Το Βρετανικό Μουσείο προτείνει συνεργασία με την Ελλάδα για τα Ελγίνεια Μάρμαρα

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με το Bloomberg, ζήτησε μια «συνεργασία για τον Παρθενώνα» με την Ελλάδα, που θα μπορούσε να δει τα επίμαχα Ελγίνεια Μάρμαρα να επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από περισσότερα από 200 χρόνια.

Τα γλυπτά – 17 φιγούρες και μέρος μιας ζωφόρου που διακοσμούσε τον 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη- αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έκτοτε αποτέλεσαν αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης για το πού έπρεπε να εκτεθούν.

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ο αναπληρωτής διευθυντής Τζόναθαν Ουίλιαμς ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει να «αλλάξει τον τόνο της συζήτησης» γύρω από τα μάρμαρα.

Ο κ. Ουίλιαμς είπε: «Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή «συνεργασία για τον Παρθενώνα», με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι, «πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση, μέσα από την οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ότι θα επιστρέψει τα γλυπτά, με τον κ. Ουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου.

Ωστόσο, είπε ότι το μουσείο «θέλει να αλλάξει τον τόνο της συζήτησης», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει «να βρουν έναν τρόπο για να προχωρήσουν προς τα εμπρός, γύρω από την πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου, έντασης και δυναμισμού που δεν έχει επινοηθεί μέχρι τώρα».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε. Αυτό κάνουμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προσφέροντας μάλιστα να δανείσει μερικούς από τους άλλους θησαυρούς της χώρας του στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις, αλλά είπε ότι «δεν αρκούν τα μικρά βήματα. Θέλουμε να γίνουν μεγάλα βήματα».

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά της «θετικής συνεργασίας για τον Παρθενώνα».

Και πρόσθεσε: «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια πράξη ιστορίας. Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούσαν την ίδια τη δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης:

Τζόνι Ντεπ: Sold out σε λίγες ώρες η πρώτη συλλογή έργων τέχνης του

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως