Το βιβλίο των μυστικών…….…… (βιβλιοκριτική Έλσα Παπαγιαννοπούλου )

Το βιβλίο των μυστικών…….…… (βιβλιοκριτική Έλσα Παπαγιαννοπούλου )

Κριτική Απόψεις

Η αλήθεια είναι ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Από το πρώτο αναγνωστικό μέχρι και την εφημερίδα που διάβασα μόλις τώρα. Κάποια στιγμή στο σχολείο έμαθα ότι για αυτά τα τυπώματα ευθύνεται κάποιος Γουτεμβέργιος. Έτσι απλά κάπου στα μέσα του 1400 του ήρθε να τυπώσει την Βίβλο. Και εφεύρε την τέχνη της τυπογραφίας. Τίποτε άλλο δεν μου ήταν γνωστό για αυτόν. Ποτέ δεν αναρωτήθηκα πως και γιατί αποφάσισε να τυπώσει το πρώτο βιβλίο. Πως του ήρθε η ιδέα για τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία.

Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Το Βιβλίο των Μυστικών» του Τομ Χάρπερ δεν βρήκα αναφορά στο όνομα του Γουτεμβέργιου. Αυτό το αναγνωρίζει ο αναγνώστης κάπου στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Και όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, στο ιστορικό σημείωμα στο τέλος, πολύ λίγα είναι γνωστά για τον εφευρέτη της τυπογραφίας. Μόνο τα χρόνια που πέρασε στο Στρασβούργο και στο Μάιντς, την γενέτειρά του, στο δεύτερο μισό της ζωής του.

Αλλά η πένα του Χάρπερ σε οδηγεί με αγωνία μέσα στα σκοτεινά δρομάκια του τέλους του μεσαίωνα. Αδημονείς να διαβάσεις την μυθοπλασία για την παιδική ηλικία του εφευρέτη, για την αναζήτησή του σκοπού της ζωής του μέσα από την χρυσοχοεία και την αντιγραφή κειμένων, σε όλη την κεντρική Ευρώπη. Και παράλληλα παρακολουθείς τον αγώνα δρόμου δύο ανθρώπων να σώσουν την ζωή μια ερευνήτριας, που ανακάλυψε τυχαία ένα μυστικό βιβλίο τυπωμένο λίγο πριν την εκπνοή του 15ου αιώνα.

Το βιβλίο σε οδηγεί σε μονοπάτια που δύσκολα βρίσκεις. Λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται με την μεσαιωνική Ευρώπη. Την δομή της κοινωνίας, τους πολέμους, τις συντεχνίες, την δεκαετή Σύνοδο της Βασιλείας, την μετουσίωση των μετάλλων σε χρυσό…… Μου αρέσουν τα μυθιστορήματα που μέσα σε ένα σωστό ιστορικό πλαίσιο αναπτύσουν την μυθοπλασία. Είναι ένας τρόπος να μαθαίνεις και ιστορία.

Είναι το δεύτερο βιβλίο του Τομ Χάρπερ που διαβάζω και όπως και στο πρώτο, αναπτύσσει σιγά σιγά την αγωνία του αναγνώστη. Έτσι ενώ αρχίζει κάπως χαλαρά και δεν μπορείς να αντιληφθείς πως συνδυάζονται όλα τα στοιχεία που σου δίνει, από την μέση και μετά απλά δεν μπορείς να κλείσεις το βιβλίο. Ακολουθεί το στυλ των βιβλίων του Νταν Μπράουν, χωρίς όμως την καταιγιστική πλοκή τους.

Το βιβλίο είναι πολύ ευχάριστο στην ανάγνωση χωρίς να χάνει πουθενά τον ρυθμό του.
 
«Το Βιβλίο των Μυστικών»
Τομ Χάρπερ
εκδόσεις Λιβάνη

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως