διατηρείται στο ψυγείο.
    Το κακάο δεν το ρίχνουμε σε όλο το γλυκό αλλά μόνο στα κομμάτια που θα σερβίρουμε,
    γιατί θα νοτίσει στο ψυγείο.
    Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικά σαβαγιάρ.
    Με την ίδια ποσότητα μπορούμε να φτιάξουμε λίγο μεγαλύτερο τιραμισού αλλά
    θα χρειαστούμε 1½-2 πακέτα σαβαγιάρ και η στρώση της κρέμας θα γίνει πιο λεπτή.
 
Αν φοβόμαστε τους ωμούς κρόκους και προτιμάμε να τους παστεριώσουμε, τους βάζουμε μαζί με την άχνη σε ένα μεταλλικό μπολ, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε μπεν μαρί, δηλαδή πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν οι κρόκοι και να ζεσταθούν.
 
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε