«Το Παιχνίδι της Χήνας» Erri De Luca (Τα αγαπημένα μας βιβλία)

«Το Παιχνίδι της Χήνας» Erri De Luca (Τα αγαπημένα μας βιβλία)

Προτείνει η Μαρία Ψωμά Πετρίδου

«Το Παιχνίδι της Χήνας»  Erri De Luca | μτφ: Άννα Παπασταύρου | Εκδόσεις Κέλευθος
 
«Είσαι ένας ξένος, γιέ μου, όσο και το φεγγάρι το πρωί στον ουρανό, που μένει ακόμα μετά τη δύση της νύχτας.
 
Σου διηγούμαι λίγη από τη ζωή που χάθηκε. Ο πατέρας μου, και παππούς σου, σχεδόν τυφλός, έλεγε πως ένιωθε τα σύννεφα με τις άκρες των μαλλιών του. Περνούν σαν χάδια πάνω στο κρανίο αυτού που δεν μπορεί να τα δει.
 
Εμάς τα παιδιά μας έβαλε να υπογράψουμε στο συμβολαιογράφο την αποποίηση της κληρονομιάς του. Απαρνιόταν κάθε ιδιοκτησία. Μου ζήτησε να υπογράψω.
 
Είπα πως ήταν αδύνατο να αρνηθώ, να απαρνηθώ την κληρονομιά των βιβλίων, των βουνών, της ιταλικής γλώσσας, ούτε το δίδαγμά του, να μην κάνω ποτέ ερωτήσεις για λεφτά.
 
Μου ζήτησε να υπογράψω. Έβαλα την πιο πλαστή υπογραφή μου».
 
Ένα βιβλίο από τον πατέρα – συγγραφέα στον γιο. Μια φανταστική συνομιλία με τον γιο που δεν απέκτησε ποτέ, μέσα από την οποία μιλάει ουσιαστικά για τη δική του ζωή, τις εμπειρίες και τη φιλοσοφία του.
 
Η αφήγηση ξεκινάει ένα χειμωνιάτικο βράδυ , με ένα μοναχικό λιτό δείπνο μπροστά στο τζάκι, όπου ο Erri De Luca, ξαναδιαβάζοντας τον Πινόκιο αισθάνεται μια αλλόκοτη πατρότητα. Έτσι αρχίζει ένας μονόλογος που εξελίσσεται σε διάλογο ανάμεσα σε έναν άντρα που δεν κατάφερε (ή δεν θέλησε) ποτέ να γίνει πατέρας καιτον γιό του που δεν γεννήθηκε ποτέ.
 
«… Νιώθω το πέτρινο χέρι σου σε κάθε λείο βότσαλο που ρίχνω στην επιφάνεια του νερού για να αναπηδήσει.
 
Το φως του κεριού σε αφήνει να το κοιτάζεις, δε σε τυφλώνει. Αστράφτει μες στα σκούρα μάτια σου, δε φέρνει δάκρυα».
 
«Το παιχνίδι της χήνας» είναι ίσως το πιο προσωπικό, το πιο βαθύ και εξομολογητικό από όλα τα έργα του συγγραφέα. Τα περισσότερα είναι σχετικά σύντομα, γεμάτα ευαισθησία και στοχασμό, αλλά με λιτή και διαυγή γραφή συνυφασμένη με εναργείς εικόνες της φύσης. Αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο μια και ο De Luca είναι ένας Ιταλός ακτιβιστής, συγγραφέας, μεταφραστής, ποιητής, σεναριογράφος αλλά και Αλπινιστής με πολλές πρωτιές στην αγωνιστική αναρρίχηση. Φυσικό κι επόμενο λοιπόν, να μεταφέρει στα βιβλία του το πάθος του για το βουνό και τη φύση. Ταυτόχρονα είναι αυτοδίδακτος σε διάφορες γλώσσες, όπως: αρχαία εβραϊκά, σουαχίλι, ρωσικά και γίντις. Μια ενδιαφέρουσα, ανήσυχη και πολύπλευρη προσωπικότητα που μεταγγίζει, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της στη γραφή, δίνοντάς μας μέχρι σήμερα 60 βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέλευθος, το εκπληκτικό «Το βάρος της πεταλούδας», «Τα ψάρια δεν κλείνουν τα μάτια» «Είσαι δικός μου, εσύ», «Φύση Γυμνή» και «Ιστορία της Ειρήνης». Το 2013 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και χαρακτηρίστηκε από τον ιταλικό Τύπο «συγγραφέας της δεκαετίας».
 
«Απόψε γιος, σε άλλες σελίδες ψάρι, τσαγκάρης, κυνηγός στρατιώτης, καμιά φορά γυναίκα, δολοφόνος, κηπουρός.
 
Απόψε είμαι ο γιος που δε θέλει να είναι ο πατέρας του και να συνεχίσει στο πόστο του.
Θα είμαι μαζί σου στις φωνητικές χορδές της επόμενης ιστορίας.
 
[…} Δε σε αντικαθιστώ. Εσύ είσαι ο τελευταίος ένοικος του σώματός σου. Σε ευχαριστώ για τη γενναιόδωρη προσφορά σου να μου δώσεις υπόσταση και να σε αντικαταστήσω. Να βγω αύριο και να απαντήσω «να με», σε όποιον φωνάζει στο δρόμο εσένα.
 
[…] Προτιμώ να παραμείνω κανένας, μετά την αποψινή μου εμφάνιση ως γιος. Προτιμώ να είμαι ελεύθερος να εξαφανιστώ.
 
Μια ερώτηση μονάχα: μ αγαπάς;»

«Το παιχνίδι της χήνας»  Σε ποιους προτείνω το βιβλίο

Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες που αναζητούν βιβλία με ευαισθησία και βαθύ στοχασμό, δίχως η γραφή και η χρήση της γλώσσας να τα μετατρέπουν σε στριφνά αναγνώσματα για λίγους. Απευθύνεται επίσης και σε όλους όσοι αγαπούν τη φύση και ψάχνουν απαντήσεις μέσα από τους νόμους λειτουργίας της, τη δύναμη και την ομορφιά που την διέπει, όπως και την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου μέσα σε αυτήν.
 
«Το Παιχνίδι της χήνας» ουσιαστικά μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για ανάγνωσηόλων των βιβλίων του συγγραφέα, γιατί είναι που από εκείνους που όταν διαβάσεις ένα, θέλεις να τα διαβάσεις όλα!

«Το Παιχνίδι της χήνας»
Συγγραφέας Erri De Luca
Μτφ: Άννα Παπασταύρου 
Eκδότης Κέλευθος
ISBN 9786188406568
Έτος κυκλοφορίας 2019
Σελίδες 228

Προτείνει η Μαρία Ψωμά Πετρίδου

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως